gynaika ipeiros
Google logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google
Ένα μνημείο αφιερωμένο στις γυναίκες του Ζαγορίου που συνέβαλαν στην απόκρουση της φασιστικής εισβολής στην Ήπειρο

Στις 28 Οκτωβρίου 1940 ξεκινά ο πόλεμος με τη φασιστική Ιταλία. Η Ήπειρος δέχτηκε πρώτη την εισβολή των ιταλικών φασιστικών δυνάμεων. Στην ευρύτερη περιοχή του Καλπακίου, από την Κακαβιά έως τα χωριά του Πωγωνίου και τα χωριά του Ζαγορίου, δόθηκαν ιστορικές μάχες. Οι γυναίκες διαδραμάτισαν σημαντικό ρόλο σε αυτές.

Για να τιμηθεί αυτή η συνεισφορά, στην είσοδο του κάμπου των Ασπραγγέλων κατασκευάστηκε το μνημείο της Ζαγορίσιας Γυναίκας της Πίνδου, αφιερωμένο στη μνήμη των γυναικών του Ζαγορίου που με αυταπάρνηση συνέβαλαν τα μέγιστα για να αποκρουστεί η εισβολή των ιταλικών φασιστικών δυνάμεων.

Το άγαλμα στήθηκε στη περιοχή τον Οκτώβριο του 1993. Είναι έργο του Θεσσαλού γλύπτη Γιώργου Καλακαλλά και το ύψος του φτάνει τα 6 μέτρα, ενώ το βάρος του είναι 1,7 τόνοι.

Οι γυναίκες του Ζαγορίου στο πόλεμο του ’40 συμμετείχαν ενεργά στον αγώνα και σε αυτές οφείλεται ο έγκαιρος ανεφοδιασμός των ελληνικών δυνάμεων που μάχονταν για να ανακόψουν την φασιστική εισβολή στην κοιλάδα του Αώου, με στόχο το Μέτσοβο. Οι Έλληνες στρατιώτες που το Νοέμβριο του 1940 είχαν οχυρωθεί και πολεμούσαν στη περιοχή του Βρυσοχωριού, εξαιτίας της απόστασης αντιμετώπιζαν πολλά προβλήματα με την τροφοδοσία τους.

Το χωριό απείχε από τα Ιωάννινα περίπου 80 χιλιόμετρα και ο οδικός άξονας την εποχή εκείνη σταματούσε στη μέση περίπου της διαδρομής. Από εκεί ως το πεδίο των μαχών η μεταφορά των πυρομαχικών, αλλά και των υπολοίπων απαιτούμενων υλικών, γινόταν μέσω του παλιού ημιονικού μονοπατιού. Η ανάγκη για την έγκαιρη τροφοδοσία των στρατιωτών ήταν μεγάλη και οι δυσκολίες που παρουσιαζόταν πολλές.

Ο ελληνικός στρατός είχε επιτάξει τα άλογα της περιοχής και έτσι η μεταφορά γινόταν μόνο με τα γαϊδουράκια και κάποια αρρωστημένα και γερασμένα άλογα που είχαν παραμείνει στην ιδιοκτησία των κατοίκων της περιοχής.

Φυσικά τα λίγα αυτά διαθέσιμα μέσα δεν επαρκούσαν. Τότε ανέλαβαν δράση οι γυναίκες του Ζαγορίου. Φορτώθηκαν οι ίδιες τα υλικά και τα μετέφεραν μέσα από τα δύσβατα μονοπάτια της περιοχής. Τα υλικά έφταναν έγκαιρα στους Έλληνες στρατιώτες και η μάχη της Λάκκας Αώου κερδήθηκε.

Η ιταλική οπισθοχώρηση ήταν πλέον γεγονός.

Δείτε το βίντεο του Up Stories:

 

Όλες οι σημαντικές ειδήσεις

Προσλήψεις εκπαιδευτικών – ΟΠΣΥΔ: Τα 6 βήματα για σωστά δικαιολογητικά και φάκελο

Πανελλήνιες 2026: Το έγγραφο «κλειδί» για την είσοδο στα εξεταστικά κέντρα

Προκηρύξεις εκπαιδευτικών 2026: Πώς θα δεις πρώτος τους πίνακες μέσω google

Google logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Νίκος Ανδρουλάκης
Νίκος Ανδρουλάκης: Μήνυμα πολιτικής αλλαγής με σκληρή κριτική στο «σύστημα Μητσοτάκη»
Το ιδεολογικό κείμενο Ανδρουλάκη για την ακρίβεια, το κράτος δικαίου και τις ανισότητες
Νίκος Ανδρουλάκης: Μήνυμα πολιτικής αλλαγής με σκληρή κριτική στο «σύστημα Μητσοτάκη»
Ευρωπαϊκή Ένωση
782 θέσεις εργασίας στο Ευρωπαϊκό Δημόσιο - Μισθός έως 8.651 ευρώ
Ευρωπαϊκό προσκλητήριο για 782 στελέχη πληροφορικής και δεδομένων - Ανοιχτές οι αιτήσεις για μόνιμες θέσεις με αποδοχές που αγγίζουν τα 8.650 ευρώ
782 θέσεις εργασίας στο Ευρωπαϊκό Δημόσιο - Μισθός έως 8.651 ευρώ
επιμορφωση
ΑΣΕΠ: Αντίστροφη μέτρηση για τις μόνιμες προσλήψεις εκπαιδευτικών στις ΣΑΕΚ Τουρισμού – Πότε λήγει η προθεσμία
Μόνιμο προσωπικό σε ΣΑΕΚ για τουριστικά και επισιτιστικά επαγγέλματα
ΑΣΕΠ: Αντίστροφη μέτρηση για τις μόνιμες προσλήψεις εκπαιδευτικών στις ΣΑΕΚ Τουρισμού – Πότε λήγει η προθεσμία
Ο Αλέξης Τσίπρας απέρριψε όνομα για το νέο κόμμα που θα ανακοινώσει
Αλέξης Τσίπρας: Με χρώματα «Μπαρτσελόνα» και σύνθημα «Ομάδα για πρωτάθλημα» το νέο του κόμμα
Αλέξης Τσίπρας: Η ανάρτηση με την μπάλα της Μπαρτσελόνα και οι συμβολισμοί για το νέο κόμμα
Αλέξης Τσίπρας: Με χρώματα «Μπαρτσελόνα» και σύνθημα «Ομάδα για πρωτάθλημα» το νέο του κόμμα