Αστυνομική βία κατά παιδιών και εφήβων καταγγέλλει ο Κρίτων Αρσένης
Ο Κ.Αρσένης μιλώντας στη Βουλή αναφέρθηκε στο πογκρόμ κατά ανηλίκων και ενηλίκων στη διάρκεια του πανεκπαιδευτικού συλλαλητηρίου στις 15 Οκτωβρίου, αλλά και στην επίθεση κατά ανύποπτων πολιτών δυο εβδομάδες αργότερα στο Γαλάτσι
  • Ύστερα από επίσημο αίτημα του βουλευτή, η ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη παρέδωσε το πόρισμα της Επιτροπής Αλεβιζάτου για τα περιστατικά αστυνομικής βίας

  • Σταθερά επαναλαμβανόμενη η ατιμωρησία στην αστυνομική βία επισημαίνεται στο πόρισμα και υπενθυμίζονται τα αντίστοιχα πορίσματα του ΣτΠ και οι καταδικαστικές αποφάσεις του ΕΔΔΑ (Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου)

  • «Δράση εντός σαφώς προκαθορισμένου νομικού πλαισίου» χαρακτήρισε ο υφυπουργός ΠροΠο την επίθεση κατά ανύποπτων πολιτών στη Λαμπρινή την Κυριακή 1 Νοεμβρίου, την τετραήμερη κράτηση 14χρονου μαθητή κατά το πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο την Πέμπτη 15 Οκτωβρίου και την παρ’ ολίγον σύλληψη 13χρονων μαθητών την ίδια ημέρα έξω από το ξενοδοχείο Αμαλία στο Σύνταγμα.

«Επιδιώκετε την αστυνομική βία και παραβιάζετε τα πολιτικά δικαιώματα, για να εκφοβίσετε τους πολίτες και να μην συμμετέχουν στις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας κατά των όλο και σοβαρότερων κοινωνικών επιπτώσεων των πολιτικών σας» τόνισε ο Κρίτων Αρσένης, βουλευτής ΜέΡΑ25 Δυτικής Αθήνας, σήμερα το πρωί στη Βουλή κατά τη συζήτηση επίκαιρης ερώτησής του για την έξαρση αστυνομικής βίας των τελευταίων εβδομάδων.

Ο Κ.Αρσένης αναφέρθηκε στο πογκρόμ κατά ανηλίκων και ενηλίκων στη διάρκεια του πανεκπαιδευτικού συλλαλητηρίου στις 15 Οκτωβρίου, αλλά και στην επίθεση κατά ανύποπτων πολιτών δυο εβδομάδες αργότερα στη Λαμπρινή, στο Γαλάτσι, σημειώνοντας ότι με τις συγκεκριμένες επιθέσεις δεν στοχοποιούνται πλέον συγκεκριμένες πολιτικές ομάδες, αλλά η μέση ελληνική οικογένεια. Όπως είπε χαρακτηριστικά: «Θέλετε να εκφοβηθεί η οικογένεια και να μην διαμαρτύρεται κατά των πολιτικών σας. Θέλετε να φοβηθούν γονείς και παιδιά και να μην διαμαρτύρονται κατά των συνθηκών στα σχολεία. Αυτών ακριβώς των συνθηκών που οδήγησαν στο σημερινό, αναπόφευκτο, καταστροφικό για την οικονομία και την ψυχική υγεία του πληθυσμού, lockdown. Προσπαθείτε να δημιουργήσετε αντανακλαστικά Παβλόφ στον κόσμο με την επίθεση στη Λαμπρινή, ώστε να αποδέχεται με φόβο, και χωρίς να αντιδρά, κάθε μορφή αναίτιας ακραίας βίας».

«Η Αστυνομία δρα εντός σαφώς προκαθορισμένου νομικού πλαισίου, ως κρίσιμος βραχίονας της Πολιτείας που διασφαλίζει τη σταθερότητα και άμυνα του δημοκρατικού μας πολιτεύματος» απάντησε ο υφυπουργός ΠροΠο Ελευθέριος Οικονόμου. Και πρόσθεσε: «Δεν εξυπηρετεί κανέναν να αποσιωπάται το γεγονός ότι οι δυνάμεις της ΕΛΑΣ υποχρεούνται εκ του νόμου να επεμβαίνουν κατά παντός υπευθύνου που διαπράττει αξιόποινες πράξεις. Η εφαρμογή του νόμου δεν αποτελεί επιλογή, αλλά υποχρέωση για το αστυνομικό προσωπικό».

«Ποιος νόμος ορίζει να κτυπιούνται με γκλομπ 5χρονα παιδιά κύριε Υπουργέ; Ποιος νόμος ορίζει να περικυκλώνονται από πάνοπλους ενστόλους ειδικών δυνάμεων 14χρονα παιδιά και να απειλούνται με προσαγωγή, διότι τόλμησαν να συμμετάσχουν σε πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο;» διερωτήθηκε ο Κ. Αρσένης και πρόσθεσε σχετικά με το πόρισμα Αλεβιζάτου: «Χρειάσθηκαν έξι μήνες για να κοινοποιήσετε το πόρισμα. Τι κάνατε αυτούς τους έξι μήνες για να υλοποιήσετε το πόρισμα; Πείτε μας, ποια πρόταση έχετε υλοποιήσει ή τουλάχιστον δρομολογήσει για την υλοποίησή της; Απ’ ότι βλέπω το Πόρισμα διαπιστώνει απροθυμία των ανακριτικών οργάνων της ΕΛΑΣ να συνεργασθούν με τον Συνήγορο του Πολίτη, μεροληψία των ανακριτικών αστυνομικών οργάνων, πλημμελή αιτιολογία των αποφάσεων των πειθαρχικών οργάνων της ΕΛΑΣ… Βλέπουμε να παραμένει ως πρόβλημα ένα θέμα, για το οποίο επί δεκαετίες μας έχει εγκαλέσει την Ελλάδα το Συμβούλιο της Ευρώπης και αφορά τα εμφανή διακριτικά στοιχεία των αστυνομικών οργάνων… Το Πόρισμα καταλήγει ότι τα περιστατικά αστυνομικής βίας είναι διογκούμενα στην Ευρώπη, όμως η ατιμωρησία των εμπλεκομένων αστυνομικών οργάνων αποτελεί ελληνική ιδιαιτερότητα. Κι αυτό το τελευταίο, η κακοποίηση 5χρονων παιδιών και ο ακραίος εκφοβισμός 14χρονων εφήβων, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την ασφάλεια κάθε πολίτη! Ο μόνος τρόπος για να σταματήσει η κατρακύλα, είναι να παραιτηθείτε εσείς και ο κ. Χροσοχοϊδης!». 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Σχολεία: Αλλάζουν οι ώρες αποχώρησης των μαθητών

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 24 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 24/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

sholiki_ekdromi.jpg
Οι σχολικές εκδρομές δεν είναι πάντοτε "εκδρομή" και πάντως όχι για όλους...
«Το υψηλό κόστος συμμετοχής είναι παράγοντας αποκλεισμού των πιο αδύναμων οικονομικά μαθητών οι οποίοι όμως έχουν και την μεγαλύτερη ανάγκη...
Οι σχολικές εκδρομές δεν είναι πάντοτε "εκδρομή" και πάντως όχι για όλους...
Γυναίκα στη θάλασσα
Αναστάτωση στο λιμάνι του Πειραιά: Γυναίκα έπεσε στη θάλασσα όταν προσπάθησε να πιάσει τη βαλίτσα της
Η γυναίκα στην προσπάθειά της να συγκρατήσει τη βαλίτσα της κατέληξε στη θάλασσα
Αναστάτωση στο λιμάνι του Πειραιά: Γυναίκα έπεσε στη θάλασσα όταν προσπάθησε να πιάσει τη βαλίτσα της