Φωτιά στη Γαλλία
Οι θυελλώδεις άνεμοι που πνέουν στην περιοχή αυξάνουν σημαντικά τον κίνδυνο εξάπλωσης φωτιάς, με τις αρμόδιες υπηρεσίες να βρίσκονται σε επιφυλακή

Για τρίτη συνεχόμενη ημέρα, η Πολιτική Προστασία κήρυξε κατάσταση αυξημένης ετοιμότητας σε Αττική, Βοιωτία και Εύβοια, λόγω της επικείμενης εκδήλωσης πυρκαγιάς την Κυριακή 10 Αυγούστου 2025. Οι θυελλώδεις άνεμοι που πνέουν στην περιοχή αυξάνουν σημαντικά τον κίνδυνο εξάπλωσης φωτιάς, με τις αρμόδιες υπηρεσίες να βρίσκονται σε επιφυλακή.

Ταυτόχρονα, η υπόλοιπη Ελλάδα θα αντιμετωπίσει υψηλό έως πολύ υψηλό κίνδυνο πυρκαγιάς, με πολλές περιοχές να βρίσκονται υπό πορτοκαλί συναγερμό. Σε περιοχές όπως η Ανατολική Μακεδονία, Θράκη, Χαλκιδική, Δυτική Ελλάδα, Βόρεια Εύβοια, Πελοπόννησος, Κρήτη και τα νησιά του Αιγαίου (εκτός Δωδεκανήσων), οι ισχυροί άνεμοι ενισχύουν την πιθανότητα εκδήλωσης φωτιάς.

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας έχει ήδη ενημερώσει όλες τις εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, Περιφέρειες και Δήμους, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη επιφυλακή και να είναι έτοιμοι να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν περιστατικά πυρκαγιάς.

Παράλληλα, απευθύνεται έκκληση προς τους πολίτες να αποφεύγουν οποιεσδήποτε δραστηριότητες στην ύπαιθρο που θα μπορούσαν να προκαλέσουν πυρκαγιά, όπως το κάψιμο ξερών χόρτων, η χρήση μηχανημάτων που παράγουν σπινθήρες, η χρήση υπαίθριων ψησταριών και η ρίψη αναμμένων τσιγάρων. Υπενθυμίζεται επίσης η απαγόρευση καύσης αγρών καθ’ όλη τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου.

Σε περίπτωση εντοπισμού πυρκαγιάς, οι πολίτες καλούνται να ενημερώσουν άμεσα την Πυροσβεστική Υπηρεσία καλώντας το 199.

Η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία προβλέπει θυελλώδεις βόρειους έως βορειοανατολικούς ανέμους, τοπικά εντάσεως 8 μποφόρ σε Αιγαίο, νότια Εύβοια και ανατολική Αττική. Η θερμοκρασία αναμένεται να παρουσιάσει μικρή άνοδο, με τις μέγιστες τιμές να κυμαίνονται από 35 έως 39 βαθμούς Κελσίου σε πολλές περιοχές, ενώ στα νησιά του Αιγαίου και τη βόρεια Κρήτη οι θερμοκρασίες θα είναι πιο χαμηλές.

Οι βασικές περιοχές και καιρικές συνθήκες έχουν ως εξής:

  • Μακεδονία και Θράκη: Αίθριος καιρός, άνεμοι βόρειοι βορειοανατολικοί 3-6 μποφόρ, θερμοκρασίες 20-37°C.

  • Νησιά Ιονίου, Ήπειρος, Δυτική Ελλάδα: Αίθριος καιρός, βόρειοι άνεμοι 4-6 μποφόρ, θερμοκρασίες έως 39°C.

  • Θεσσαλία, Ανατολική Στερεά, Εύβοια, Ανατολική Πελοπόννησος: Αίθριος καιρός, θυελλώδεις βόρειοι άνεμοι 4-8 μποφόρ, θερμοκρασίες έως 38°C.

  • Κυκλάδες και Κρήτη: Αίθριος καιρός, άνεμοι 6-8 μποφόρ, θερμοκρασίες 24-37°C.

  • Νησιά Ανατολικού Αιγαίου και Δωδεκάνησα: Αίθριος καιρός, βόρειοι άνεμοι 5-8 μποφόρ, θερμοκρασίες 25-37°C.

  • Αττική: Αίθριος καιρός, άνεμοι βόρειοι βορειοανατολικοί 5-8 μποφόρ, θερμοκρασίες 25-35°C.

  • Θεσσαλονίκη: Αίθριος καιρός, άνεμοι 3-4 μποφόρ, θερμοκρασίες 22-35°C.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Voucher 750 ευρώ σε εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα - Ανοίγουν οι αιτήσεις

Alfavita.gr: Χρονιά εκτόξευσης το 2025 – Νο1 στην Παιδεία, ανάμεσα στα 10 μεγαλύτερα ενημερωτικά μέσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

δημοσκόπηση, εκλογές
Δημοσκόπηση Interview: Πρώτη η ΝΔ με 31,9% και «καμπανάκια» για Μαρία Καρυστιανού
Στο 17,9% η «ψαλίδα» με το ΠΑΣΟΚ, τρίτο κόμμα η Πλεύση Ελευθερίας – Τι πιστεύουν οι πολίτες για τη Συνταγματική Αναθεώρηση
Δημοσκόπηση Interview: Πρώτη η ΝΔ με 31,9% και «καμπανάκια» για Μαρία Καρυστιανού
παιδικη
Αναστάτωση στο Περιστέρι: Στο στόχαστρο γυναίκες και παιδιά σε παιδικές χαρές
Σοβαρές καταγγελίες για επιθετική συμπεριφορά άνδρα – Στο παρελθόν είχε εμπλακεί σε επικίνδυνα περιστατικά, συνελήφθη μετά από νέο επεισόδιο
Αναστάτωση στο Περιστέρι: Στο στόχαστρο γυναίκες και παιδιά σε παιδικές χαρές