Δώρο Χριστουγέννων: Πότε πληρώνεται και πώς υπολογίζεται
Πλησιάζει η τελευταία ημέρα που έχουν δικαίωμα να καταβάλουν το δώρο Χριστουγέννων στους εργαζόμενους - Τι ισχύει για τους εργαζόμενους σε αναστολή

Στις 21 Δεκεμβρίου 2020 είναι η τελευταία ημέρα κατά την οποία οι επιχειρήσεις θα πρέπει να έχουν καταβάλει το δώρο Χριστουγέννων στους εργαζομένους τους.

Το δώρο Χριστουγέννων δικαιούνται, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, όλοι οι μισθωτοί που απασχολούνται στον ιδιωτικό τομέα με σχέση εξαρτημένης εργασίας αορίστου ή ορισμένου χρόνου, πλήρους ή μερικής απασχόλησης σε οποιοδήποτε εργοδότη.

Tο δώρο Χριστουγέννων πρέπει να έχει καταβληθεί από τον εργοδότη έως τις 21 Δεκεμβρίου κάθε έτους, υπόκειται σε εισφορές υπέρ ΙΚΑ, Φόρου Μισθωτών Υπηρεσιών. Νοείται βέβαια ότι ο εργοδότης μπορεί να καταβάλλει το δώρο και νωρίτερα από την παραπάνω ημερομηνία. Τα δώρα εορτών σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπεται να καταβληθούν σε είδος, αλλά μόνο σε χρήμα.

Οι εργαζόμενοι σε αναστολή θα λάβουν δωρο χριστουγεννων με βαση την ονομαστική αξία του μισθού τους αλλά αυτό ενδέχεται να συμβεί σε τρεις διαφορετικές δόσεις.  Σύμφωνα με το υπουργείο εργασίας η κυβέρνηση θα καταβάλει κάθε προσπάθεια, ώστε όλοι οι εργαζόμενοι να λάβουν το μεγαλύτερο μέρος του δώρου πριν τις γιορτές.

Πώς υπολογίζεται το δώρο Χριστουγέννων

Το δώρο Χριστουγέννων υπολογίζεται βάσει του τρόπου τρόπος αμοιβής των μισθωτών ιδιωτικού τομέα, δηλαδή αν αμείβονται με ημερομίσθιο ή με μισθό.

Η χρονική περίοδος που υπολογίζεται το Δώρο Χριστουγέννων σε όλους τους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα είναι από την 1η Μαΐου μέχρι και τις 31 Δεκεμβρίου κάθε έτους. Έτσι, οι εργαζόμενοι που η σχέση εργασίας τους με τον εργοδότη είχε διάρκεια χωρίς διακοπή όλη τη χρονική περίοδο που αναφέραμε δηλαδή από 1ης Μαΐου μέχρι 31ης Δεκεμβρίου κάθε έτους, δικαιούνται ολόκληρο το Δώρο που είναι ίσο με ένα (1) μηνιαίο μισθό για τους αμειβόμενους με μισθό και με 25 ημερομίσθια για τους αμειβόμενους με ημερομίσθιο.

Όσοι όμως από τους παραπάνω μισθωτούς, που η σχέση τους με τον εργοδότη λύθηκε η εργασιακή σχέση νωρίτερα (από 1/5 έως και 31/12), δικαιούνται να λάβουν τμήμα του δώρου ανάλογο με τη χρονική διάρκεια της εργασιακής τους σχέσης.

Σε αυτή τη περίπτωση το δώρο Χριστουγέννων υπολογίζεται ως εξής: 2/25 του μηνιαίου μισθού ή 2 ημερομίσθια – ανάλογα με το πώς αμείβονται – για κάθε 19 ημερολογιακές ημέρες διάρκειας της εργασιακής σχέσης. Ακόμα και οι μισθωτοί που εργάστηκαν χρονικό διάστημα μικρότερο των 19ημέρων δικαιούνται ανάλογο κλάσμα του δώρου.

Εκτός από την περίπτωση που η εργασία παρασχέθηκε χωρίς διακοπή όλο το διάστημα από την 1η Μαίου έως την 31η Δεκεμβρίου, στο διάστημα αυτό συνυπολογίζονται και όλες οι ημέρες που οι εργαζόμενοι-ες απουσιάζουν νόμιμα από την εργασία τους (πχ με ετήσια άδεια, με άδεια μητρότητας, με σπουδαστική άδεια).

Ειδικά ως προς την απουσία των εργαζομένων λόγω ασθένειας, στο διάστημα υπολογισμού του δώρου Χριστουγέννων συνυπολογίζονται από τους εργοδότες τα «τριήμερα ασθενείας», δηλαδή ο χρόνος απουσίας κατά τον οποίο δεν καταβάλλεται επίδομα ασθενείας, ενώ αφαιρούνται τα διαστήματα που καταβάλλεται από τον ασφαλιστικό φορέα επίδομα ασθενείας.

Εργαζόμενοι σε αναστολή

Οι εργαζόμενοι που οι συμβάσεις τους έχουν τεθεί σε αναστολή και έχουν λάβει ή θα λάβουν την αποζημίωση ειδικού σκοπού ύψος 800 ευρώ ή 534 ευρώ δικαιούνται δώρο Χριστουγέννων ίσο με την ονομαστική αξία του μισθού τους.

Οι εργαζόμενοι σε αναστολή θα λάβουν φέτος το δώρο Χριστουγέννων σε τρεις δόσεις, από τον εργοδότη τους για όσο χρονικό διάστημα εργάζονταν και από το κράτος το υπόλοιπο δώρο, για όσο καιρό δηλαδή βρισκόντουσαν σε αναστολή.

Το Χρονοδιάγραμμα πληρωμής για εργαζόμενους σε αναστολή

  • Μέχρι τις 21 Δεκεμβρίου υπολογίζεται το δώρο Χριστουγέννων που θα λάβουν οι εργαζόμενοι που αναλογεί στους εργοδότες και τις επιχειρήσεις και αντιστοιχεί στους ονομαστικούς μισθούς που έλαβαν το διάστημα από την 1η Μαΐου ως τις 31.12.2020.
  • Μέχρι τις 21 Δεκεμβρίου οι εργαζόμενοι θα λάβουν το τμήμα του δώρου Χριστουγέννων από το κράτος που αντιστοιχεί για το διάστημα αναστολών με βάση το ποσό της αποζημίωσης ειδικού σκοπού που έχουν λάβει το διάστημα από την 1η Μαΐου ως τις 30 Νοεμβρίου 
  • Μέχρι τις 31 Ιανουαρίου 2021 οι εργαζόμενοι θα λάβουν την αναλογία του δώρου Χριστουγέννων από το κράτος που αντιστοιχεί στις αναστολές του Δεκεμβρίου, Δηλαδή η χρονική περίοδος που υπολογίζεται είναι από την 1η Δεκεμβρίου ως και τις 31 Δεκεμβρίου 2020. 
Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Γραπτός ΑΣΕΠ: Οδηγίες για να κάνετε την αίτηση εύκολα και γρήγορα με λίγα κλικ

ΕΠΙΣΗΜΟ: Βγήκε η κατανομή θέσεων για το Διαγωνισμό του ΑΣΕΠ - 5124 οι ΜΟΝΙΜΟΙ ΔΙΟΡΙΣΜΟΙ (Πίνακας - Αιτήσεις)

Νέο σύστημα διορισμών Εκπαιδευτικών: Tο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ που μοριοδοτεί και στους 2 ΠΙΝΑΚΕΣ

Παν.Πατρών: Υποτροφίες σε Μεταπτυχιακά Ειδικής Αγωγής και Διαπολιτισμικής - Αιτήσεις μέσω alfavita.gr

ΑΣΕΠ: Το ΠΙΟ ΕΥΚΟΛΟ στην Ελλάδα online Lower - Proficiency για Ενήλικες σε 2 ημέρες Μόνο 111 ευρώ

Απαραίτητο τυπικό προσόν ECDL - Πιστοποίηση Υπολογιστών μόνο με 95 ευρώ

νέα από το Ethnos logo

σχετικά άρθρα

μοτσαρτ
Σάλος με την (φοβική) απόσυρση σχολείων από την παιδική παράσταση του ΔΗΠΕΘΕ- Ο Μότσαρτ ήταν γυναίκα...
Αποσύρονται σύμφωνα με τον πατρινό τύπο σχολεία από τον "Μότσαρτ" του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας, μετά από αντιδράσεις γονέων γιατί υποδύεται τον Μοτσαρτ γυναίκα.
Σάλος με την (φοβική) απόσυρση σχολείων από την παιδική παράσταση του ΔΗΠΕΘΕ- Ο Μότσαρτ ήταν γυναίκα...