Thumbnail
Η παγκόσμια προσφορά κοκαΐνης έχει φθάσει σε επίπεδα ρεκόρ, όπως προκύπτει από έκθεση του ΟΗΕ

Η καλλιέργεια της κόκας σημείωσε άλμα κατά 35% από το 2020 ως το 2021, φθάνοντας σε επίπεδα ρεκόρ, σύμφωνα με έκθεση του ΟΗΕ που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα και επισημαίνει την ανάδυση νέων κόμβων διακίνησης του ναρκωτικού στη νοτιοανατολική Ευρώπη και την Αφρική.

Έτσι το 2021 υπήρχαν περισσότερα από 3 εκατομμύρια στρέμματα καλλιεργειών στην Κολομβία, το Περού και τη Βολιβία, τις τρεις χώρες όπου συγκεντρώνονται οι καλλιέργειες αυτές, αναφέρει το Γραφείο των Ηνωμένων Εθνών για τα Ναρκωτικά και το Έγκλημα (UNODC), το οποίο έχει την έδρα του στη Βιέννη της Αυστρίας.

Αφού συλλεγούν, τα φύλλα της κόκας αναλαμβάνουν χημικοί, οι οποίοι τα αναμιγνύουν με βενζίνη, ασβέστη, τσιμέντο και θειικό αμμώνιο για να πάρουν μια λευκή πάστα.

Η πάστα αυτή εμπλουτίζεται στη συνέχεια σε άλλα εργαστήρια με ένα κοκτέιλ οξέων και διαλυτικών για να γίνει η κοκαΐνη.

Το 2020, η παραγωγή κοκαΐνης αυξήθηκε σε περισσότερο από 2.000 τόνους - κάτι πρωτοφανές, σύμφωνα με την έκθεση.

Μετά τις προσωρινές αναταράξεις που προκλήθηκαν από την πανδημία της Covid-19, η παγκόσμια προσφορά συνεπώς «συνέχισε τη θεαματική αύξησή της».

Εκτός από την αύξηση των καλλιεργειών, το UNODC εξηγεί αυτή τη μεγάλη άνοδο επικαλούμενο «βελτιώσεις στη διαδικασία της μετατροπής» των φύλλων της κόκας σε κοκαΐνη.

Ο οργανισμός παρατήρησε παράλληλα «μια συνεχή αύξηση» της ζήτησης για τη λευκή σκόνη στη διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας -όπως μαρτυρεί ο χωρίς προηγούμενο όγκος των κατασχέσεων (σχεδόν 2.000 τόνοι το 2021).

Μόλις βγει από τα λιμάνια και κοπεί -μέχρι και κατά 40%-, το εμπόρευμα πωλείται στον πελάτη γύρω στα 70 ευρώ το γραμμάριο.

Η ζήτηση παραμένει συγκεντρωμένη στους κόλπους των εύπορων πληθυσμών της Αμερικής και ορισμένων τμημάτων της Ευρώπης.

Η έκρηξη αυτή «θα πρέπει να μας θέσει όλους σε συναγερμό», εκτιμά η διευθύντρια του UNODC Γκάντα Ουάλι.

Η κεντρική και η δυτική Αφρική διαδραματίζει εξάλλου αυξανόμενο ρόλο ως ζώνη διαμετακόμισης. Επίσης όλο και περισσότερη κοκαΐνη διέρχεται από τα εδάφη της Τουρκίας και της Ελλάδας, σύμφωνα με την έκθεση του UNODC.

Ενώ η κατανάλωση του κρακ -ενός πολύ εθιστικού παράγωγου της κοκαΐνης που καπνίζεται και έχει ονομασθεί «ναρκωτικό του φτωχού»- είναι ήδη καλά τεκμηριωμένη στη Βρετανία, οι στατιστικές δείχνουν «μεγάλη αύξηση» των ανθρώπων που εντάσσονται σε δομές απεξάρτησης στο Βέλγιο, τη Γαλλία και την Ισπανία.

Τέλος στην έκθεση σημειώνεται ο αντίκτυπος του πολέμου στην Ουκρανία σε ό,τι αφορά τις διαδρομές του ναρκωτικού αυτού.

«Είναι πιθανό ξένες εγκληματικές οργανώσεις», οι οποίες χρησιμοποιούσαν προηγουμένως τα ουκρανικά λιμάνια για να αποφεύγουν τους ελέγχους στη δυτική Ευρώπη, να μεταφέρουν «τις δραστηριότητές τους προς άλλα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας, στη Ρουμανία ή τη Βουλγαρία», αναφέρει το UNODC.
 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Κύκλωμα «εξαφάνισε» δυο μαθήτριες

Πιστοποίηση Ιταλικών εύκολα και πολύ άμεσα για ΑΣΕΠ - Τέλος χρόνου 26/2

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

νέα από το Ethnos logo

σχετικά άρθρα

Καρκίνος του μαστού
Καρκινοπαθείς: Βάζουν βαθιά το χέρι στην τσέπη – Τους χρεώνουν παράνομα 5.000 ευρώ
Γιατί οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ αναγκάζονται σε έξτρα χρεώσεις στα ιδιωτικά νοσηλευτήρια - Τι δείχνουν στοιχεία του Συνηγόρου του Καταναλωτή
Καρκινοπαθείς: Βάζουν βαθιά το χέρι στην τσέπη – Τους χρεώνουν παράνομα 5.000 ευρώ