emvolio
Menelaos Michalatos / SOOC
Συσχέτιση μεταξύ του εμβολιασμού με mRNA εμβόλια και της πιθανότητας νοσηλείας και της βαρύτητας της νόσου Covid-19

Προκειμένου να διερευνηθεί το όφελος των εμβολίων έναντι της COVID-19, είναι σημαντικό να προσδιοριστεί, αν όταν νοσεί κάποιος που έχει εμβολιαστεί, εμφανίζει πιο ήπια νόσο σε σχέση με κάποιον που δεν έχει εμβολιαστεί.

Για το σκοπό αυτό σχεδιάστηκε μία μελέτη για να αξιολογήσει τη συσχέτιση μεταξύ του εμβολιασμού με ένα mRNA εμβόλιο και τη νοσηλεία με λοίμωξη COVID-19, και σε αυτούς που νοσηλεύτηκαν αξιολογήθηκε η πιθανότητα εξέλιξης σε σοβαρή νόσο.

Οι Ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, Πάνος Μαλανδράκης, Γιάννης Ντάνασης και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ) συνοψίζουν τη δημοσίευση στο JAMA Network.

Τι έδειξε η έρευνα

Ανάμεσα στο 4513 ασθενείς που νοσηλεύτηκαν (μέση ηλικία τα 59 έτη, 48,8% γυναίκες και 20,1% ανοσοκατεσταλμένοι), 1983 νόσησαν με COVID-19 και 2530 είχαν άλλο λόγο νοσηλείας σε νοσοκομείο (περιστατικά control).

Ανάμεσα σε όσους νοσηλεύτηκαν με COVID-19 ανεμβολίαστοι ήταν το 84,2%. Η νοσηλεία με COVID-19 συσχετίστηκε με μειωμένη πιθανότητα να έχει ολοκληρώσει κάποιος τον εμβολιασμό, τόσο όσο αφορά το άλφα όσο και το δέλτα στέλεχος του ιού.

Η συσχέτιση αυτή ήταν ισχυρότερη στους ανοσοεπαρκείς ασθενείς (11,2% εμβολιασμένοι έναντι 53,5%), παρά στους ανοσοκατεσταλμένους (40,1% έναντι 58,8%) και σταδιακά λιγότερο ισχυρή 4 μήνες μετά την ολοκλήρωση του εμβολιασμού με το εμβόλιο της εταιρείας Pfizer (5,8% έναντι 11,5%) και της εταιρείας Moderna (1,9% έναντι 8,3%).

Ανάμεσα σε 1197 ασθενείς που νοσηλεύτηκαν με COVID-19 το 11,9% ήταν εμβολιασμένοι. Συγκριτικά με όσους δεν είχαν εμβολιαστεί οι εμβολιασμένοι ήταν συνήθως μεγαλύτεροι σε ηλικία και είχαν συννοσηρότητες, ενώ χρειάστηκαν λιγότερο συχνά φροντίδα σε ΜΕΘ (24,6% έναντι 40,1%) και επεμβατικό μηχανικό αερισμό (7,7% έναντι 23%). Από αυτούς οι μη εμβολιασμένοι αφορούσαν το 93,9% των περιπτώσεων που κατέληξαν σε επεμβατικό μηχανικό αερισμό και θάνατο.

 Συμπερασματικά τα δεδομένα αυτά συνηγορούν υπέρ της προστασίας του εμβολιασμού με ένα mRNA εμβόλιο έναντι στη νοσηλεία και τη θνητότητα από τη λοίμωξη COVID-19 και συνάδουν με τα δεδομένα για μειωμένη νοσηρότητα των εμβολιασμένων.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Αδιανόητη αυθαιρεσία: Διευθυντής Π.Ε αδικεί υποψήφιο Διευθυντή σχολείου και δημιουργεί «μπάχαλο» με εμπλοκή της δικαιοσύνης!

Κατάρτιση 500.000 ενηλίκων: 10.000 προσλήψεις εκπαιδευτών ενηλικών με έως 22 ευρώ την ώρα

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - Ξεκινάει 28 Μαρτίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 28/3

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

panelladikes 2023
Δ’ τάξη Λυκείων ΕΝΕΕΓΥΛ: Τράπεζα Θεμάτων-Τα «Γραπτώς Εξεταζόμενα» μαθημάτων στις απολυτήριες εξετάσεις
Τα «Γραπτώς εξεταζόμενα» μαθήματα στις απολυτήριες εξετάσεις της Δ’ τάξης των Λυκείων ΕΝΕΕΓΥΛ
Δ’ τάξη Λυκείων ΕΝΕΕΓΥΛ: Τράπεζα Θεμάτων-Τα «Γραπτώς Εξεταζόμενα» μαθημάτων στις απολυτήριες εξετάσεις
royla pispirigkou
Ρούλα Πισπιρίγκου: Σήμερα η απόφαση του Δικαστηρίου για τον θάνατο της 9χρονης Τζωρτζίνας
Σύμφωνα με την κατηγορία, το κίνητρο για την εγκληματική ενέργεια σε βάρος της κόρης της για την Πισπιρίγκου ήταν συγκεκριμένα «παθογενή»...
Ρούλα Πισπιρίγκου: Σήμερα η απόφαση του Δικαστηρίου για τον θάνατο της 9χρονης Τζωρτζίνας