covid_child
«Έκρηξη» γρίπης, κορονοϊού και RSV: Γεμίζουν τα νοσοκομεία Παίδων

Η περίοδος της γρίπης έχει ξεκινήσει νωρίς και από τις 21 Οκτωβρίου έχουν αναφερθεί πρόωρες αυξήσεις στη δραστηριότητα της εποχικής γρίπης στο μεγαλύτερο μέρος των Ηνωμένων Πολιτειών, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου Νοσημώτων (CDC). Παράλληλα, τα Νοσοκομεία Παίδων σε όλες τις ΗΠΑ αναφέρουν αυξημένα περιστατικά τα οποία πάσχουν από τον ιό RSV.

Όπως δηλώνει στα «ΝΕΑ» ο ομότιμος καθηγητής Παιδιατρικής και Ενδοκρινολογίας του ΕΚΠΑ και μέλος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Γιώργος Χρούσος, τα παιδιατρικά νοσοκομεία – με έμφαση στις Παθολογικές κλινικές – έχουν υψηλή πληρότητα με περιστατικά γρίπης, RSV αλλά και κορωνοϊού.

Αιτία του νέου κύματος που καταγράφεται είναι σύμφωνα με τον ειδικό η απουσία ανοσίας στον παιδικό πληθυσμό, καθώς τα περασμένα έτη οι καραντίνες λειτούργησαν ως «προστατευτική γυάλα», δημιουργώντας συνεπακόλουθα ένα σημαντικό κενό στο ανοσοποιητικό τους σύστημα.

Ο ίδιος πάντως εμφανίζεται καθησυχαστικός σε ό,τι αφορά τους μικρούς ασθενείς, καθώς είναι τεκμηριωμένο πως κατά κανόνα δεν απειλούνται με σοβαρές επιπλοκές. «Η αντιμετώπισή τους είναι κυρίως υποστηρικτική – π.χ. λαμβάνουν φάρμακα για τον πυρετό αλλά και ενδοφλέβιο ορό ενώ στην περίπτωση επιλοίμωξης χορηγούνται αντιβιοτικά. Είναι εν τούτοις ιδιαίτερα σπάνιο για τα παιδιά να εμφανίσουν σοβαρή επιδείνωση ή να κριθεί αναγκαία η διασωλήνωσή τους».

Παράλληλα, ο Νίκος Γκότσης, νοσηλευτής ΤΕΠ του νοσοκομείου Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού» εκτιμά ότι τον χειμώνα θα υπάρξει έξαρση κρουσμάτων γρίπης, κορονοϊού και του συγκυτιακού ιού RSV.

«Πριν από δύο χρόνια που είχαμε τον κορονοϊό δεν είχαμε εμφανή συμπτώματα γρίπης, επειδή τα παιδιά δεν πήγαιναν σχολείο και φόραγαν μάσκα. Τώρα έχουμε έξαρση κρουσμάτων γρίπης και του RSV, του συγκυτιακού ιού, δηλαδή της βρογχιολίτιδας» δήλωσε. Όπως τόνισε οι παιδιατρικές είναι γεμάτες λόγω του εκρηκτικού «κοκτέιλ» κορονοϊού, γρίπης και του ιού RSV

Ο συγκυτιακός ιός, ο οποίος προσβάλει το αναπνευστικό σύστημα, προκαλεί βήχα, πυρετό, καταρροή, αδυναμία-κόπωση.

Πότε πρέπει να ανησυχήσουν οι γονείς και να πάνε στο νοσοκομείο τα παιδιά τους; «Όταν έχει υψηλό πυρετό, όταν έχει δύσπνοια τότε πρέπει να το φέρει στο νοσοκομείο. Οι παιδιατριακές κλινικές είναι γεμάτες, σε κάποιες εφημερίες βγάζουν και ράντζα για τα παιδιά» ανέφερε.

Όπως τονίζει ο Καθηγητής Πνευμονολογίας, Νίκος Τζανάκης μιλώντας στο iatropedia.gr. ακόμη κι αυτές οι συνήθεις ιώσεις (αδενοϊοί, ρινοϊοί και RSV) ήρθαν νωρίτερα από το αναμενόμενο.

“Βλέπουμε μια εικόνα, πρώιμα επιβαρυντική. Αυτή την εικόνα τη βλέπαμε Ιανουάριο, Φεβρουάριο, Μάρτιο, δεν τη βλέπαμε αρχές Νοέμβρη. Είναι μια εικόνα, που βλέπουμε ιογενή νοσήματα να διαδράμουν με περισσότερα συμπτώματα και πιο βαριά”.

Τζανάκης: Πανσπερμία ιώσεων στα νοσοκομεία

Όπως υποστηρίζει ο κ. Τζανάκης, στην Πανεπιστημιακή Πνευμονολογική Κλινική στο ΠΑΓΝΗ του Ηρακλείου Κρήτης, οι γιατροί βλέπουν καθημερινά πολλά κρούσματα από εποχικές ιώσεις, και προς το παρόν, λιγότερα Covid-19 και γρίπη.

“Είναι γενικώς μια πανσπερμία ιών, στους οποίους κανείς μπορεί να εντάξειαδενοϊούς, ρινοϊούς και τον αναπνευστικό συγκυτιακό ιό στα παιδιά. Αυτός βέβαια δίνει κρυολογήματα με βήχα και βρογχίτιδες στους ενήλικες, ενώ ορισμένοι με σοβαρά προβλήματα υγείας ή υπερήλικες, έρχονται στο νοσοκομείο με καταστάσεις, όπως είναι, η αναπνευστική ανεπάρκεια, παρόξυνση χρόνιας αποφρακτικής πνευμονοπάθειας (ΧΑΠ), αποδιοργάνωση συμφορητικής καρδιακής ανεπάρκειας (ΣΚΑ) κ.α”

Αμέσως μετά σε συχνότητα, έρχονται η γρίπη και ο κορονοϊός, που και αυτοί συμβάλλουν, σύμφωνα με τους γιατρούς “Οπότε έχουμε μια πανσπερμία 5 ή 6 ιών, οι οποίοι μπορούν να προσβάλλουν τον οποιονδήποτε, με τον ίδιο ακριβώς τρόπο. Είναι όλοι αναπνευστικοί ιοί και κάνουν παρόμοια συμπτώματα, αν και περισσότερα και πιο βαριά”.

Αυτό είναι πρωτοφανές, αφού πρόκειται για σχετικά ήπιους ιούς σε υγιή άτομα, όμως, τώρα “αυτό μάλλον οφείλεται στο γεγονός ότι το ανοσοποιητικό μας είναι σε ένα μικρό “λήθαργο”, τονίζει ο Νίκος Τζανάκης και εξηγεί:

“Το ανοσοποιητικό μας είναι πλέον “μη εκπαιδευμένο” μετά από τρία χρόνια πανδημίας που ήταν σε “νάρκη”, καθώς δεν ερχόμασταν σε επαφή με αυτούς τους ιούς”, λέει ο ίδιος.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Σχολεία: Αλλάζουν οι ώρες αποχώρησης των μαθητών

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 26 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 26/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

ηλικιωμένος εκπαιδευτικός
Εκπαιδευτικοί (μόνιμοι και αναπληρωτές): εκπαιδευτικών: Ποιες είναι οι προϋπηρεσίες που προσμετρούνται
Όπου στις κείμενες διατάξεις αναφέρεται προϋπηρεσία προσωρινού αναπληρωτή ή ωρομίσθιου εκπαιδευτικού
Εκπαιδευτικοί (μόνιμοι και αναπληρωτές): εκπαιδευτικών: Ποιες είναι οι προϋπηρεσίες που προσμετρούνται