Καρκίνος

Ερευνητές στο Κέντρο Καρκίνου Fred Hutchinson στο Σιάτλ εξέτασαν τα επίπεδα ενός συγκεκριμένου στοματικού βακτηρίου, του Fusobacterium nucleatum, σε ιστούς όγκων, που ελήφθησαν από 200 ασθενείς με καρκίνο του παχέος εντέρου.

Το βακτήριο έχει πολλούς υποτύπους, αλλά μόνο ένας, που ονομάζεται Fna C2, φαίνεται να συνδέεται με όγκους και όχι με υγιή ιστό, αναφέρουν στην σχετική δημοσίευση που έγινε στο Nature.

Ο υποτύπος Fna C2 εμφανίστηκε επίσης πιο συχνά σε δείγματα κοπράνων που συλλέχθηκαν από ασθενείς με καρκίνο του παχέος εντέρου σε σύγκριση με υγιείς ανθρώπους.

“Έχουμε επαληθεύσει ότι οι ασθενείς με όγκους του παχέος εντέρου, οι οποίοι περιέχουν το βακτήριο Fusobacterium nucleatum, έχουν κακή επιβίωση και χειρότερη πρόγνωση σε σύγκριση με ασθενείς χωρίς το βακτήριο”, δήλωσε η εκ των συγγραφέων της μελέτης, δρ. Susan Bullman.

“Τώρα διαπιστώνουμε ότι ένας συγκεκριμένος υποτύπος αυτού του βακτηρίου είναι υπεύθυνος για την καθαυτή ανάπτυξη του όγκου. Αυτό δείχνει ότι οι θεραπευτικές και ο προσυμπτωματικός έλεγχος που στοχεύουν αυτήν την υποομάδα εντός της μικροχλωρίδας του εντέρου θα μπορούσαν να βοηθήσουν άτομα που διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο για πιο επιθετικό καρκίνο του παχέος εντέρου”, πρόσθεσε η ίδια.

Κατά τη διάρκεια της έρευνάς τους, οι ερευνητές ανακάλυψαν για πρώτη φορά ότι τα βακτήρια F. nucleatum που αποικίζουν το στόμα έχουν διακριτούς υποτύπους. Αλλά μόνο ο υποτύπος Fna C2 έχει την ικανότητα να ταξιδεύει από το στόμα στο στομάχι και στη συνέχεια να διαδίδεται στον κατώτερο γαστρεντερικό σωλήνα, συμπεριλαμβανομένου του παχέος εντέρου.

Εν τέλει, το 50% των όγκων του παχέος εντέρου που εξετάστηκαν έδειξαν την παρουσία του υποτύπου Fna C2 του F. nucleatum, σύμφωνα με τους ερευνητές.

Οι “κυτταρικές θεραπείες” με βάση τα βακτήρια μπορεί να αποτελέσουν έναν νέο δρόμο επίθεσης κατά του καρκίνου του παχέος εντέρου, σύμφωνα με τους ερευνητές. Αυτές οι θεραπείες χρησιμοποιούν τροποποιημένες μορφές βακτηρίων για να εγχύσουν φάρμακα απευθείας στον όγκο.

"Έχουμε εντοπίσει την ακριβή βακτηριακή γενεαλογία που σχετίζεται με τον καρκίνο του παχέος εντέρου και αυτή η γνώση είναι κρίσιμη για την ανάπτυξη αποτελεσματικών μεθόδων πρόληψης και θεραπείας", δήλωσε ο εκ των συγγραφέων της μελέτης, δρ. Christopher Johnston.

Πηγή: onmed.gr

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

35.000 στην ουρά: Τελευταία ευκαιρία για το online εύκολο Proficiency ΧΩΡΙΣ προφορικά, έκθεση έως 26 Ιουνίου

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 20/6

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

πιερρακακησ
Πιερρακάκης: 400.000€ στο ΙΤΥΕ-Διόφαντος για μελέτες Ψηφιακού Μετασχηματισμού της εκπαίδευσης
Στόχος  είναι η παροχή προς το Υπουργείο Παιδείας νέων καινοτόμων τεχνολογικών προτάσεων ανάπτυξης υποδομών και υπηρεσιών, συμπεριλαμβανομένων...
Πιερρακάκης: 400.000€ στο ΙΤΥΕ-Διόφαντος για μελέτες Ψηφιακού Μετασχηματισμού της εκπαίδευσης
istoriki ereuna
ΠΟΣΔΕΠ: Ζητά παράταση στην υποβολή αιτήσεων χρηματοδότησης για τη Δράση «Ερευνώ - Καινοτομώ»
ΠΟΣΔΕΠ: Αποδεδειγμένα οι ΕΛΚΕ των ΑΕΙ αδυνατούν να ανταπεξέλθουν εγκαίρως στις αυξημένες ανάγκες που δημιουργούν η πληθώρα των προς υποβολή προτάσεων...
ΠΟΣΔΕΠ: Ζητά παράταση στην υποβολή αιτήσεων χρηματοδότησης για τη Δράση «Ερευνώ - Καινοτομώ»