άλλος άνθρωπος
«Τρόφιμα σε αυτούς που έχουν ανάγκη, χωρίς καμία διάκριση πουθενά»

Άδεια μαγειρέματος από την κοινωνική κουζίνα «Αλλος Ανθρωπος» ζήτησε τη Μεγάλη Τρίτη αστυνομικός του Δήμου Αθηναίων, ο οποίος έφυγε «άπραγος», ύστερα από ψευδή, όπως διαπίστωσε, καταγγελία γειτόνων περί υγειονομικών παραβάσεων στην έδρα της, Μεγάλου Αλεξάνδρου 109 στην Αθήνα.

Δεν είναι η πρώτη φορά που το αυτοδιαχειριζόμενο εγχείρημα έρχεται αντιμέτωπο με κακόβουλα «παράπονα» ή την ανάλγητη στάση των αστυνομικών αρχών.

Πριν από έναν μήνα τα ΜΑΤ εμπόδισαν την ομάδα της Θεσσαλονίκης να πραγματοποιήσει στον σταθμό του ΟΣΕ δράση στη μνήμη των 57 νεκρών των Τεμπών, διαμηνύοντας να μη μαγειρέψει ούτε στην πλατεία Αριστοτέλους, όπως κάνει κάθε Κυριακή τα τελευταία περίπου δύο χρόνια, υπό τον φόβο επεισοδίων λόγω της μεγάλης διαδήλωσης.

Στον αντίποδα οι πολυάριθμοι πλέον εθελοντές κάνουν πράξη την αλληλεγγύη και ευφραίνουν τις καρδιές, προάγοντας τον αντιρατσισμό και την ενδυναμωτική λειτουργία της συλλογικής κουζίνας, καθώς μαγειρεύουν παρέα με άστεγους, άπορους και οποιονδήποτε έχει ανάγκη, στους οποίους τα τελευταία χρόνια, εξαιτίας της φτωχοποίησης σημαντικού μέρους του πληθυσμού, συγκαταλέγονται και άνθρωποι που στο παρελθόν ήταν ανάμεσα σε όσους προμήθευαν με τρόφιμα.

Μόνο τη Μεγάλη Εβδομάδα συγκέντρωσαν και μοίρασαν σε συμπολίτες μας στην πρωτεύουσα εκατοντάδες σακούλες με τρόφιμα, λαμπάδες, τσουρέκια και πασχαλινά αβγά.

Εδώ και δώδεκα χρόνια έχουν προσφέρει πάνω από 12 εκατομμύρια μερίδες φαγητού σε όλη την Ελλάδα, χωρίς ουρές για ένα πιάτο φαΐ, χωρίς οικονομικά κριτήρια και γραφειοκρατικές διαδικασίες κοινωνικού στιγματισμού.

Ο ιδρυτής

«Τρόφιμα σε αυτούς που έχουν ανάγκη, χωρίς καμία διάκριση πουθενά… Τσακίζουμε τον φασισμό μέσα σε οποιαδήποτε καρδιά» απάντησε στον «γείτονα» ο ιδρυτής του εγχειρήματος, Κωνσταντίνος Πολυχρονόπουλος, με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, και ευχήθηκε καλή ανάσταση, προσθέτοντας στίχους από ποίημα του Οδυσσέα Ελύτη.

 «Είναι η βαρβαρότητα. Τη βλέπω να ’ρχεται μεταμφιεσμένη, κάτω από άνομες συμμαχίες και προσυμφωνημένες υποδουλώσεις. Πατρίδα μου είναι ο κόσμος και θρησκεία μου η αγάπη» τόνισε ο κ. Πολυχρονόπουλος.

Ο «Αλλος Ανθρωπος» το έχει αποδείξει από την πρώτη στιγμή, έχοντας απορρίψει το ενδεχόμενο κρατικής στήριξης και χορηγιών - άλλωστε οι αρχές είναι αυτές που έχουν απευθυνθεί επανειλημμένα εκεί για βοήθεια.

Κι έχει επεκτείνει τη δράση του ανταποκρινόμενος σε όποιον του χτυπά την πόρτα: έχει μαζέψει χρήματα για ενοίκια, λογαριασμούς ρεύματος και νερού, φάρμακα και βρεφικά καρότσια, ακόμα και άδεια παραμονής προσφύγων.

 Έχει μαγειρέψει σε πολλά σχολεία και ιδρύματα ανηλίκων, σε πυρόπληκτους, πλημμυροπαθείς, σεισμόπληκτους διάφορων περιοχών της χώρας και πρόσφατα στη γειτονική Τουρκία, όπου οργάνωσε δύο αποστολές και παρέδωσε, εκτός από τρόφιμα, είδη πρώτης ανάγκης, κλινοσκεπάσματα αλλά και κοντέινερ για στέγαση ανέστιων οικογενειών.

Η κοινωνική κουζίνα θα επαναλειτουργήσει μετά την εορταστική περίοδο, στις 21 Απριλίου, ενώ τα ράφια έχουν μείνει ξανά άδεια από προμήθειες.

Οποίος ενδιαφέρεται μπορεί να συμμετέχει με εφοδιασμό τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης, με εθελοντική εργασία για ενισχυτική διδασκαλία, ιατρικά ραντεβού, νομική και ψυχολογική υποστήριξη ή με δωρεές για τα λειτουργικά έξοδα είτε στον λογαριασμό της Εθνικής Τράπεζας: 084/609402-35 (ΙΒΑΝ: GR780110084000000846094023 - Παναγούλα Πολυχρονοπούλου του Μιχαήλ) είτε μέσω PayPal. Τέλος, οι εστιάτορες μπορούν να επικοινωνούν με την ομάδα για όσο φαγητό τους περισσεύει.

Πηγή: efsyn

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 8/5

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 8/5

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Πάσχα
Καλό Πάσχα με Αντίσταση
Τις μέρες αυτές συνηθίζουμε να ευχόμαστε ό,τι δεν κάνουμε τον υπόλοιπο χρόνο: αγάπη και αλληλεγγύη, καλή Ανάσταση, ενώ τα «χριστιανικά μας ένστικτα»...
Καλό Πάσχα με Αντίσταση
Εκπαιδευτικός
Εκπαιδευτικοί : Σχετικά με την αναγνώριση της προϋπηρεσίας που «μετράει» για πρόσληψη ή διορισμό
Τι λαμβάνεται υπόψη για τον υπολογισμό των μονάδων εκπαιδευτικής προϋπηρεσίας
Εκπαιδευτικοί : Σχετικά με την αναγνώριση της προϋπηρεσίας που «μετράει» για πρόσληψη ή διορισμό