Warning message

Unable to retrieve https://www.youtube.com/watch?v=CUFfsRe8myA at this time, please check again later.
pavlos sidiropoulos
Google logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google
«Άντε και καλή τύχη μάγκες»

Σαν σήμερα, στις 6 Δεκεμβρίου του 1990 φεύγει από τη ζωή ο «Πρίγκιπας» της ελληνικής Ροκ, Παύλος Σιδηρόπουλος.

Ο Παύλος Σιδηρόπουλος γεννήθηκε στις 27 Ιουλίου 1948 στην Αθήνα. Ήταν δισέγγονος του Αλέξη Ζορμπά και ανιψιός της ποιήτριας Έλλης Αλεξίου. Ως παιδί, δεν σπούδασε μουσική – παρόλο που το ταλέντο του είχε φανεί από πολύ νωρίς – διότι δεν το θέλησε ο πατέρας του. Στα εφηβικά του χρόνια άρχισε να ακούει κυρίως ροκ εντ ρολ.

Η μουσική του πορεία ξεκίνησε το 1970 στη Θεσσαλονίκη, όπου σπούδαζε μαθηματικός στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο. Αποφάσισε τότε λοιπόν, στο 3ο έτος των σπουδών του, να διακόψει την φοίτηση του και να οδοιπορήσει στους μαγικούς και συνάμα ελεύθερους κόσμους που γεννάει η μουσική, πόσο μάλλον η ροκ μουσική.

Ο Παύλος έζησε και δημιούργησε σε μια εποχή που το ροκ στην Ελλάδα βρισκόταν στην πρώιμη φάση του.

Ξεκίνησε τη μουσική του καριέρα στο ντουέτο Δάμων και Φιντίας και συνεργάστηκε επίσης με τα Μπουρμπούλια, καθώς και με τον συνθέτη Γιάννη Μαρκόπουλο. Κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του ΄80 συνεργάστηκε με το συγκρότημα Απροσάρμοστοι.

Θεωρείται ως ένας από τους σημαντικότερους εκπρόσωπους της ελληνικής ροκ μουσικής σκηνής και το άλμπουμ του Φλου που συνηχογράφησε με το συγκρότημα Σπυριδούλα από τα χαρακτηριστικά ηχογραφήματα του είδους.

Τα τραγούδια του ηχούν μέχρι και σήμερα και θυμίζουν παλιές εποχές, επανάστασης και έρωτα στις περιοχές του κέντρου της Αθήνας.

Ο Παύλος ποτέ δεν εντάχθηκε στο σύνολο της καλλιτεχνικής ελίτ, επέλεξε το μονοπάτι του περιθωρίου, των Εξαρχείων, της ρόκ κουλτούρας γενικότερα, και επάξια συγκαταλέγεται στους «Άγιους των Εξαρχείων» καθώς σηματοδοτεί μια ολόκληρη εποχή, ένα ολόκληρο κίνημα και μουσικό και πολιτικό.

Παύλος Σιδηρόπουλος

Ο θάνατός του

Στις αρχές της δεκαετίας του ’80, η υγεία του είχε ήδη αρχίσει να κλονίζεται, λόγω της χρήσης ναρκωτικών. Το φθινόπωρο του 1979, όταν ήταν 31 ετών, ξεκίνησε η σχέση του με την ηρωίνη.

Δυστυχώς, όμως, παρ’ όλες τις προσπάθειες που γίνονταν κυρίως ατομικά και χωρίς ποτέ να ενταχθεί σε κάποιο πρόγραμμα αποτοξίνωσης, τελικά δεν τα κατάφερε.

Την άνοιξη του 1990, έφυγε από τη ζωή η μητέρα του, στην οποία είχε μεγάλη αδυναμία, γεγονός που τον κατέβαλε ακόμα περισσότερο.

Έτσι, στις 6 Δεκεμβρίου του 1990, έπεσε σε κώμα στο σπίτι μιας γνωστής του στο Νέο Κόσμο και άφησε την τελευταία του πνοή κατά τη μεταφορά του στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός», χάνοντας τη μάχη με την ηρωίνη.

https://www.youtube.com/watch?v=CUFfsRe8myA

 

Όλες οι σημαντικές ειδήσεις

Προσλήψεις εκπαιδευτικών – ΟΠΣΥΔ: Τα 6 βήματα για σωστά δικαιολογητικά και φάκελο

Πανελλήνιες 2026: Το έγγραφο «κλειδί» για την είσοδο στα εξεταστικά κέντρα

Προκηρύξεις εκπαιδευτικών 2026: Πώς θα δεις πρώτος τους πίνακες μέσω google

Google logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

φοτιλα
Ελεύθεροι οι ακτιβιστές του Global Sumud Flotilla – Ξεκινούν οι απελάσεις μετά τις διεθνείς αντιδράσεις
Μεταφέρονται στο αεροδρόμιο Ραμόν οι συμμετέχοντες του στολίσκου αλληλεγγύης προς τη Γάζα
Ελεύθεροι οι ακτιβιστές του Global Sumud Flotilla – Ξεκινούν οι απελάσεις μετά τις διεθνείς αντιδράσεις
γεωπονικο
Ημερίδα του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών για την ανάδειξη της προπτυχιακής έρευνας στο πλαίσιο της Συμμαχίας Ευρωπαϊκών Πανεπιστημίων EU-CONEXUS

Την Τρίτη 12 Μαΐου 2026 πραγματοποιήθηκε με επιτυχία η 3η Διαδικτυακή Ημερίδα για την Ανάδειξη των Προπτυχιακών Ερευνητικών...

Ημερίδα του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών για την ανάδειξη της προπτυχιακής έρευνας στο πλαίσιο της Συμμαχίας Ευρωπαϊκών Πανεπιστημίων EU-CONEXUS
Η ΠΔΕ Κρήτης στην Ιταλία
Στη Φλωρεντία η ΠΔΕ Κρήτης: Προπαρασκευαστική συνάντηση για το Erasmus+
Στελέχη της ΠΔΕ Κρήτης επισκέφθηκαν την Τοσκάνη για δράσεις Job Shadowing και ανταλλαγή καλών πρακτικών με ιταλικά σχολεία
Στη Φλωρεντία η ΠΔΕ Κρήτης: Προπαρασκευαστική συνάντηση για το Erasmus+