νοσοκομείο, γιατρός, νοσοκόμα
Απελπιστική είναι η κατάσταση στα μεγαλύτερα νοσοκομεία των Αθηνών. "Αποπνικτικές" οι συνθήκες λόγω της αύξησης των νοσηλειών.

Απελπιστική χαρακτηρίζεται η κατάσταση σε ορισμένα νοσοκομεία της Αθήνας, καθώς τα ράντζα επέστρεψαν στους διαδρόμους και μάλιστα με ασθενείς κορονοϊού. Η πίεση, πλέον, ασκείται ακόμα και στα περιστατικά non-covid.

Ανησυχητική η εικόνα των νοσοκομείων

Η κατάσταση στα νοσοκομεία προκαλεί ανησυχία. Σύμφωνα ακόμη με τα επίσημα στοιχεία, καθημερινά έχουμε περίπου 300 νέες εισαγωγές λόγω covid. Μάλιστα οι μισές ΜΕΘ για κορονοϊό είναι ήδη κατειλημμένες όπως και η μία στις τρεις απλές κλίνες.

Η κατάσταση είναι δύσκολη στον "Ευαγγελισμό", με τους ασθενείς να ανέχονται την πολύωρη αναμονή μέχρι να βρεθεί κρεβάτι.

Στο νοσοκομείο, σύμφωνα με το MEGA, από τις 8 χθες το πρωί, μέχρι τις 3 τα ξημερώματα σήμερα,  έγιναν 120 διακομιδές αποκλειστικά και μόνο με περιστατικά covid. Παράλληλα με το "Αττικό" νοσοκομείο έχουν διακομισθεί 40 περιστατικά, και περιμένουν να γίνει η διάγνωσή τους.

Στο νοσοκομείο "Γ.Γεννηματάς", στα εξωτερικά ιατρεία, η κατάσταση είναι σοβαρή καθώς οι άνθρωποι με ή χωρίς covid περιμένουν όλοι μαζί προκειμένου να εξεταστούν ή να νοσηλευτούν.

Σε ράντζα οι ασθενείς

Υπενθυμίζεται ότι στο "Λαϊκό" νοσοκομείο, στις παθολογικές κλινικές τα ράντζα έχουν κάνει την εμφάνισή τους, ενώ το νοσοκομείο έχει υποχρεωθεί λόγω των κρουσμάτων κορονοϊού να ανοίξει και δεύτερη κλινική. Παρόμοια κατάσταση παρατηρείται και σε άλλα νοσοκομεία.

"Στο "Αττικόν" η κατάσταση είναι τραγική. Τετράκλινοι θάλαμοι γίνονται πεντάκλινοι, ανοίγει πάλι μια κλινική κόβιντ", ανέφερε γραμματέας σωματείου εργαζομένων του "Αττικού", ενώ ο αντιπρόεδρος του σωματείου Γιάννης Πλαγιανάκος, υπογράμμισε  στο MEGA: "Θα πάνε όλοι σε φορεία επάνω ράντζα στους διαδρόμους των κλινικών να νοσηλευτούν. Άσε την καθυστέρησή που υπάρχει για να εξεταστούν πάνω από 5-6 ώρες. Και πολλοί από αυτούς έρχονται 9 το πρωί και καταλήγουν 9 το βράδυ στο φορείο στο διάδρομο της κλινικής, να νοσηλευτούν."

Ατέλειωτες οι λίστες αναμονής για κρεβάτι ΜΕΘ

Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι στη λίστα του ΕΚΑΒ, έχουν αρχίσει οι αναμονές για κρεβάτι σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Συγκεκριμένα την Δευτέρα υπήρχαν 27 άτομα που βρίσκονταν σε λίστα αναμονής για κρεβάτι, ενώ σύμφωνα με την λίστα της Τρίτης, τα 27 άτομα έχουν γίνει συνολικά 31. Διευκρινίζεται πως πρόκειται για περιστατικά covid αλλά και non – covid.

Σε ό,τι αφορά το ΕΚΑΒ υπάρχει υποστελέχωση καθώς πολλοί εργαζόμενοι έχουν συνταξιοδοτηθεί και δεν έχουν γίνει άλλες προσλήψεις προκειμένου να μπουν οδηγοί και διασώστες στα ασθενοφόρα.

Ο αριθμός των ασθενοφόρων σε σχέση με τα περιστατικά που χρήζουν διακομιδής, είναι μικρός, γεγονός που καθιστά την πρόσληψη προσωπικού άκρως απαραίτητη.

Αύξηση αναγκαιότητας για κλίνες

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των υγειονομικών περιφερειών για αυτό το κύμα, ο μέγιστος αριθμός κλινών που θα χρειαστούν στη διάρκεια του καλοκαιριού θα πλησιάσει το 60% της μέγιστης δυναμικότητας που είχε παρατηρηθεί τον Απρίλιο του 2021, οπότε ήταν και το μεγαλύτερο κύμα της πανδημίας.

Το θετικό όμως τώρα, επισημαίνεται, είναι ότι οι νοσηλείες είναι πιο ήπιες και δεν χρειάζεται να αυξηθούν και οι κλίνες εντατικής θεραπείας.

Σύμφωνα με τον γραμματέα της ΟΕΝΓΕ, Πάνο Παπανικολάου, τα νοσοκομεία "βουλιάζουν" με το νοσοκομείο "Παίδων", το "Γ. Γεννηματάς" και το "Αττικόν" να βρίσκονται στα όριά τους μετά τις εφημερίες των τελευταίων ημερών, με τους ασθενείς να περνούν και εκεί ατελείωτες ώρες σε αναμονή μέχρι να βρεθεί κρεβάτι για τη νοσηλεία τους.

Όμως, ο κ. Παπανικολάου τόνισε ότι δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να σταματήσουν τα χειρουργεία, καθώς υπάρχουν ασθενείς με σειρά παθήσεων που βρίσκονται σε αναμονή καθόλη τη διάρκεια της πανδημίας, με κίνδυνο να επιδεινωθεί ακόμη περισσότερο η κατάστασή τους.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Σχολεία: Αλλάζουν οι ώρες αποχώρησης των μαθητών

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 26 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 26/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

foto_education_pencils_molivia.jpg
Η διδασκαλία της Έκθεσης στο νέο Λύκειο: Από την έκθεση ιδεών στις ήπιες γλωσσικές δεξιότητες της αγοραίας κουλτούρας του ΟΟΣΑ
Το παρακάτω είναι εισήγηση στην εκδήλωση της Ένωσης Φιλολόγων Ν. Ηρακλείου με θέμα «Η διδασκαλία των γλωσσικών μαθημάτων στο Λύκειο»
Η διδασκαλία της Έκθεσης στο νέο Λύκειο: Από την έκθεση ιδεών στις ήπιες γλωσσικές δεξιότητες της αγοραίας κουλτούρας του ΟΟΣΑ
nazi
«Γιαβόλ» – 4η έκδοση: Πώς ξεπλύθηκαν από το Ναζιστικό τους παρελθόν μεγάλες γερμανικές επιχειρήσεις
Προδημοσίευση από την εμπλουτισμένη νέα έκδοση του βιβλίου του Γιώργου Χαρβαλιά
«Γιαβόλ» – 4η έκδοση: Πώς ξεπλύθηκαν από το Ναζιστικό τους παρελθόν μεγάλες γερμανικές επιχειρήσεις
sklirinsi
Σκλήρυνση κατά πλάκας: Ενδείξεις της νόσου εμφανίζονται στο αίμα πριν εκδηλωθούν τα συμπτώματα
Συγκεκριμένα, εντοπίστηκε ότι οι ασθενείς με αυτά τα αυτοαντισώματα είχαν αυξημένα επίπεδα νευροϊνιδίων χαμηλού μοριακού βάρους (Nfl), πρωτεϊνικά...
Σκλήρυνση κατά πλάκας: Ενδείξεις της νόσου εμφανίζονται στο αίμα πριν εκδηλωθούν τα συμπτώματα