μηλοξιδο
Μελέτη δείχνει ότι μειώνει τη χοληστερίνη και τα τριγλυκερίδια

Η παχυσαρκία, μια αυξανόμενη παγκόσμια ανησυχία για την υγεία, συνδέεται με γενετικούς, περιβαλλοντικούς παράγοντες και παράγοντες του τρόπου ζωής που αυξάνουν τον κίνδυνο χρόνιων ασθενειών όπως ο διαβήτης τύπου 2, οι καρδιαγγειακές παθήσεις, ο καρκίνος και η οστεοαρθρίτιδα, καθώς και με σημαντική αύξηση του κόστους υγειονομικής περίθαλψης κατά την παιδική ηλικία και εφηβική ηλικία.

Η αυξανόμενη επιβάρυνση λόγω της παχυσαρκίας καθιστά αναγκαία την ανάπτυξη καινοτόμων στρατηγικών ελέγχου του βάρους. Δεδομένων των πλεονεκτημάτων του για την υγεία, το μηλόξυδο έχει αναδειχθεί σε ένα πιθανό εργαλείο ελέγχου του βάρους. Μελέτες σε αρουραίους που τρέφονται με υπερθερμιδική δίαιτα αποκαλύπτουν ότι η τακτική πρόσληψη μειώνει το οξειδωτικό στρες, το σάκχαρο στο αίμα, το λιπιδικό προφίλ και τον κίνδυνο παχυσαρκίας σε αρσενικά ζώα ποντικών.

Το μηλόξυδο ως εργαλείο απώλειας βάρους

Τώρα, νέα μελέτη από τον Λίβανο δείχνει ότι η κατανάλωση μιας κουταλιάς της σούπας μηλόξυδο πριν από το φαγητό βοήθησε τα υπέρβαρα άτομα να χάσουν έως και 8 κιλά σε μόλις τρεις μήνες, σύμφωνα με μια νέα μελέτη από τον Λίβανο. «Το μηλόξυδο θα μπορούσε να είναι ένα πολλά υποσχόμενο συμπλήρωμα κατά της παχυσαρκίας που δεν προκαλεί παρενέργειες», δήλωσε ο συγγραφέας της μελέτης Δρ. Rony Abou-Khalil, από το Πανεπιστήμιο Holy Spirit του Kaslik.

Το μηλόξυδο, ο ζυμωμένος χυμός από μήλα, έχει αποδειχθεί σε έρευνα ότι μειώνει τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα μετά τα γεύματα και μειώνει την όρεξη. Τώρα, η μελέτη από τον Λίβανο που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό BMJ Nutrition, Prevention & Health, διαπιστώνει ότι το δημοφιλές συστατικό μειώνει επίσης τον δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ), τα τριγλυκερίδια (ένας τύπος λίπους στο αίμα) και τη χοληστερόλη των υπέρβαρων ατόμων.

Η μελέτη περιελάμβανε 46 άνδρες και 74 γυναίκες με μέση ηλικία 17 ετών που ήταν υπέρβαροι ή παχύσαρκοι, με ΔΜΣ μεταξύ 27 και 34. Οι 120 νεαροί συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε τέσσερις ομάδες. Οι τρεις πρώτες ομάδες έπιναν 5, 10 ή 15 χιλιοστόλιτρα μηλόξυδο κάθε πρωί πριν το πρωινό, για 12 εβδομάδες. Στην τέταρτη ομάδα χορηγήθηκε ένα υγρό εικονικού φαρμάκου.

Οι συμμετέχοντες κατέγραψαν τις διατροφικές τους συνήθειες σε ένα ημερολόγιο διατροφής και έδωσαν πληροφορίες για τη σωματική τους δραστηριότητα. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι κάθε μία από τις τρεις ποσότητες μηλόξυδου έκανε διαφορά στις μετρήσεις της μέσης και των γοφών και στην αναλογία σωματικού λίπους.

Τι έδειξαν τα αποτελέσματα της μελέτης

Όσοι κατανάλωναν την υψηλότερη δόση των 15 χιλιοστόλιτρων, περίπου μια κουταλιά της σούπας, παρουσίασαν τη μεγαλύτερη μείωση στην απώλεια βάρους και στο Δείκτη Μάζας Σώματος μετά από 12 εβδομάδες, πέφτοντας από ένα μέσο όρο 78 κιλών σε περίπου 70 κιλά.

Στα 10 χιλιοστόλιτρα, περίπου 2 κουταλάκια του γλυκού, το μέσο βάρος των συμμετεχόντων πήγε από τα 79 κιλά στα 72 κιλά και στα 5 χιλιοστόλιτρα, περίπου 1 κουταλάκι του γλυκού, έπεσαν από τα 79 κιλά στα 74. Ο ΔΜΣ τους έπεσε από 31 σε σχεδόν 27 ανάλογα με τη δοσολογία τους.

Αλλά ο επιστήμονας ελπίζει ότι τα αποτελέσματα της μελέτης θα μπορούσαν να συμβάλουν σε συστάσεις βασισμένες σε στοιχεία για τη χρήση του μηλόξυδου ως διατροφικής παρέμβασης στη διαχείριση της παχυσαρκίας.

Ο Δρ. Shane McAuliffe , ανώτερος ακαδημαϊκός συνεργάτης του NNEdPro Global Institute for Food, Nutrition and Health, είπε ότι μελλοντικές μελέτες για το μηλόξυδο θα πρέπει να περιλαμβάνουν λεπτομερή αναφορά της διατροφικής ανάκλησης ή της διατροφικής πρόσληψης και περαιτέρω διερεύνηση της επίδρασης στους βιοχημικούς δείκτες (λιπίδια και γλυκόζη αίματος) εκτός από την απώλεια βάρους.

Αν και τα αποτελέσματα είναι ελπιδοφόρα, οι ειδικοί συμβουλεύουν να μην θεωρούμε το μηλόξυδο πανάκεια, προειδοποιώντας ότι η υπερβολική κατανάλωση μπορεί να διαβρώσει το σμάλτο των δοντιών και να επιδεινώσει την παλινδρόμηση οξέος.

Πηγή: oloygeia

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Φυσικός Βαρβακείου για το θέμα της Φυσικής των Πανελληνίων: Eάν ο Π. Πολάκης δεν ανακαλέσει θα κινηθώ νομικά

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

ΑΣΕΠ: Σε 2 ημέρες ΕΥΚΟΛΟ Online Proficiency GOLEARN ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση (Μόνο 5 ημέρες έμειναν για την ΑΛΛΑΓΗ!)

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 13/6

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

ΣΧΟΛΕΙΑ 1.jpg
Σχετικά με την πάγια προκαταβολή 500 ευρώ στους διευθυντές των σχολείων: Τι κιμπαριλίκια είναι αυτά, τι κουβαρνταλίκια!!!
"Από την πάγια προκαταβολή μπορεί να αντιμετωπίζεται οποιαδήποτε δαπάνη σχετίζεται με τις λειτουργικές ανάγκες της σχολικής μονάδας"
Σχετικά με την πάγια προκαταβολή 500 ευρώ στους διευθυντές των σχολείων: Τι κιμπαριλίκια είναι αυτά, τι κουβαρνταλίκια!!!
patates.jpg
Νέα έρευνα: Οι τηγανητές πατάτες ίσως συνδέονται με την κατάθλιψη
«Όσοι έχουν υποκείμενα συμπτώματα άγχους και κατάθλιψης θα μπορούσαν να στραφούν σε τρόφιμα παρηγοριάς ως έναν τρόπο αυτοθεραπείας»
Νέα έρευνα: Οι τηγανητές πατάτες ίσως συνδέονται με την κατάθλιψη