Δώρο Χριστουγέννων: Πότε πληρώνεται και πώς υπολογίζεται
Πλησιάζει η τελευταία ημέρα που έχουν δικαίωμα να καταβάλουν το δώρο Χριστουγέννων στους εργαζόμενους - Τι ισχύει για τους εργαζόμενους σε αναστολή

Στις 21 Δεκεμβρίου 2020 είναι η τελευταία ημέρα κατά την οποία οι επιχειρήσεις θα πρέπει να έχουν καταβάλει το δώρο Χριστουγέννων στους εργαζομένους τους.

Το δώρο Χριστουγέννων δικαιούνται, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, όλοι οι μισθωτοί που απασχολούνται στον ιδιωτικό τομέα με σχέση εξαρτημένης εργασίας αορίστου ή ορισμένου χρόνου, πλήρους ή μερικής απασχόλησης σε οποιοδήποτε εργοδότη.

Tο δώρο Χριστουγέννων πρέπει να έχει καταβληθεί από τον εργοδότη έως τις 21 Δεκεμβρίου κάθε έτους, υπόκειται σε εισφορές υπέρ ΙΚΑ, Φόρου Μισθωτών Υπηρεσιών. Νοείται βέβαια ότι ο εργοδότης μπορεί να καταβάλλει το δώρο και νωρίτερα από την παραπάνω ημερομηνία. Τα δώρα εορτών σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπεται να καταβληθούν σε είδος, αλλά μόνο σε χρήμα.

Οι εργαζόμενοι σε αναστολή θα λάβουν δωρο χριστουγεννων με βαση την ονομαστική αξία του μισθού τους αλλά αυτό ενδέχεται να συμβεί σε τρεις διαφορετικές δόσεις.  Σύμφωνα με το υπουργείο εργασίας η κυβέρνηση θα καταβάλει κάθε προσπάθεια, ώστε όλοι οι εργαζόμενοι να λάβουν το μεγαλύτερο μέρος του δώρου πριν τις γιορτές.

Πώς υπολογίζεται το δώρο Χριστουγέννων

Το δώρο Χριστουγέννων υπολογίζεται βάσει του τρόπου τρόπος αμοιβής των μισθωτών ιδιωτικού τομέα, δηλαδή αν αμείβονται με ημερομίσθιο ή με μισθό.

Η χρονική περίοδος που υπολογίζεται το Δώρο Χριστουγέννων σε όλους τους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα είναι από την 1η Μαΐου μέχρι και τις 31 Δεκεμβρίου κάθε έτους. Έτσι, οι εργαζόμενοι που η σχέση εργασίας τους με τον εργοδότη είχε διάρκεια χωρίς διακοπή όλη τη χρονική περίοδο που αναφέραμε δηλαδή από 1ης Μαΐου μέχρι 31ης Δεκεμβρίου κάθε έτους, δικαιούνται ολόκληρο το Δώρο που είναι ίσο με ένα (1) μηνιαίο μισθό για τους αμειβόμενους με μισθό και με 25 ημερομίσθια για τους αμειβόμενους με ημερομίσθιο.

Όσοι όμως από τους παραπάνω μισθωτούς, που η σχέση τους με τον εργοδότη λύθηκε η εργασιακή σχέση νωρίτερα (από 1/5 έως και 31/12), δικαιούνται να λάβουν τμήμα του δώρου ανάλογο με τη χρονική διάρκεια της εργασιακής τους σχέσης.

Σε αυτή τη περίπτωση το δώρο Χριστουγέννων υπολογίζεται ως εξής: 2/25 του μηνιαίου μισθού ή 2 ημερομίσθια – ανάλογα με το πώς αμείβονται – για κάθε 19 ημερολογιακές ημέρες διάρκειας της εργασιακής σχέσης. Ακόμα και οι μισθωτοί που εργάστηκαν χρονικό διάστημα μικρότερο των 19ημέρων δικαιούνται ανάλογο κλάσμα του δώρου.

Εκτός από την περίπτωση που η εργασία παρασχέθηκε χωρίς διακοπή όλο το διάστημα από την 1η Μαίου έως την 31η Δεκεμβρίου, στο διάστημα αυτό συνυπολογίζονται και όλες οι ημέρες που οι εργαζόμενοι-ες απουσιάζουν νόμιμα από την εργασία τους (πχ με ετήσια άδεια, με άδεια μητρότητας, με σπουδαστική άδεια).

Ειδικά ως προς την απουσία των εργαζομένων λόγω ασθένειας, στο διάστημα υπολογισμού του δώρου Χριστουγέννων συνυπολογίζονται από τους εργοδότες τα «τριήμερα ασθενείας», δηλαδή ο χρόνος απουσίας κατά τον οποίο δεν καταβάλλεται επίδομα ασθενείας, ενώ αφαιρούνται τα διαστήματα που καταβάλλεται από τον ασφαλιστικό φορέα επίδομα ασθενείας.

Εργαζόμενοι σε αναστολή

Οι εργαζόμενοι που οι συμβάσεις τους έχουν τεθεί σε αναστολή και έχουν λάβει ή θα λάβουν την αποζημίωση ειδικού σκοπού ύψος 800 ευρώ ή 534 ευρώ δικαιούνται δώρο Χριστουγέννων ίσο με την ονομαστική αξία του μισθού τους.

Οι εργαζόμενοι σε αναστολή θα λάβουν φέτος το δώρο Χριστουγέννων σε τρεις δόσεις, από τον εργοδότη τους για όσο χρονικό διάστημα εργάζονταν και από το κράτος το υπόλοιπο δώρο, για όσο καιρό δηλαδή βρισκόντουσαν σε αναστολή.

Το Χρονοδιάγραμμα πληρωμής για εργαζόμενους σε αναστολή

  • Μέχρι τις 21 Δεκεμβρίου υπολογίζεται το δώρο Χριστουγέννων που θα λάβουν οι εργαζόμενοι που αναλογεί στους εργοδότες και τις επιχειρήσεις και αντιστοιχεί στους ονομαστικούς μισθούς που έλαβαν το διάστημα από την 1η Μαΐου ως τις 31.12.2020.
  • Μέχρι τις 21 Δεκεμβρίου οι εργαζόμενοι θα λάβουν το τμήμα του δώρου Χριστουγέννων από το κράτος που αντιστοιχεί για το διάστημα αναστολών με βάση το ποσό της αποζημίωσης ειδικού σκοπού που έχουν λάβει το διάστημα από την 1η Μαΐου ως τις 30 Νοεμβρίου 
  • Μέχρι τις 31 Ιανουαρίου 2021 οι εργαζόμενοι θα λάβουν την αναλογία του δώρου Χριστουγέννων από το κράτος που αντιστοιχεί στις αναστολές του Δεκεμβρίου, Δηλαδή η χρονική περίοδος που υπολογίζεται είναι από την 1η Δεκεμβρίου ως και τις 31 Δεκεμβρίου 2020. 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Σχολεία: Αλλάζουν οι ώρες αποχώρησης των μαθητών

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 26 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 26/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα