Πιστοποίηση Αγγλικών LTE GOLEARN - ΑΣΕΠ
gynaika ipeiros
Ένα μνημείο αφιερωμένο στις γυναίκες του Ζαγορίου που συνέβαλαν στην απόκρουση της φασιστικής εισβολής στην Ήπειρο

Στις 28 Οκτωβρίου 1940 ξεκινά ο πόλεμος με τη φασιστική Ιταλία. Η Ήπειρος δέχτηκε πρώτη την εισβολή των ιταλικών φασιστικών δυνάμεων. Στην ευρύτερη περιοχή του Καλπακίου, από την Κακαβιά έως τα χωριά του Πωγωνίου και τα χωριά του Ζαγορίου, δόθηκαν ιστορικές μάχες. Οι γυναίκες διαδραμάτισαν σημαντικό ρόλο σε αυτές.

Για να τιμηθεί αυτή η συνεισφορά, στην είσοδο του κάμπου των Ασπραγγέλων κατασκευάστηκε το μνημείο της Ζαγορίσιας Γυναίκας της Πίνδου, αφιερωμένο στη μνήμη των γυναικών του Ζαγορίου που με αυταπάρνηση συνέβαλαν τα μέγιστα για να αποκρουστεί η εισβολή των ιταλικών φασιστικών δυνάμεων.

Το άγαλμα στήθηκε στη περιοχή τον Οκτώβριο του 1993. Είναι έργο του Θεσσαλού γλύπτη Γιώργου Καλακαλλά και το ύψος του φτάνει τα 6 μέτρα, ενώ το βάρος του είναι 1,7 τόνοι.

Οι γυναίκες του Ζαγορίου στο πόλεμο του ’40 συμμετείχαν ενεργά στον αγώνα και σε αυτές οφείλεται ο έγκαιρος ανεφοδιασμός των ελληνικών δυνάμεων που μάχονταν για να ανακόψουν την φασιστική εισβολή στην κοιλάδα του Αώου, με στόχο το Μέτσοβο. Οι Έλληνες στρατιώτες που το Νοέμβριο του 1940 είχαν οχυρωθεί και πολεμούσαν στη περιοχή του Βρυσοχωριού, εξαιτίας της απόστασης αντιμετώπιζαν πολλά προβλήματα με την τροφοδοσία τους.

Το χωριό απείχε από τα Ιωάννινα περίπου 80 χιλιόμετρα και ο οδικός άξονας την εποχή εκείνη σταματούσε στη μέση περίπου της διαδρομής. Από εκεί ως το πεδίο των μαχών η μεταφορά των πυρομαχικών, αλλά και των υπολοίπων απαιτούμενων υλικών, γινόταν μέσω του παλιού ημιονικού μονοπατιού. Η ανάγκη για την έγκαιρη τροφοδοσία των στρατιωτών ήταν μεγάλη και οι δυσκολίες που παρουσιαζόταν πολλές.

Ο ελληνικός στρατός είχε επιτάξει τα άλογα της περιοχής και έτσι η μεταφορά γινόταν μόνο με τα γαϊδουράκια και κάποια αρρωστημένα και γερασμένα άλογα που είχαν παραμείνει στην ιδιοκτησία των κατοίκων της περιοχής.

Φυσικά τα λίγα αυτά διαθέσιμα μέσα δεν επαρκούσαν. Τότε ανέλαβαν δράση οι γυναίκες του Ζαγορίου. Φορτώθηκαν οι ίδιες τα υλικά και τα μετέφεραν μέσα από τα δύσβατα μονοπάτια της περιοχής. Τα υλικά έφταναν έγκαιρα στους Έλληνες στρατιώτες και η μάχη της Λάκκας Αώου κερδήθηκε.

Η ιταλική οπισθοχώρηση ήταν πλέον γεγονός.

Δείτε το βίντεο του Up Stories:

 

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Αποτελέσματα ΕΚΛΟΓΩΝ ΚΙΝΑΛ: LIVE Τα αποτελέσματα σε όλη την Ελλάδα

Σχετικά με την "άψε σβήσε" απόλυση του καθηγητή που χειροδίκησε σε μαθήτρια

Τι ισχύει από τη Δευτέρα 5/12 σε σχολεία και σε πάσης φύσεως εκπαιδευτικές δομές

Διορισμοί μέσω ΑΣΕΠ που ΔΕΝ χρειάζονται εξετάσεις (Προκήρυξη 7Κ/2019)

ΜΟΝΟ 111 ΕΥΡΩ το Online εύκολο μοριοδιωτούμενο Lower - Proficiency που παίρνεις σε 2 ημέρες! - ΤΗΛΕΞΕΤΑΣΗ μόνο σε Reading - Listening

Αυτά είναι τα 9μηνα σεμινάρια που Μοριοδοτούν Εκπαιδευτικούς και ξεκινούν το ΝΟΕΜΒΡΙΟ με μόνο 25 ευρώ τον μήνα

ECDL | Πιστοποίηση Υπολογιστών ΜΟΝΟ 95 ΕΥΡΩ για  ΑΣΕΠ , ΔΙΩΡΙΣΜΟΥΣ, ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΑ ΚΑΙ ΜΟΡΙΟΔΟΤΗΣΗ

σχετικά άρθρα