Thumbnail
Αυτοί είναι 3 Λόγοι που δεν πρέπει να ασχολείστε με το κινητό

Ο καλός ύπνος είναι σημαντικός για την ψυχική και σωματική υγεία. Ωστόσο η χρήση του κινητού σας τηλεφώνου πριν κοιμηθείτε μόνο κακό μπορεί να σας κάνει, όπως αναφέρει το "health.com".

Ακολουθούν 3 βασικοί λόγοι για τους οποίους δεν πρέπει να ασχολείστε με το κινητό σας τηλέφωνο πριν από τον ύπνο.

Διαταράσσει τους κύκλους του ύπνου

Η έρευνα έχει συνδέσει τη χρήση τηλεφώνου και οθόνης με διαταραχές του κιρκάδιου ρυθμού, δηλαδή του φυσικού βιολογικού κύκλου ύπνου-αφύπνισης. Μια ανασκόπηση που δημοσιεύτηκε το 2018, σημείωσε ότι η χρήση του τηλεφώνου μία έως δύο ώρες ενώ πάνω στο κρεβάτι επηρεάζει αρνητικά τον ύπνο, ιδιαίτερα σε νήπια και παιδιά.

Τα επίπεδα της μελατονίνης, της ορμόνης που σας νυστάζει, συνήθως αυξάνονται πριν πάτε για ύπνο. Το τηλέφωνό σας εκπέμπει το γνωστό μπλε φως, αναστέλλοντας την παραγωγή της, με αποτέλεσμα να σας κρατά ξύπνιους.

Ο κύκλος του ύπνου σας περιλαμβάνει τον ύπνο ταχείας κίνησης των ματιών (REM) ή όταν συμβαίνουν τα περισσότερα όνειρα. Ο ύπνος REM βοηθά στην επεξεργασία συναισθημάτων και μνήμης. Η νυχτερινή έκθεση στο μπλε φως μπορεί να μειώσει τη διάρκεια του ύπνου REM, με αποτέλεσμα να αισθάνεστε λιγότερο σε εγρήγορση. Επίσης σας δυσκολεύει περισσότερο να ξυπνήσετε την επόμενη μέρα το πρωί.

Έρευνες έχουν δείξει ότι η έλλειψη ύπνου και ο κακής ποιότητας ύπνος αυξάνουν το άγχος. Ακόμη και μια νύχτα διαταραγμένου ύπνου αρκεί για να σας κάνει να αισθάνεσθε κουρασμένοι, μειώνοντας την παραγωγικότητα σας.

Μπορεί να δημιουργήσει κίνδυνο πυρκαγιάς ή εγκαύματος

Αν και σπάνια, εμφανίζεται μόνο σε μεμονωμένα περιστατικά, υπάρχει κίνδυνος να πάρει φωτιά η μπαταρία του τηλεφώνου σας. Μια πυρκαγιά στο κρεβάτι ή μια έκρηξη τηλεφώνου μπορεί να προκαλέσει σημαντική σωματική βλάβη. Έρευνες διαπίστωσαν ότι η καύση ή η υπερθέρμανση των μπαταριών έχουν προκαλέσει πολλά εγκαύματα δεύτερου βαθμού .

Το 2016 μάλιστα, η Samsung ανακάλεσε ένα εκατομμύριο τηλέφωνα Galaxy Note7 λόγω του κινδύνου σοβαρών εγκαυμάτων.

Διεγείρει το μυαλό σας

Το μπλε φως δεν είναι το μόνο που ευθύνεται για τη διακοπή του ήρεμου ύπνου σας. Έρευνες διαπίστωσαν ότι τα ποσοστά αϋπνίας έχουν αυξηθεί με την αυξημένη χρήση τηλεφώνου στον γενικό πληθυσμό.

Σκεφτείτε πώς αλληλεπιδράτε με τη συσκευή σας. Τα τηλέφωνα είναι μια απεριόριστη πηγή πληροφοριών, η οποία μπορεί να προκαλέσει μια κατάσταση διέγερσης και εγρήγορσης. Αυτή η διέγερση σας δημιουργεί υπερένταση με αποτέλεσμα να σας είναι δύσκολο και να αποκοιμηθείτε και να απολαύσετε έναν ποιοτικό ύπνο.

Η διαδραστική φύση των τηλεφώνων—ότι απαιτούν ενεργό έλεγχο—μπορεί να επιδεινώσει τα πράγματα. Ορισμένα στοιχεία δείχνουν ότι η νυχτερινή χρήση τηλεφώνου και άλλες διαδραστικές συσκευές όπως τα βιντεοπαιχνίδια έχουν πιο έντονη επίδραση στον ύπνο από τις παθητικές νυχτερινές δραστηριότητες στην οθόνη, όπως η παρακολούθηση τηλεόρασης.

Η παρακολούθηση τηλεόρασης μπορεί να διαφέρει από το σκρολάρισμα στο τηλέφωνό σας. Οι τηλεοράσεις, ειδικά οι σύγχρονες, μπορεί να έχουν λιγότερο μπλε φως από τις μικρότερες συσκευές. Ωστόσο, το περιεχόμενο που παρακολουθείτε μπορεί είτε να χαλαρώσει είτε να τονώσει τον εγκέφαλό σας. Αν παρακολουθείτε ταινίες δράσης ή θρίλερ, καλό θα ήταν να μεταβείτε σε κάτι πιο ήρεμο καθώς πλησιάζει η ώρα του ύπνου. Ιδανικά, απενεργοποιήστε την τηλεόρασή σας μία ώρα πριν τον ύπνο για να εξασφαλίσετε άφθονο χρόνο λειτουργίας χωρίς οθόνες. Αλλά θυμηθείτε, ο καθένας είναι διαφορετικός, γι' αυτό πειραματιστείτε για να βρείτε αυτό που σας ταιριάζει καλύτερα!

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΑΣΕΠ: Σε 2 ημέρες ΕΥΚΟΛΟ Online Proficiency GOLEARN ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση (Μόνο 10 ημέρες έμειναν για την ΑΛΛΑΓΗ!)

Παν.Πατρών: Ανακοινώθηκε το 1ο σε Ελλάδα Μοριοδοτούμενο Πανεπιστημιακό σεμινάριο στην Τεχνητή Νοημοσύνη για εκπαιδευτικούς

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 22/5

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

kriti
Χανιά: Ο Κρητικός που σκότωσε Γερμανό αλεξιπτωτιστή με μια πέτρα και ο θρυλικός πίνακας στον Γαλατά
Δεν έγινε ποτέ ξανά στην Ευρώπη ένας άοπλος ή άθλια εξοπλισμένος λαός, να πολεμήσει άρτια εξοπλισμένους και εκπαιδευμένους στρατιώτες…
Χανιά: Ο Κρητικός που σκότωσε Γερμανό αλεξιπτωτιστή με μια πέτρα και ο θρυλικός πίνακας στον Γαλατά
sxol_eksoterikou.jpg
Γκουδούλας : Στον... «αέρα» σχολικό συγκρότημα 900 ελληνόπουλων στο Μόναχο
H υπόθεση αυτή αφορά κοντά  στους 900 μαθητές- Ελληνόπουλα - Τι δήλωσε ο καθηγητής – ερευνητής στο Τεχνικό Πανεπιστήμιο του Μονάχου, Θωμάς Γκουδούλας
Γκουδούλας : Στον... «αέρα» σχολικό συγκρότημα 900 ελληνόπουλων στο Μόναχο
μπούλινγκ
ΔΠΕ Αν. Αττικής: Εκδήλωση για την αντιμετώπιση της ενδοσχολικής βίας και του εκφοβισμού
Πρόσκληση σε Εκδήλωση ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για την πρόληψη και την αντιμετώπιση της ενδοσχολικής βίας και του εκφοβισμού από τη Δ.Π.Ε. Αν....
ΔΠΕ Αν. Αττικής: Εκδήλωση για την αντιμετώπιση της ενδοσχολικής βίας και του εκφοβισμού