xarti toualetas
Η ιστορία του χαρτιού

Εάν και τώρα πολλά πράγματα είναι δεδομένα στην καθημερινότητά μας, παλιά δεν υπήρχαν καν, όπως τα είδη υγιεινής.

Το χαρτί υγείας πριν από την μαζική παραγωγή του στα μέσα του 1800, οι άνθρωποι βασίζονταν σε λιγότερο πολυτελείς τρόπους για να σκουπιστούν.

Στα αρχαία χρόνια, το σκούπισμα με βότσαλα και άλλα φυσικά υλικά και το ξέπλυμα με νερό ή χιόνι ήταν ο κανόνας, ενώ μάλιστα ορισμένοι πολιτισμοί προτιμούσαν κοχύλια και γούνες ζώων.

Επιπλέον, μικρά κομμάτια υφάσματος που βρέθηκαν στο αποχετευτικό δίκτυο του Herculaneum, μια από τις πόλεις που θάφτηκαν από την έκρηξη του Βεζούβιου το 79 μ.Χ., θα μπορούσαν να είχαν χρησιμοποιηθεί στη θέση του χαρτιού τουαλέτας.

Πέρα από τον κοινόχρηστο σφουγγάρι, οι Ρωμαίοι χρησιμοποιούσαν επίσης βρύα ή φύλλα και κεραμικά αντικείμενα που ήταν γνωστά ως πεσσοί. Οι πεσσοί ήταν κομμάτια από όστρακα, και όσοι τα χρησιμοποιούσαν είχαν συχνά χαραγμένα πάνω τους τα ονόματα των εχθρών τους.

«Το πιο διάσημο παράδειγμα αρχαίου χαρτιού τουαλέτας προέρχεται από τον ρωμαϊκό κόσμο και την ιστορία του Σενέκα για τον μονομάχο που αυτοκτόνησε πηγαίνοντας σε μια τουαλέτα και έμπηξε ένα ραβδί στο λαιμό του», λέει η Erica Rowan, περιβαλλοντολόγος αρχαιολόγος και καθηγήτρια κλασικής αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου. Τα σφουγγάρια καθαρίζονταν σε ένα κουβά με ξύδι ή θαλασσινό νερό και επαναχρησιμοποιούνταν.

Λίγο πιο μετά στην ιστορία

Πριν το προϊόν του βγει στην αγορά, οι Αμερικανοί αυτοσχεδίαζαν στην καθημερινή τους υγιεινή με έξυπνους τρόπους. Μέχρι το 1700, τα φύλλα από τα καλαμπόκια ήταν μια κοινή εναλλακτική λύση. Από τον 19ο αιώνα αντικαταστάθηκαν από εφημερίδες και περιοδικά. Τα πρώτα ρολά χαρτιού τουαλέτας εμφανίστηκαν το 1890, και από το 1930 το χαρτί υγείας άρχισε να κατασκευάζεται «χωρίς θραύσματα». Σήμερα, τα περισσότερα αμερικανικά νοικοκυριά προτιμούν μαλακό και απορροφητικό χαρτί υγείας.

Το χαρτί έγινε ευρέως διαθέσιμο τον 15ο αιώνα, αλλά στον Δυτικό κόσμο έκανε την εμπορική του εμφάνιση το 1857, όταν ο Joseph Gayetty από τη Νέα Υόρκη άρχισε να πουλάει ένα «Φαρμακευτικό χαρτί» σε συσκευασίες των 500 φύλλων για 50 σεντ.

Αν και το χαρτί προήλθε από την Κίνα τον δεύτερο αιώνα π.Χ., η πρώτη καταγεγραμμένη χρήση του ως αντικείμενο υγιεινής είναι από τον 6ο αιώνα στη μεσαιωνική Κίνα. Στις αρχές του 14ου αιώνα, οι Κινέζοι παρήγαγαν από 1.000 έως 10.000 φύλλα χαρτιού ετησίως. Το 1393, χιλιάδες αρωματικά φύλλα χαρτιού παρήχθησαν για την αυτοκρατορική οικογένεια.

Τέλος, το 1992, αρχαιολόγοι ανακάλυψαν στο Xuanquanzhi της Κίνας ραβδιά ηλικίας 2.000 ετών, που ήταν γνωστά ως salaka, cechou και chugi, και χρονολογούνται από τη δυναστεία των Χαν. Ήταν φτιαγμένα από μπαμπού και άλλα είδη ξύλου και έμοιαζαν με σπάτουλες.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Πανελλήνιες: Πανωλεθρία στα Τμήματα Φυσικής και Μαθηματικών με "βροχή" κενών θέσεων

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 29 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 29/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

νοσοκομείο Γεννηματάς
Αλλάζει πλήρως το ΕΣΥ: Γίνεται αυτόνομος Οργανισμός με ξεχωριστή χρηματοδότηση και αξιολόγηση
Η ρύθμιση αυτή θα μετατρέψει ουσιαστικά το σύστημα υγείας σε έναν απολύτως αυτόνομο φορέα
Αλλάζει πλήρως το ΕΣΥ: Γίνεται αυτόνομος Οργανισμός με ξεχωριστή χρηματοδότηση και αξιολόγηση