Μετανάστες
«Οι παράνομες επαναπροωθήσεις γίνονται σιωπηρά αποδεκτές από το δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης»

Σύμφωνα με έκθεση του Border Violence Monitoring Network, χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες αντιμετωπίζουν σκηνικά βίας και κακοποίησης στα σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά τη προσπάθειά τους να περάσουν στις χώρες.

Οι ερευνητές πήραν συνέντευξη από 733 άτομα, που επιχείρησαν να φτάσουν στην Ευρώπη το 2021 και το 2022. Όλοι τους παρείχαν ανατριχιαστικές μαρτυρίες για την εμπειρία τους στα σύνορα και έκαναν λόγο για ομαδικές επαναπροωθήσεις που έπληξαν συνολικά πάνω από 16.000 άτομα.

Η έκθεση  διαθέτει μαρτυρίες, οι οποίες αναφέρουν ξυλοδαρμούς από την Αστυνομία και κράτηση σε βρώμικα, υπερπλήρη κελιά ενώ καταγγέλλεται πως οι αιτήσεις ασύλου αγνοούνται επιδεικτικά. Το 2021, μόλις το 5% των ερωτηθέντων, που συμμετείχαν στην έρευνα, δήλωσαν ότι δεν είχαν βιώσει ή δει "υπέρμετρη βία" κατά την απέλασή τους από την Ευρώπη.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στην έκθεση, κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορονοϊού "κανείς δεν ήταν στα σύνορα της ΕΕ, για να καταγράψει αυτό που εξελίχθηκε σε μια άνευ προηγουμένου αύξηση της βίας κατά των μεταναστών".

Οι συνοριοφύλακες σε τουλάχιστον 13 χώρες προχώρησαν σε "ανατριχιαστικές τακτικές", όπως πολύωρους ξυλοδαρμούς, ξύρισμα των κεφαλιών, εξαγαναγκαστικό γδύσιμο, σεξουαλικές επιθέσεις και επιθέσεις με σκύλους.

Σημειώνεται ότι το Border Violence Monitoring Network συγκέντρωσε μαρτυρίες από 15 χώρες κατά μήκος των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, της Πολωνίας, της Κροατίας και κρατών εκτός της ΕΕ, όπως της Σερβίας, της Βόρειας Μακεδονίας και της Αλβανίας.

Η Hope Barker, συν-εκδότρια της έκθεσης και πολιτική αναλύτρια στο Δίκτυο, πέρασε πάνω από 4 χρόνια παίρνοντας συνεντεύξεις από ανθρώπους που δήλωσαν ότι εξαναγκάστηκαν να φύγουν από την Ελλάδα. Όπως αποκάλυψε, η βία κατά των προσφύγων και των μεταναστών έχει γίνει πιο συστηματική από το 2020 ενώ περιέγραψε πως "πολλές ΜΚΟ καταγγέλλουν προσπάθεια ποινικοποίησης και καταστολής όσων βοηθούν αυτούς τους ανθρώπους".

Η ίδια δήλωσε ότι αποφάσισε να εγκαταλείψει την Ελλάδα, αφού "στοχοποιούταν συνεχώς από την Αστυνομία και έπεφτε θύμα συκοφαντίας από τα φιλοκυβερνητικά μέσα ενημέρωσης" και αποκάλυψε πως "όλα ξεκίνησαν αφού δημοσιεύσαμε μια έκθεση σχετικά με τη διαδικασία που κίνησε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, για την υποστήριξη ανθρώπων που φέρονται να είχαν εγκαταλειφθεί από τις Αρχές, σε νησίδες στον ποταμό Έβρο, μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας”.

"Στη συνέχεια, είδαμε εκστρατείες λάσπης εναντίον μας στα Μέσα Ενημέρωσης, οι οποίες ανέφεραν ότι διευκολύνουμε την παράνομη είσοδο μεταναστών στη χώρα, ότι είμαστε Τούρκοι κατάσκοποι που συνεργάζονται με συμμορίες λαθρεμπόρων στην Τουρκία", δήλωσε.

Η Ελλάδα στο επίκεντρο της έκθεσης:

Μία από τις συγκλονιστικές μαρτυρίες που φιλοξένησε η έκθεση και δημοσιεύτηκε και στον Guardian, αφορά την ιστορία ενός 36χρονου Σύρου πρόσφυγα και του 8χρονου γιου του, οι οποίοι έφτασαν, τον Φεβρουάριο του 2021, στο ελληνικό χωριό Νέο Χειμώνιο στην Ελλάδα, κοντά στα τουρκικά σύνορα. Οι δυο τους ταξίδευαν με μια ομάδα Σύριων προσφύγων, όταν τους σταμάτησαν "αστυνομικοί με πράσινες στολές".

Τα τηλέφωνά τους κατασχέθηκαν και οδηγήθηκαν σε ένα κτίριο, όπου οι άνδρες αναγκάστηκαν να βγάλουν τα ρούχα τους. Όσοι δεν καταλάβαιναν τις εντολές, χαστουκίζονταν ενώ μία γυναίκα κατήγγειλε ότι "εξετάστηκε από άνδρα, ο οποίος άγγιζε κατ' εξακολούθηση το σώμα της".

Στη συνέχεια, η ομάδα των Σύριων προσφύγων "ενώθηκε" με μια μεγαλύτερη ομάδα άλλων Σύριων, Αφγανών, Σομαλών και Μαροκινών μεταναστών. Συνολικά 58 άτομα, ηλικίας από 8 έως 60 ετών κρατήθηκαν για 4 ώρες σε ένα δωμάτιο με μια βρώμικη τουαλέτα και μια κουκέτα τεσσάρων επιπέδων.

Αργότερα ξυλοκοπήθηκαν για 10 δευτερόλεπτα ο καθένας και στη συνέχεια επιβιβάστηκαν σε ένα φορτηγό και απελάθηκαν από την Ελλάδα με πλοίο.

Κατά τη διάρκεια της σύντομης παραμονής τους στην Ελλάδα, δεν τους προσφέρθηκε φαγητό, νερό, ιατρική περίθαλψη ή μεταφραστής. Ερωτηθείς αν είχε καταθέσει το αίτημά του για άσυλο, ο Σύρος που μίλησε στο Δίκτυο Παρακολούθησης της Βίας στα Σύνορα, είπε ότι "δεν μπορούσε να το καταθέσει, επειδή φοβόταν ότι θα ξυλοκοπηθούν αυτός και ο γιος του".

Όπως επισημαίνει και το δημοσίευμα του Guardian, "η ελληνική κυβέρνηση έχει επανειλημμένα απορρίψει τους ισχυρισμούς για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Συγκεκριμένα, ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, δήλωσε τον Ιούλιο του 2022, πως "είναι δικαίωμα κάθε ευρωπαϊκού κράτους μέλους να προστατεύει τα σύνορά του με πλήρη σεβασμό των θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Αυτό ακριβώς κάνει η Ελλάδα".

Από την άλλη πλευρά, ερευνητές και ακτιβιστές υποστηρίζουν ότι οι παράνομες επαναπροωθήσεις γίνονται σιωπηρά αποδεκτές από το δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Κατάρτιση 500.000 ενηλίκων: 10.000 προσλήψεις εκπαιδευτών ενηλικών με έως 22 ευρώ την ώρα

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - Ξεκινάει 28 Μαρτίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 28/3

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

farmakopoios
ΗΔΙΚΑ: Εκτός λειτουργίας οι υπηρεσίες την Κυριακή – Αγωνία εκφράζουν οι φαρμακοποιοί Αττικής
Εκτός λειτουργίας η ΗΔΙΚΑ την Κυριακή - Αδυναμία εκτέλεσης συνταγών
ΗΔΙΚΑ: Εκτός λειτουργίας οι υπηρεσίες την Κυριακή – Αγωνία εκφράζουν οι φαρμακοποιοί Αττικής
aksoniki_tomografia
Ακτινολόγοι που δεν ξέρουν να διαβάζουν αξονικές και άλλα παράδοξα...
Γιατί δεν λειτουργεί όλες τις μέρες ο αξονικός τομογράφος στο νοσοκομείο Κιλκίς, παρόλο που υπάρχει πάντα ακτινολόγος σε βάρδια;
Ακτινολόγοι που δεν ξέρουν να διαβάζουν αξονικές και άλλα παράδοξα...