Ελιές
Έξι μήνες περιμένουν τις αποζημιώσεις τους οι πυρόπληκτοι αγρότες του νότιου Ρεθύμνου, μετά την καταστροφική πυρκαγιά του Ιουλίου

Απομακρύνεται η δυνατότητα καταβολής της προκαταβολής των 50 ευρώ για κάθε καμένο ελαιόδεντρο στους πυρόπληκτους ελαιοπαραγωγούς του νότιου Ρεθύμνου για τα μέσα Ιανουαρίου (οπότε και συμπληρώνεται το εξάμηνο από την αποφράδα μέρα της 15ης Ιουλίου), ενώ η καταστροφή προκάλεσε τη στέρηση σε λάδι σε πάρα πολλά νοικοκυριά, που έχασαν το σύνολο των ελαιοκαλλιεργειών τους από τη «λαίμαργη» πυρκαγιά στα χωριά του δήμου Αγίου Βασιλείου.

Κι όμως, από τη φωτιά εκείνη πάνω από 20 με 21 χιλιάδες στρέμματα γεωργικών και χορτολιβαδικών εκτάσεων παραδόθηκαν στις φλόγες και έγιναν κυριολεκτικά στάχτη! Ελαιώνες, αμπέλια, μελίσσια, βοσκοτόπια και μερικές χιλιάδες αιγοπροβάτων ήταν τα θύματα αυτής της πύρινης λαίλαπας, που από τις 15 Ιουλίου του 2022 σκόρπισε τη στάχτη και τον πανικό στα πολύπαθα χωριά. 21.500 στρέμματα καμένης γης καταγράφηκαν σε Ορνέ, Κρύα Βρύση, Μέλαμπες, Σαχτούρια, Ροδάκινο και Αγία Γαλήνη, με χιλιάδες ανθρώπους να αγανακτούν και να εξοργίζονται, καταγγέλλοντας ότι για άλλη μια φορά οι περιουσίες, τα χωριά τους και τελικά η ίδια τους η ζωή γίνονται στόχος αδίσταχτων εμπρηστών, καθώς είδαν τους κόπους μιας ζωής να γίνονται στάχτη.

Έτσι λοιπόν, είπαν «κάτι είναι κι αυτό» στο άκουσμα της είδησης της «άμεσης καταβολής μέρους της αποζημίωσης, που έρχεται ως μια δόση ανακούφισης στους πληγέντες παραγωγούς του Δήμου Αγίου Βασιλείου».

Η πρώτη καταβολή της αποζημίωσής τους είπαν ότι θα δοθεί άμεσα στους παραγωγούς από το Ταμείο Αρωγής σε ποσοστό 50%, ενώ το υπόλοιπο 50% θα καταβληθεί όταν αποκατασταθούν οι ζημιές στους ελαιώνες.

Εκατό ευρώ ανά καμένη ρίζα ελιάς θα δοθεί ως αποζημίωση στους παραγωγούς των περιοχών του Δήμου Αγίου Βασιλείου στο Ρέθυμνο, όπως ανακοίνωσε ο δήμαρχος Αγίου Βασιλείου Γιάννης Ταταράκης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Περιφέρειας Κρήτης, είχαν γίνει στάχτη το 38,5% της έκτασης σε ελιές, το 4,5% σε αμπέλια και όλη η καταστροφή υπολογίζεται στα 20.000 στρέμματα συν 1.500 στο Ροδάκινο, 21.500 στρέμματα.

Εντάσσοντας τις καταστροφές αυτές στον κρατικό μηχανισμό, τονίστηκε τότε ότι ο παραγωγός θα πάρει 100 ευρώ ανά ρίζα ελιάς, προκαταβολή τα 50 χωρίς να κάνει τίποτα, μόνο με υπεύθυνη δήλωση, και τα υπόλοιπα 50 ευρώ θα τα πάρει αφού φτιάξει τον ελαιώνα του. Αν πήγαινε η υπόθεση στα ΠΣΕΑ, θα ήταν μια χρονοβόρα διαδικασία και τα αποτελέσματά της μάλλον αμφίβολα ως προς την ανακούφιση των πληγέντων. Αλλά και τώρα έχει χαθεί πολύτιμος χρόνος, χωρίς να υπάρχει ξεκάθαρη εικόνα.

Καθυστερεί η καταγραφή: «Αν το κράτος είχε στείλει ενισχύσεις σε προσωπικό»

Μιλώντας στο neakriti.gr, ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Δήμου Ρεθύμνου Γιώργος Κατσανέβας τόνισε ότι από τις 15 Ιουλίου που ξεκίνησε η πυρκαγιά, το πρώτο εξάμηνο για να δοθούν οι προκαταβολές συμπληρώνεται κανονικά στις 15 Ιανουαρίου 2023.

«Καμία πιθανότητα δεν υπάρχει να προλάβουν να πληρώσουν τους πληγέντες μέχρι τότε», λέει ο συνδικαλιστής. «Οι εκτάσεις που κάηκαν είναι πάρα πολλές. Όσο και να βοηθάει ο Δήμος Αγίου Βασιλείου, χρειάζονται μήνες για να ολοκληρωθεί η καταγραφή. Αν όμως το κράτος έστελνε μια εικοσιπενταριά γεωπόνους από την Αθήνα, θα είχαμε τη δυνατότητα να πληρωθούν οι προκαταβολές στις 15 Ιανουαρίου», τόνισε κατηγορηματικά ο Γιώργος Κατσανέβας.

Μάλιστα, ήδη η κατάσταση φάνηκε μέσα στις γιορτές.

«Πάρα πολλά νοικοκυριά δεν είχαν λάδι ούτε για τα σπίτια τους, αφού έχασαν όλα τους τα λιόφυτα», σύμφωνα με τον πρόεδρο του Αγροτικού Συλλόγου Δήμου Ρεθύμνου.

Για την παροχή βοήθειας στους πυρόπληκτους αγρότες, ο συνδικαλιστής λέει ότι υπάρχει αξιόλογη βοήθεια από τη δημοτική Αρχή του Αγίου Βασιλείου, αλλά αυτή δεν είναι αρκετή. Όσο για τους 20 τόνους που προσέφεραν στους κτηνοτρόφους δύο εργοστάσια ζωοτροφών, «πού να πρωτοφτάσουν σε τόσους ανθρώπους που έχασαν τα βοσκοτόπια τους;», διερωτάται ο Γιώργος Κατσανέβας.

Καταλήγοντας, καλεί τους αρμόδιους φορείς να κάνουν κάθε δυνατή προσπάθεια, ώστε να μην καθυστερήσουν οι αποζημιώσεις στους πληγέντες. Επισημαίνει, πάντως, ότι η δημοτική Αρχή του Αγίου Βασιλείου είναι “παρούσα” από την πρώτη στιγμή, αλλά δεν μπορεί από μόνη της να σηκώσει το βάρος μιας τόσο μεγάλης καταστροφής.

«Οι παλιοί αγρότες δηλώνουν ότι δε θα ξαναφτιάξουν τα λιόφυτά τους. Θα τα παρατήσουν. Δεν μπορούν άλλο την κατάσταση αυτή», καταλήγει ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Δήμου Ρεθύμνου.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Παραιτήθηκε διευθυντής σχολείου που απειλήθηκε με καθαίρεση και πειθαρχικές ποινές επειδή αντιτάχθηκε σε αυτή στην αξιολόγηση

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 17 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 17/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

ΕΜΠ - Μετσόβιο Πολυτεχνείο
Νομικό Συμβούλιο του Κράτους: «Όχι» στην εξεταστική εντός εαρινού εξαμήνου
Η γνωμοδότηση ΝΣΚ για την εξεταστική της σχολής Μεταλλειολόγων-Μηχανουργών Μηχανικών του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου
Νομικό Συμβούλιο του Κράτους: «Όχι» στην εξεταστική εντός εαρινού εξαμήνου
podilato
Θεσσαλονίκη: Στο νοσοκομείο 17χρονος ποδηλάτης- Αυτοκίνητο τον παρέσυρε και τραυμάτισε σοβαρά
Στο σημείο έσπευσαν αστυνομικές δυνάμεις και ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ που μετέφερε στο νοσοκομείο Ιπποκράτειο τον ανήλικο
Θεσσαλονίκη: Στο νοσοκομείο 17χρονος ποδηλάτης- Αυτοκίνητο τον παρέσυρε και τραυμάτισε σοβαρά