έμφραγμα
Ακόμα ένας λόγος για να συμβουλευόμαστε τον γιατρό μας πριν πάρουμε διατροφικά συμπληρώματα

Η λήψη διατροφικών συμπληρωμάτων που περιέχουν βιταμίνη Β3, μπορεί να αυξάνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών επεισοδίων, προειδοποιούν επιστήμονες από τις ΗΠΑ.

Αναλύοντας δεδομένα από χιλιάδες εθελοντές ανακάλυψαν ότι σχεδόν ένας στους τέσσερις ενήλικες έχουν επίπεδα της βιταμίνης υψηλότερα από τα συνιστώμενα.

Η βιταμίνη Β3 είναι επίσης γνωστή ως νιασίνη. Κάποτε λαμβανόταν συστηματικά για την μείωση της χοληστερόλης στο αίμα. Στις μέρες μας, όμως, λαμβάνονται κυρίως στατίνες για τον σκοπό αυτό.

Ωστόσο η βιταμίνη Β3 παραμένει πολύ συχνή στη δυτική διατροφή. Στις ΗΠΑ και σε περισσότερα από άλλα 50 κράτη είναι υποχρεωτικός ο εμπλουτισμός βασικών τροφίμων με αυτήν, λένε οι επιστήμονες. Αυτό είχε γίνει πριν από δεκαετίες, για να προλαμβάνονται διατροφικές ανεπάρκειες. Στα τρόφιμα που εμπλουτίζονται συμπεριλαμβάνονται:

  • Το αλεύρι
  • Τα δημητριακά
  • Η βρώμη

Αν κάποιος παίρνει ταυτοχρόνως και διατροφικά συμπληρώματα που την περιέχουν, μπορεί άθελά του να κάνει υπερκατανάλωση.

Νέος μηχανισμός

Επιστήμονες από την Cleveland Clinic, στο Οχάιο, ανακάλυψαν ότι η περίσσεια της βιταμίνης επιβαρύνει την καρδιαγγειακή λειτουργία. Όπως αναφέρουν στην ιατρική επιθεώρηση Nature Medicine, το κλειδί είναι ένα υποπροϊόν της διάσπασής της που λέγεται 4ΡΥ.

Μελέτες στο εργαστήριο έδειξαν πως όταν είναι αυξημένα τα επίπεδα του 4ΡΥ στο αίμα, προκαλείται φλεγμονή στο κυκλοφορικό σύστημα. Η φλεγμονή επιφέρει βλάβες στα αιμοφόρα αγγεία, οι οποίες με την πάροδο του χρόνου μπορεί να οδηγήσουν στην αθηροσκλήρωση. Η αθηροσκλήρωση αποτελεί κύρια αιτία εμφραγμάτων, εγκεφαλικών και άλλων σοβαρών καρδιαγγειακών προβλημάτων.

«Η μελέτη μας αποκάλυψε έναν μοριακό μηχανισμό που έως τώρα αποτελούσε άγνωστο, αλλά σημαντικό συμβάλλοντα παράγοντα στην ανάπτυξη καρδιαγγειακής νόσου», δήλωσε ο επιβλέπων ερευνητής Dr. Stanley Hazen, επικεφαλής Καρδιαγγειακών & Μεταβολικών Επιστημών στο Ερευνητικό Ίδρυμα Lerner της Cleveland Clinic.

Και πρόσθεσε πως ο μέσος άνθρωπος καλό είναι να συμβουλεύεται πρώτα τον γιατρό του, πριν λάβει διατροφικά συμπληρώματα που περιέχουν βιταμίνη Β3.

Κρυφές αιτίες καρδιοπάθειας

Οι ερευνητές πραγματοποίησαν τη μελέτη τους σε μία προσπάθεια να βρουν «κρυφές» αιτίες της καρδιοπάθειας. Και αυτό διότι η νόσος συχνά επιμένει ακόμα και σε ανθρώπους που ακολουθούν όλες τις συστάσεις πρόληψης, όπως:

  • Να τρέφονται υγιεινά
  • Να περιορίσουν το αλκοόλ
  • Να γυμνάζονται τις περισσότερες ημέρες της εβδομάδας
  • Να έχουν υπό έλεγχο το σωματικό βάρος, την πίεση και το σάκχαρο (γλυκόζη) στο αίμα τους

Στο πλαίσιο αυτό, οι ερευνητές πραγματοποίησαν πρώτα αναλύσεις αίματος σε αρκετές χιλιάδες εθελοντές με σταθερή καρδιοπάθειαΎστερα τις επανέλαβαν σε πολύ μεγαλύτερους πληθυσμούς εθελοντών. Όλες οι αναλύσεις έδειξαν πως η υπερκατανάλωση νιασίνης σχετιζόταν με αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακών προβλημάτων.

Η νέα μελέτη εντόπισε επίσης γενετικούς δεσμούς μεταξύ του 4PY και της φλεγμονής στα αιμοφόρα αγγεία.

Τα νέα ευρήματα μπορεί να εξηγούν το επονομαζόμενο «παράδοξο της νιασίνης». Με τον όρο αυτό περιγράφεται η παρατήρηση πως τις εποχές που η βιταμίνη Β3 λαμβανόταν ως φάρμακο για τη χοληστερόλη, τα οφέλη της ήταν πάντοτε μικρότερα από τα αναμενόμενα. Αυτό ουδείς μπορούσε να εξηγήσει έως σήμερα, πρόσθεσε ο Dr. Hazen.

Πηγή: iatropedia.gr

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Τι σημαίνει «επιτερπής»

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 17 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 17/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

ekdromi.jpg
«Επικίνδυνη αποστολή» οι σχολικές εκδρομές για τους καθηγητές που συνοδεύουν
Οι καταστάσεις που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι εκπαιδευτικοί είναι δύσκολες. Κανείς δεν τους καλύπτει, η ευθύνη είναι όλη δική τους.
«Επικίνδυνη αποστολή» οι σχολικές εκδρομές για τους καθηγητές που συνοδεύουν
panelladikes 2023
Πανελλαδικές 2024: Προτεινόμενα θέματα και απαντήσεις στην Οικονομία
Πανελλήνιες - πανελλαδικές 2024: Προτεινόμενα θέματα και απαντήσεις στην Οικονομία από τον Όμιλο Φροντιστηρίων Μέσης Εκπαίδευσης ΔΙΑΚΡΟΤΗΜΑ
Πανελλαδικές 2024: Προτεινόμενα θέματα και απαντήσεις στην Οικονομία
ypaith3.jpg
Υπουργείο Παιδείας: Eπανεξετάζουν τις εξαγγελίες περί μη εγγραφής μαθητών στα σχολεία αν οι γονείς δεν υπογράψουν τα καταστατικά...
Τώρα κατάλαβαν ότι η φοίτηση στην υποχρεωτική εκπαίδευση είναι...υποχρεωτική και δεν μπορεί να μην εγγραφεί σε σχολείο μαθητής μέχρι το Γυμνάσιο...
Υπουργείο Παιδείας: Eπανεξετάζουν τις εξαγγελίες περί μη εγγραφής μαθητών στα σχολεία αν οι γονείς δεν υπογράψουν τα καταστατικά...