Warning message

  • Unable to retrieve https://www.facebook.com/ansynsamou/posts/191150169192166 at this time, please check again later.
  • Unable to retrieve https://www.facebook.com/konpol64/posts/3577462805622052 at this time, please check again later.
Κοινωνική Κουζίνα «Άλλος Άνθρωπος»
Αντιμέτωποι με την εχθρική διάθεση των τοπικών αρχών βρέθηκαν αλληλέγγυοι της πρωτοβουλίας «Άλλος Άνθρωπος» που μετέβησαν στη Σάμο για να μοιράσουν φαγητό σε πληγέντες του σεισμού

Με «καψόνια» αντιμετώπισαν αλληλέγγυους της πρωτοβουλίας «Άλλος Άνθρωπος» οι τοπικές αρχές της Σάμου.

Η κοινωνική κουζίνα «Άλλος Άνθρωπος», με σημαντικό έργο προσφοράς στους συνανθρώπους μας εδώ και σχεδόν 10 χρόνια, μετέβη στο νησί για να διανείμει φαγητό σε πληγέντες του φονικού σεισμού.

Σύμφωνα με την Ανοιχτή Συνέλευση Σάμου, που βοήθησε μαζί με κατοίκους του νησιού στη διανομή 500 μερίδων φαγητού σε πληγέντες, ντόπιους, πρόσφυγες και μετανάστες θύματα του σεισμού, η δράση όχι μόνο δε γνώρισε τη συνδρομή των τοπικών αρχών, αλλά εκπρόσωποι του Δήμου επέδειξαν άκρως επιθετική στάση.

Συγκεκριμένα ,στέλεχος της τοπικής αυτοδιοίκησης πλησίασε με εχθρική διάθεση τα μέλη της πρωτοβουλίας και τους ανάγκασε να απομακρυνθούν από κεντρικό σημείο στο Βαθύ της Σάμου.

Μεταξύ άλλων, τους είπε πως... αμαυρώνουν το μνημείο των πεσόντων, επειδή αναρτήθηκε πανό με μήνυμα αλληλεγγύης προς τους πληγέντες. Όταν, δε, κάτοικος αντέδρασε λέγοντας πως έχει μείνει άστεγος, αντέτεινε πως... «αυτό είναι άλλο θέμα»

https://www.facebook.com/ansynsamou/posts/191150169192166

Η διανομή, τελικά, έγινε σε άλλο σημείο που υπέδειξε το Λιμενικό, ωστόσο είχε προηγηθεί η απομάκρυνση των αλληλέγγυων και από την κεντρική πλατεία Πυθαγόρα. 

Οι άνθρωποι της πρωτοβουλίας εκδιώχθηκαν από τον ίδιο τον δήμαρχο της Σάμου,  για να μην «μαζευτούν εδώ οι ξέρεις ποιοι εννοώ», όπως δήλωσε ο ίδιος αναφερόμενος σε πρόσφυγες και μετανάστες, σύμφωνα με την καταγγελία.

https://www.facebook.com/konpol64/posts/3577462805622052

Αναλυτικά η καταγγελία:

Η Ανοιχτή Συνέλευση Σάμου και αρκετοί κάτοικοι του νησιού πλαισίωσαν σήμερα τη δράση της κοινωνικής κουζίνας “Ο Άλλος Άνθρωπος”, που βρέθηκε στο Βαθύ με αφορμή τον πρόσφατο συγκλονιστικό σεισμό, για να προσφέρει δωρεάν μερίδες μαγειρευτού φαγητού σε όσους-ες το έχουν ανάγκη.

Στα πλαίσια της δράσης, ετοιμάστηκαν και διανεμήθηκαν 500 μερίδες φαγητού σε συμπολίτ(ισσ)ες μας, ντόπιους-ες και μετανάστ(ρι)ες θύματα του καταστροφικού σεισμού. Το γεγονός χαιρετίστηκε από όλους-ες (παρόντες αλλά και με σχόλια στα κοινωνικά δίκτυα).

Ωστόσο, αντί ο Δήμος να συνδράμει στη συγκεκριμένη πρωτοβουλία όπως έχει γίνει σε τόσες και τόσες περιοχές της Ελλάδας, στέλεχός του πλησίασε επιθετικά (τραμπουκίζοντας και χωρίς διάθεση συνεννόησης) όσους-ες είχαμε μαζευτεί εκεί για να προσφέρουμε. Παρότι τον διαβεβαιώσαμε ευγενικά ότι «έχουμε έρθει για να ενώσουμε κι όχι για να χωρίσουμε», από την πλευρά του ειπώθηκε ότι «οι άνθρωποι στη Σάμο πονάνε, δεν πεινάνε» και μας κατηγόρησε ότι προσβάλλουμε το μνημείο επειδή στήσαμε μπροστά του «τη σημαία» (εννοούσε το πανό της δράσης).

Όμως, όπως μαρτυράει και το παρακάτω βίντεο, όταν ένας ντόπιος του είπε ότι έχει μείνει με την οικογένειά του άστεγος εδώ και τέσσερις ημέρες, χωρίς να έχει ελέγξει ο Δήμος το σπίτι του ακόμα, η απάντηση ήταν πως «αυτό είναι άλλο θέμα»…

Έτσι, η Κοινωνική Κουζίνα «Ο Άλλος Άνθρωπος» αναγκάστηκε να μεταφερθεί σε άλλο μέρος που υπέδειξε το λιμενικό κατόπιν συνεννόησης. Να σημειώσουμε ότι αυτή ήταν η δεύτερη μετακίνηση, καθώς νωρίτερα είχε γίνει υπόδειξη -αυτή τη φορά από τον ίδιο το Δήμαρχο- να απομακρυνθεί η δράση από την κεντρική πλατεία Πυθαγόρα, για να μην «μαζευτούν εδώ οι ξέρεις ποιοι εννοώ» [σσ. οι μετανάστ(ρι)ες]. Επειδή είναι η πολλοστή φορά που γινόμαστε μάρτυρες τέτοιων συμπεριφορών και επειδή είναι αδιανόητο να επιτρέπουμε να αποτελεί η Σάμος το αρνητικό παράδειγμα ενάντια σε κάθε είδους πρωτοβουλία αλληλεγγύης, ενημερώνουμε με κάθε τρόπο τον Δήμαρχο ότι η πλατεία είναι ελεύθερος και δημόσιος χώρος κι όχι η αυλή του σερίφη ή χώρος με καθεστώς απαρτχάιντ. Και ως τέτοια, θα την υπερασπιστούμε.

Οι συμπεριφορές αυτές δεν είναι δύσκολο να εξηγηθούν, ιδιαίτερα αν ληφθεί υπόψη ότι η μόνη γνωστή δραστηριότητα του Δήμου Ανατολικής Σάμου είναι ο τοξικός λόγος και επιθετικές πράξεις κατά των μεταναστ(ρι)ών, καθώς και συνεχείς προτροπές για επαναπροωθήσεις και για καταδίκη ξεριζωμένων ανθρώπων σε κλειστά κέντρα. Έτσι, αφού ο Δήμος «ξέχασε» να προνοήσει για ασφάλεια πριν τον σεισμό ή τουλάχιστον να επουλώσει κάποιες από τις πληγές του σεισμού, τώρα επιτίθεται σε δράσεις αλληλεγγύης που καλύπτουν τα δικά του κενά.

Εμείς συνεχίζουμε. Αύριο στις 11 το πρωί ο Άλλος Άνθρωπος θα βρίσκεται ξανά στην παραλιακή στο Βαθύ, στο τέλος του πάρκινγκ δίπλα στα γήπεδα τένις. Σας καλούμε να μαγειρέψουμε όλοι-ες μαζί, με αλληλεγγύη για όσους-ες το χρειάζονται.

Η αλληλεγγύη θα νικήσει – Με σεβασμό στη ζωή – Χωρίς διακρίσεις
Ανοιχτή Συνέλευση Σάμου

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Παραιτήθηκε διευθυντής σχολείου που απειλήθηκε με καθαίρεση και πειθαρχικές ποινές επειδή αντιτάχθηκε σε αυτή στην αξιολόγηση

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 17 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 17/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

pikantika-fagita.jpg
National Geographic: «Μαγειρέψτε σαν Έλληνες» - Ποιο σημείο της Ελλάδας ξεχωρίζει γαστρονομικά
Μαγειρέψτε σαν Έλληνες στην πατρίδα του Τσελεμεντέ - Ποιο σημείο της Ελλάδας ξεχώρισε γαστρονομικά το βρετανικό περιοδικό National Geographic
National Geographic: «Μαγειρέψτε σαν Έλληνες» - Ποιο σημείο της Ελλάδας ξεχωρίζει γαστρονομικά