αρνι
Λόγοι για την αύξηση τιμών

Το φετινό πασχαλινό τραπέζι θα είναι ακριβότερο για τους καταναλωτές σε σχέση με πέρυσι, με τις τιμές να καταγράφουν αύξηση από 6,2% έως 6,3%. Σύμφωνα με την έρευνα του Ινστιτούτου Εμπορίου και Υπηρεσιών της ΕΣΕΕ (ΙΝ.ΕΜ.Υ.), οι τιμές για το πασχαλινό καλάθι κυμαίνονται από 99,45 έως 142,95 ευρώ, καταγράφοντας αύξηση σε σχέση με τις τιμές του 2023 και του 2024, οι οποίες είχαν ήδη αυξηθεί κατά 12,6% και 19,3% αντίστοιχα.

Η έρευνα του ΙΝ.ΕΜ.Υ. πραγματοποιήθηκε μέσω επιτόπιας τιμοληψίας σε αλυσίδες σούπερ μάρκετ, εξειδικευμένα καταστήματα τροφίμων και τη Βαρβάκειο αγορά. Από τη μελέτη αυτή, καταγράφεται ότι το κόστος του πασχαλινού τραπεζιού για 4 έως 6 άτομα κυμαίνεται από 99,45 έως 142,95 ευρώ. Το εύρος των τιμών αυτών οφείλεται στη διαφορετική ποιότητα των προϊόντων, καθώς και στις τοπικές διακυμάνσεις τιμών μεταξύ των καταστημάτων.

Λόγοι για την αύξηση τιμών

Οι τιμές για ορισμένα προϊόντα, όπως το αρνί, το κατσίκι και το σοκολατένιο αυγό, έχουν αυξηθεί σημαντικά για διάφορους λόγους:

  1. Αύξηση Κόστους Παραγωγής: Οι κτηνοτρόφοι αντιμετωπίζουν αύξηση τιμών ζωοτροφών, αλλά και αυξημένα έξοδα παραγωγής, που μετακυλίονται στους καταναλωτές.

  2. Μείωση Προσφοράς: Η πανώλη και η ευλογιά έχουν πλήξει τη ζωική παραγωγή, ενώ οι καταστροφές από την κακοκαιρία «Daniel» στη Θεσσαλία δεν έχουν αποκατασταθεί πλήρως, με αποτέλεσμα να μειωθεί η προσφορά σε βασικά κρέατα.

  3. Αύξηση Ζήτησης: Η συμπερίληψη του καθολικού και ορθόδοξου Πάσχα την ίδια χρονική περίοδο δημιουργεί μια ενισχυμένη ζήτηση, η οποία επιβαρύνει ακόμα περισσότερο τις τιμές.

  4. Διεθνείς Τιμές: Η άνοδος των τιμών του κακάο έχει αυξήσει το κόστος των σοκολατένιων προϊόντων.

ψωνια
ψωνια

Επιπτώσεις για την αγροτική οικονομία και τους καταναλωτές

Η συνεχιζόμενη αύξηση του κόστους έχει μειώσει το πραγματικό διαθέσιμο εισόδημα των καταναλωτών, κατευθύνοντας τη ζήτηση προς τα αναγκαία αγαθά, όπως τα τρόφιμα για το πασχαλινό τραπέζι. Αυτό σημαίνει ότι οι καταναλωτές αναγκάζονται να μειώσουν τις δαπάνες τους για άλλα αγαθά και υπηρεσίες, ενώ παράλληλα η αγορά είναι αντιμέτωπη με σοβαρές αναταράξεις σε διεθνές επίπεδο.

Ο Διοικητής Διευθυντής του ΙΝ.ΕΜ.Υ., Χαράλαμπος Αράχωβας, σημειώνει ότι οι αυξήσεις είναι σαφώς ηπιότερες σε σχέση με τα προηγούμενα έτη, όμως παραμένουν ένα σημαντικό βάρος για τους καταναλωτές, οι οποίοι παλεύουν με την πληθωριστική πίεση και την προβληματική οικονομική κατάσταση.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Voucher 750€: Βγήκε το Μητρώο Ωφελουμένων - Μάθετε αν είστε μέσα και ξεκινήστε

Αλλαγή νόμου: ΝΕΑ εξ αποστάσεως Πιστοποίηση Η/Υ για Προσλήψεις Εκπαιδευτικών

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

γη
Η επιστήμη «βγαίνει» στην αυλή: Πάνω από 530 σχολεία αναβιώνουν το ιστορικό πείραμα του Ερατοσθένη
Από την Αρχαία Αλεξάνδρεια στη σύγχρονη σχολική τάξη - Πώς θα γίνει η μέτρηση
Η επιστήμη «βγαίνει» στην αυλή: Πάνω από 530 σχολεία αναβιώνουν το ιστορικό πείραμα του Ερατοσθένη
δασκάλα
Μαζικές αποχωρήσεις εκπαιδευτικών: Πάνω από 5.000 αιτήσεις – Ποιοι κλάδοι επηρεάζονται περισσότερο
Αναλυτικά τα στοιχεία σε Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση
Μαζικές αποχωρήσεις εκπαιδευτικών: Πάνω από 5.000 αιτήσεις – Ποιοι κλάδοι επηρεάζονται περισσότερο
Γυμναστική
Η «δύναμη της ακινησίας»: Γιατί η σανίδα παραμένει η κορυφαία άσκηση για το σώμα
Η σανίδα (plank), παρά τη στατική της φύση, θεωρείται από τους ειδικούς ως μία από τις πιο ευεργετικές ασκήσεις, προσφέροντας εντυπωσιακά...
Η «δύναμη της ακινησίας»: Γιατί η σανίδα παραμένει η κορυφαία άσκηση για το σώμα