Στον “πάγο” το Ταμείο Ανάκαμψης, στο γκρεμό η Ευρώπη
Γράφει η Ζέφη Δημαδάμα, Αναπλ. Εκπρόσωπος Τύπου του Κινήματος Αλλαγής και Αντιπρόεδρος Γυναικών Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος

Για άλλη μια φορά η Ευρωπαϊκή Ένωση παλινδρομεί επικίνδυνα. Μετά τη θετική εξέλιξη και την ανακούφιση που έφερε η απόφαση της Ένωσης να στηρίξει συνολικά τις ευρωπαϊκές οικονομίες μετά την πανδημία COVID-19, υλοποιώντας ένα πρόγραμμα στήριξης και  χρηματοδότησης συνολικού προϋπολογισμού 1824,3 δις € συνδυάζοντας το πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο (1074,3 δις €) με το Ταμείο Ανάκαμψης (750 δις €), τον τελευταίο καιρό οι εξελίξεις είναι δυσοίωνες.

Λίγες μόλις μέρες πριν, μάθαμε ότι με πρωτοβουλία της Γερμανικής Προεδρίας η Σύνοδος Κορυφής του Νοεμβρίου αναβάλλεται... Επομένως αναβάλλεται και η απόφαση  για τους ευρωπαϊκούς πόρους από το πολυαναμενόμενο Ταμείο Ανάκαμψης.

Εν μέσω της πανδημίας καθώς οι χώρες αντιμετωπίζουν ένα κύμα δεκάδων χιλιάδων κρουσμάτων κορωνοιού, οι Ευρωπαίοι ηγέτες αντί να επισπεύσουν την στήριξη των Ευρωπαίων πολιτών αναβάλλουν τη Σύνοδο του Νοεμβρίου, αφήνοντας εμβρόντητους τους περισσότερους από τους συμμετέχοντες.

Υπενθυμίζεται ότι η προοπτική ήταν να ξεκινήσει η εκταμίευση των πόρων την 01/01/2021 δυστυχώς όμως είναι σχεδόν αδύνατον να συμβεί κάτι τέτοιο. Πλησιάζουμε τον Νοέμβριο 2020 και ακόμη δεν έχει οριστικοποιηθεί η συμφωνία για το Ταμείο Ανάκαμψης,  δεν έχει ξεκινήσει η διαδικασία για την κύρωση από τα κράτη-μέλη της απόφασης περί Ιδίων Πόρων και δεν εχουν προετοιμαστεί τα αντίστοιχα τα Εθνικά Σχέδια.

Με βάση τα δεδομένα και τους ρυθμούς που έχουν υιοθετηθεί  δυστυχώς οι προβλέψεις δείχνουν ότι η εκταμίευση των  πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης θα γίνει περίπου  στο τέλος του β΄ τριμήνου του 2021, δηλαδή τον Ιούνιο 2021! Η εκτίμηση αυτή είναι δραματική, αν ληφθεί υπόψη η οικονομική κατάρρευση, η οποία ήδη σημειώνεται στα κράτη μέλη και οι καταστροφικές προοπτικές για τους εργαζόμενους, την αγορά και την κοινωνία.

Από αυτόν τον κυκεώνα κανείς δεν θα βγει αλώβητος. Αν η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν αναλάβει την ευθύνη να στηρίξει έγκαιρα και αξιόπιστα τις χώρες -με έμφαση τις χώρες του Νότου που εχουν πληγεί σφόδρα-  το στοίχημα του “κοινού μας ευρωπαϊκού μέλλοντος” θα έχει χαθεί οριστικά, με ανυπολόγιστες συνέπειες.

Οι Ευρωπαίοι σοσιαλιστές αναμένεται  -αν και με καθυστέρηση- να λάβουν πρωτοβουλίες ώστε να πιέσουν ασφυκτικά τη συντηρητική πλειοψηφία της Ένωσης για έμπρακτη αλληλεγγύη με στόχο την άμεση και αποτελεσματική απελευθέρωση των ευρωπαϊκών πόρων ώστε να ενεργοποιηθεί και πάλι η οικονομική δραστηριότητα και να στηριχθεί το κοινωνικό κράτος.

Η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση στην κρίσιμη κατάσταση της υγειονομικής, οικονομικής και κοινωνικής κρίσης που αντιμετωπίζει η Ευρώπη, αποτελεί τη μοναδική θετική διέξοδο στα σύνθετα και δύσκολα προβλήματα της εποχής μας. Ακούει κανείς;

 

Αναπλ. Εκπρόσωπος Τύπου του Κινήματος Αλλαγής

Αντιπρόεδρος Γυναικών Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Κατάρτιση 500.000 ενηλίκων: 10.000 προσλήψεις εκπαιδευτών ενηλικών με έως 22 ευρώ την ώρα

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - Ξεκινάει 28 Μαρτίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 28/3

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

κολωνος
Δήλωση 12χρονης για Κολωνό: «Σήμερα είναι η πιο ευτυχισμένη μέρα της ζωής μου» (Βίντεο)
«Θέλω να γίνω εισαγγελέας, να κλείνω στη φυλακή ανθρώπους όπως αυτούς που με βίασαν»
Δήλωση 12χρονης για Κολωνό: «Σήμερα είναι η πιο ευτυχισμένη μέρα της ζωής μου» (Βίντεο)