συνταξιούχοι
ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ/INTIME NEWS
Τι αλλαγές θα δουν οι συνταξιούχοι στις αποδοχές τους

Αυξήσεις θα δουν στις αποδοχές τους αρκετοί συνταξιούχοι από το 2024, καθώς την «εμφάνισή» τους θα κάνουν η διπλή αύξηση σε εθνική και ανταποδοτική σύνταξη, η χορήγηση επιδόματος προσωπικής διαφοράς (100-200 ευρώ) σε 750.000 συνταξιούχους και η μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης για 450.000 με συντάξεις.

Τι αλλάζει

Το πλαφόν της ανώτερης σύνταξης για όσους έχουν υψηλές συντάξεις θα διαμορφωθεί στα 5.119 ευρώ από τα 4.932 ευρώ, λόγω της αύξησης της εθνικής σύνταξης, η οποία στις κατώτατες συντάξεις θα διαμορφωθεί στα 426,58 ευρώ.

Αντίστοιχα με το ποσοστό της αύξησης του 3,1%, που περιλαμβάνει η εισοδηματική πολιτική, θα αυξηθούν τα ποσά που αντιστοιχούν στην προσωρινή σύνταξη, την αναπηρική και τις συντάξεις χηρείας, το επίδομα ανασφάλιστων υπερηλίκων και την εθνική σύνταξη, σύμφωνα με τον «Ελεύθερο Τύπο».

Επίσης, συνταξιούχοι με ποσοστό αναπηρίας από 67% έως 79,99% λαμβάνουν το 75% της εθνικής σύνταξης, που διαμορφώνεται σε 319,93 ευρώ. Αντίστοιχα, συνταξιούχοι με ποσοστό αναπηρίας από 50% έως 66,99% λαμβάνουν το 50% της εθνικής σύνταξης, δηλαδή 213,29 ευρώ, ενώ συνταξιούχοι με ποσοστό αναπηρίας έως 49,99% λαμβάνουν το 40% της εθνικής σύνταξης, ήτοι 170,63 ευρώ.

Μεταβολές σε σχέση με το 2023

Η αλλαγή σε σχέση με το 2023 είναι ότι το ποσό θα λάβουν όσοι έχουν προσωπική διαφορά πάνω από 10 ευρώ και η χορήγησή του θα είναι πάνω από τα 700 ευρώ και όχι τα 800 που ήταν το περσινό διάστημα. Έτσι, η έκτακτη εισφορά ενίσχυσης των συντάξεων περιλαμβάνει:

  • 200 ευρώ για συνταξιούχο του e-ΕΦΚΑ, στον οποίο καταβλήθηκαν κύριες συντάξεις γήρατος, αναπηρίας ή θανάτου μηνός Οκτωβρίου 2023 συνολικού καθαρού προ φόρου ποσού έως και 700 ευρώ.
  • 150 ευρώ για συνταξιούχο του e-ΕΦΚΑ, στον οποίο καταβλήθηκαν κύριες συντάξεις γήρατος, αναπηρίας ή θανάτου μηνός Οκτωβρίου 2023 αθροιστικώς συνολικού καθαρού προ φόρου ποσού από 700,01 ευρώ έως και 1.100 ευρώ.
  • 100 ευρώ για συνταξιούχο του e-ΕΦΚΑ, στον οποίο καταβλήθηκαν κύριες συντάξεις γήρατος, αναπηρίας ή θανάτου μηνός Οκτωβρίου 2023 αθροιστικώς συνολικού καθαρού προ φόρου ποσού από 1.100,01 ευρώ έως και 1.600 ευρώ.

Η εν λόγω έκτακτη εισφορά:

  • Είναι αφορολόγητη, ανεκχώρητη και ακατάσχετη, στα χέρια του Δημοσίου ή τρίτων, κατά παρέκκλιση κάθε άλλης αντίθετης διάταξης, δεν δεσμεύεται και δεν συμψηφίζεται με βεβαιωμένα χρέη.
  • Δεν υπόκειται σε οποιοδήποτε τέλος, εισφορά ή άλλη κράτηση υπέρ του Δημοσίου ή του e-ΕΦΚΑ.
  • Επιβαρύνει τον προϋπολογισμό του e-ΕΦΚΑ, κατόπιν αντίστοιχης τροποποίησης του προϋπολογισμού του, με τη χρήση ταμειακών διαθεσίμων του.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 1/3

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

aksiologisi2.jpg
Εκπαιδευτικοί: «Η αντίσταση στην αξιολόγηση θα συνεχιστεί ανεξαρτήτων δικαστικών αποφάσεων»
«Ο αγώνας συνεχίζεται ακόμα πιο αποφασιστικά - Η αντιεκπαιδευτική αξιολόγηση δε θα περάσει»
Εκπαιδευτικοί: «Η αντίσταση στην αξιολόγηση θα συνεχιστεί ανεξαρτήτων δικαστικών αποφάσεων»
Έγκλημα στη Νίκαια
Νέα στοιχεία για το σοκαριστικό έγκλημα στη Νίκαια: Έστησε καρτέρι στον γαμπρό του στο γκαράζ
Σκότωσε τον 39χρονο γαμπρό του με δίκαννο στη μέση του δρόμου στη Νίκαια και αυτοκτόνησε
Νέα στοιχεία για το σοκαριστικό έγκλημα στη Νίκαια: Έστησε καρτέρι στον γαμπρό του στο γκαράζ