farmaka
Polina Tankilevitch /Pexels
Παράταση χρόνου πήρε το «ψαλίδι» της συνταγογράφησης από ιδιώτες γιατρούς

«Κόβεται» η συνταγοράφηση για τους ανασφάλιστους από ιδιώτες γιατρούς αλλά με μία… καθυστέρηση καθώς εμφανίστηκαν πολύ σοβαρά προβλήματα με ορισμένες κατηγορίες ανασφάλιστων οι οποίοι δεν μπορούσαν να εξυπηρετηθούν από τις δημόσιες δομές υγείας καθώς και με ασφαλισμένους που εμφανίζονταν στο σύστημα ως ανασφάλιστοι

Η παράταση που δόθηκε είναι μέχρι τις 30 Απριλίου, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας. 

Υπενθυμίζεται ότι αφορά συνταγογράφηση φαρμάκων, θεραπευτικών πράξεων και διαγνωστικών εξετάσεων στους ανασφάλιστους πολίτες, μόνο από γιατρούς δημόσιων δομών υγείας.

Το υπουργείο Υγείας επεξεργάζεται κατάλογο των εξαιρέσεων που αφορούν παιδιά, νεφροπαθείς, αιμοκαθαρόμενους κλπ όπως ορίζεται στον νόμο.

Συνεπώς, για τη διευκόλυνση των ανασφάλιστων μέχρι τις 30 Απριλίου που θα συγκροτηθεί ο κατάλογος των εξαιρέσεων θα μπορούν οι ιδιώτες γιατροί να συνταγογραφούν κανονικά.

Αντιδράσεις από αντιπολίτευση και φορείς

Ουσιαστικά πρόκειται μια μικρή αναδίπλωση από πλευράς της κυβέρνησης καθώς είχαν προηγηθεί έντονες αντιδράσεις ιατρικών και κοινωνικών φορέων, αλλά και της αντιπολίτευσης που ζητούσε την απόσυρση της διάταξης αυτής κάνοντας μάλιστα πολύ σοβαρές καταγγελίες για την πρώτη εβδομάδα της εφαρμογής του. 

Την απόσυρση της διάταξης που προβλέπει συνταγογράφηση μόνο από γιατρούς του δημοσίου για τους ανασφάλιστους είχαν ζητήσει οι αρμόδιοι τομεάρχες του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και του ΚΙΝΑΛ χθες. Επίσης την απόσυρση του μέτρου ζήτησε ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος.

Από την πλευρά του το ΚΚΕ είχε καταθέσει ερώτηση προς τον υπουργό Υγείας μέσα στον Γενάρη για τον αποκλεισμό ανασφάλιστων πολιτών, που διαθέτουν ΑΜΚΑ, από συνταγογράφηση μέσω ιδιωτών γιατρών.  

Στην εν λόγω ερώτηση τονιζόταν: «Αποτελεί πρόκληση το γεγονός ότι το μέτρο αυτό με τις παραπάνω επιπτώσεις λήφθηκε με κριτήριο τον περιορισμό του “κόστους”. Η πραγματική ανάγκη είναι, με ευθύνη της κυβέρνησης, όλες οι δημόσιες μονάδες υγείας να στελεχωθούν με ικανό αριθμό γιατρών και ειδικοτήτων, καθώς και με ιατροτεχνολογικό εργαστηριακό εξοπλισμό, προκειμένου όλοι οι χρόνια πάσχοντες (ανασφάλιστοι και ασφαλισμένοι) να μπορούν έγκαιρα και με ασφάλεια να έχουν δωρεάν τις αναγκαίες ιατρικές διαγνωστικές εξετάσεις και συνταγογράφηση».

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Γραπτός ΑΣΕΠ: Οδηγίες για να κάνετε την αίτηση εύκολα και γρήγορα με λίγα κλικ

ΕΠΙΣΗΜΟ: Βγήκε η κατανομή θέσεων για το Διαγωνισμό του ΑΣΕΠ - 5124 οι ΜΟΝΙΜΟΙ ΔΙΟΡΙΣΜΟΙ (Πίνακας - Αιτήσεις)

Νέο σύστημα διορισμών Εκπαιδευτικών: Tο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ που μοριοδοτεί και στους 2 ΠΙΝΑΚΕΣ

Παν.Πατρών: Υποτροφίες σε Μεταπτυχιακά Ειδικής Αγωγής και Διαπολιτισμικής - Αιτήσεις μέσω alfavita.gr

ΑΣΕΠ: Το ΠΙΟ ΕΥΚΟΛΟ στην Ελλάδα online Lower - Proficiency για Ενήλικες σε 2 ημέρες Μόνο 111 ευρώ

Απαραίτητο τυπικό προσόν ECDL - Πιστοποίηση Υπολογιστών μόνο με 95 ευρώ

νέα από το Ethnos logo

σχετικά άρθρα

Serres-Sxoleio
Κλειστά σχολεία στο Δήμο Σερρών μέχρι την ημέρα της κηδείας του άτυχου μαθητή

Ολα τα σχολεία της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στον Δήμο Σερρών δεν θα λειτουργήσουν μέχρι την ημέρα της κηδείας του...

Κλειστά σχολεία στο Δήμο Σερρών μέχρι την ημέρα της κηδείας του άτυχου μαθητή