manolis kypraios
«Ντροπή σας», γράφει ο Μανώλης Κυπραίος σε ανάρτησή του, αποκαλύπτοντας τις δικαιολογίες της ΕΛΑΣ στην έφεση που άσκησε για να μην αποζημιώσει το θύμα της αστυνομικής βίας

Με αισχρές δικαιολογίες, όπως η «κακή δημοσιονομική κατάσταση της χώρας» και ότι «ξαναβρήκε την ακοή του», η αστυνομία και το ελληνικό Δημόσιο προσπαθούν να μην καταβάλλουν την αποζημίωση που επικύρωσε δικαστήριο στο δημοσιογράφο Μανώλη Κυπραίο, ο οποίος έμεινε σχεδόν κωφός από χειροβομβίδα κρότου-λάμψης και ξυλοκοπήθηκε άγρια από αστυνομικούς.

Ο ίδιος ο δημοσιογράφος φέρνει στο φως τα «επιχειρήματα» της έφεσης και σημειώνει σε tweet του:

«Ντροπή σας στην @hellenicpolice για το τι γράφετε στην έφεση. Κι εσείς ως πολιτικοί @chrisochoidis @PrimeministerGR που μιλάτε για ανθρώπινα δικαιώματα, χρησιμοποιείτε την αναπηρία και πως η Ελλάδα έχει μνημόνιο, η ντροπή σας ακόμη μεγαλύτερη. Πόσο πιο χαμηλά; #Ntropi_ELAS».

Ο Μανώλης Κυπραίος δέχτηκε αναίτια επίθεση από τις αστυνομικές δυνάμεις το 2011, κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων. Μια χειροβομβίδα κρότου-λάμψης εξερράγη δίπλα στο πρόσωπό του, με αποτέλεσμα να χάσει την ακοή του και να υποβληθεί σε πλήθος θεραπειών και δύο χειρουργεία έτσι ώστε να αποκατασταθεί ελάχιστα η ακοή του.

Δέκα σχεδόν χρόνια μετά, το Μάιο του 2020, ο δημοσιογράφος δικαιώθηκε, καθώς το Διοικητικό Δικαστήριο Αθηνών εξέδωσε απόφαση «η οποία απέδωσε ευθύνη στην αστυνομία για τον πολύ σοβαρό τραυματισμό του δημοσιογράφου Μανώλη Κυπραίου και του απένειμε αποζημίωση» βασιζόμενο σε υλικό καμερών ασφαλείας, αλλά και σε εκθέσεις ανεξάρτητων εμπειρογνωμόνων που ορίστηκαν από το δικαστήριο και πιστοποιούσαν πως ο Κυπραίος δέχθηκε χειροβομβίδα κρότου-λάμψης και είναι κωφός με σοβαρά προβλήματα υγείας.

Ο δημοσιογράφος, παρόλο που είχε επιδείξει τη δημοσιογραφική του ταυτότητα, ξυλοκοπήθηκε από τα ΜΑΤ.

Λίγους μήνες αργότερα, το Δημόσιο άσκησε έφεση στην απόφαση αυτή.

Ο Μανώλης Κυπραίος δεν ήταν ο μόνος εργαζόμενος σε ΜΜΕ που ξυλοκοπήθηκε και υπέστη βία από την αστυνομία εκείνη την περίοδο, καθώς είχαν τραυματιστεί και ο τότε πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Φωτορεπόρτερ, Μάριος Λώλος, και ο Γιάννης Καυκάς, στον οποίο επίσης αποφασίστηκε να δοθεί αποζημίωση.

Η υπόθεση των Κυπραίου, Καυκά, Λώλου, τότε προέδρου της Ένωσης Ελλήνων Φωτορεπόρτερ, είναι τρεις από τις υποθέσεις για τις οποίες η Διεθνής Αμνηστία τον Ιούνιο του 2015 ζητούσε από τις ελληνικές αρχές να εξασφαλίσουν τόσο την άμεση ταυτοποίηση των δραστών όσο και την παραπομπή τους σε δίκη.

Η υπόθεση Κυπραίου έφτασε για πρώτη φορά στα δικαστήρια το 2017, για να καταλήξει τον Ιούλιο του 2018 σε μια προδικαστική απόφαση που ζητούσε από το Δημόσιο να καταθέσει αντίγραφο της λήψης των καμερών ασφαλείας στο σημείο, ενώ έκανε δεκτό το αίτημα της αστυνομίας να εξεταστεί ο Μ. Κυπραίος από εμπειρογνώμονα ΩΡΛ ώστε να διαπιστωθεί η αναπηρία του.

Οι εκθέσεις των ανεξάρτητων ειδικών τεχνικών εμπειρογνωμόνων που ορίστηκαν από το δικαστήριο πιστοποιούσαν πως ο Κυπραίος δέχθηκε χειροβομβίδα κρότου-λάμψης. Παρά την αντίθετη πραγματογνωμοσύνη του Δημοσίου, η υπόθεση επέστρεψε στα δικαστήρια τον Σεπτέμβριο του 2019 και έληξε υπέρ του.

Όμως αστυνομία και ελληνικό δημόσιο προσπαθούν να μην καταβάλλουν αποζημίωση στο θύμα της επ'ιθεσης.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 8/5

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 8/5

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Νοσοκομείο
Λαμία: Αυτοκίνητο παρέσυρε 7χρονο κοριτσάκι- Μεταφέρθηκε εσπευσμένα στο νοσοκομείο
Στο σημείο προκλήθηκε μεγάλη αναστάτωση καθώς όλη η γειτονιά έτρεξε να την βοηθήσει, ενώ στο σημείο έσπευσε και ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ, που παρέλαβε την...
Λαμία: Αυτοκίνητο παρέσυρε 7χρονο κοριτσάκι- Μεταφέρθηκε εσπευσμένα στο νοσοκομείο