σύνταξη ευρώ
Νέα ρύθμιση για σύνταξη με 15ετία στην επικουρική ασφάλιση επεξεργάζεται το υπουργείο Εργασίας

Το υπουργείο Εργασίας εξετάζει νέα ρύθμιση που θα επιτρέπει την εξαγορά έως και 5 πλασματικών ετών στην επικουρική ασφάλιση, δίνοντας τη δυνατότητα συνταξιοδότησης με 15ετία στους ασφαλισμένους που δεν έχουν συμπληρώσει τον απαιτούμενο χρόνο. Στόχος είναι να μην χαθούν ένσημα για όσους έχουν καταβάλει εισφορές, αλλά υπολείπονται έως και πέντε έτη από το όριο.

Η ρύθμιση αφορά ασφαλισμένους με τουλάχιστον 10 ή 12 χρόνια επικουρικής ασφάλισης, οι οποίοι θα μπορούν να «αγοράσουν» τον χρόνο που τους λείπει, με κόστος 6% επί των μηνιαίων αποδοχών για κάθε μήνα αναγνώρισης – ποσοστό που αντιστοιχεί στις εργοδοτικές και εργατικές εισφορές. Ενδεικτικά, για μισθό 1.500 ευρώ, η μηνιαία δαπάνη εξαγοράς φτάνει τα 90 ευρώ, άρα για τρία χρόνια απαιτούνται 3.240 ευρώ.

Παγωμένες οι επικουρικές 15 χρόνια – Πολλαπλά τα προβλήματα

Την ίδια ώρα, 1,3 εκατομμύρια συνταξιούχοι δεν έχουν δει καμία αύξηση στην επικουρική τους σύνταξη εδώ και 15 χρόνια. Οι παροχές παραμένουν καθηλωμένες λόγω της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος, ενώ επιβαρύνονται επιπλέον με εισφορά αλληλεγγύης 10% για ποσά άνω των 300 ευρώ.

Η καθυστέρηση στην έκδοση νέων επικουρικών συντάξεων αγγίζει ακόμη και τα τρία χρόνια, με περίπου 33.000 αιτήσεις να χαρακτηρίζονται πλέον ληξιπρόθεσμες. Το πρόβλημα εντοπίζεται κυρίως σε παλαιές υποθέσεις ασφαλισμένων με διαδρομή σε περισσότερα του ενός επικουρικά ταμεία, των οποίων τα στοιχεία διατηρούνται σε χαρτώα μορφή και δεν έχουν ψηφιοποιηθεί.

Διπλός τρόπος υπολογισμού και μειώσεις

Από το 2015 και μετά, οι επικουρικές υπολογίζονται με διαφορετικό τρόπο: για τα έτη ως το 2014 εφαρμόζεται σταθερός συντελεστής 0,45% ανά έτος επί των συντάξιμων αποδοχών (2002–2014), ενώ για τα έτη μετά το 2015 μετράνε οι πραγματικές εισφορές και η ηλικία συνταξιοδότησης. Σημαντικές μειώσεις έως και 30% επιβάλλονται στις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις για τα παλαιά έτη, ενώ για τα μεταγενέστερα εφαρμόζονται μειωτικοί συντελεστές ανάλογα με την ηλικία αποχώρησης.

Η νέα ρύθμιση για την εξαγορά πλασματικού χρόνου στην επικουρική ασφάλιση έρχεται να καλύψει ένα θεσμικό κενό, δίνοντας «ανάσα» σε χιλιάδες ασφαλισμένους που κινδυνεύουν να μείνουν εκτός συστήματος παρά τα χρόνια εισφορών.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Παραλήρημα Λατινοπούλου: Σκουπίδια οι Εκπαιδευτικοί - Να απολυθούν - Ζήτω ο Μεταξάς (Βίντεο)

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ για Εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ μόρια 2ης ξένης γλώσσας

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 29/10

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής Πανεπιστημίου Πατρών με μόνο 60 ευρώ 

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Θάνατος 10χρονης στον Ασπρόπυργο
Τραγωδία στον Ασπρόπυργο: «Ήτανε ένα παιδάκι κάτω, του κάνανε ΚΑΡΠΑ, κάποιοι έκλαιγαν» (Βίντεο)
Το χρονικό της τραγωδίας με τον θάνατο της 10χρονης στο σχολείο του Ασπρόπυργου - Πάνω από μία ώρα έκανα ΚΑΡΠΑ οι γιατροί
Τραγωδία στον Ασπρόπυργο: «Ήτανε ένα παιδάκι κάτω, του κάνανε ΚΑΡΠΑ, κάποιοι έκλαιγαν» (Βίντεο)
Στη φυλακή πασίγνωστος τηλεοπτικός σεφ για χρέη 350.000€ στο Δημόσιο
Στη φυλακή πασίγνωστος τηλεοπτικός σεφ για χρέη 350.000€ στο Δημόσιο
Ο 58χρονος σεφ με διεθνείς διακρίσεις και πολυετή τηλεοπτική καριέρα συνελήφθη μετά από βούλευμα για μη απόδοση ΦΠΑ ύψους 350.000€, παρά έσοδα...
Στη φυλακή πασίγνωστος τηλεοπτικός σεφ για χρέη 350.000€ στο Δημόσιο
peripoliko-astynomia-768x576.jpg
Σοκ στη Σαλαμίνα: Ληστές σκότωσαν 75χρονη στο σπίτι της – Την ανακάλυψε νεκρή η κόρη της
Κάμερες κατέγραψαν τους δράστες να σπάνε το παράθυρο - Η κόρη βρήκε τη μητέρα της νεκρή
Σοκ στη Σαλαμίνα: Ληστές σκότωσαν 75χρονη στο σπίτι της – Την ανακάλυψε νεκρή η κόρη της