Πιστοποίηση Αγγλικών LTE GOLEARN - ΑΣΕΠ
Μαθητική πορεία για το περιβάλλον
ΨΗΦΙΣΜΑ -ΑΠΟΦΑΣΗ

Το Δ.Σ. της Α΄ΕΛΜΕ Αιτωλ/νιας  δεν μπορεί να αντιληφθεί  την αδικαιολόγητη  βιασύνη κατά τη στιγμή της κορύφωσης της πανδημίας του κορωνοϊού, όταν όλη η κοινωνία βρίσκεται σε καθεστώς «καραντίνας» να κατατεθεί για να ψηφιστεί  νομοσχέδιο που επιγράφεται ψευδεπίγραφα ως  «Εκσυγχρονισμός της περιβαλλοντικής νομοθεσίας» του ΥΠΕΝ.                                   Στη Βουλή χθές καταψήφισαν  όλα τα πολιτικά κόμματα της αντιπολίτευσης κάτω από τις αντιδράσεις της συντριπτικής  πλειοψηφίας των περιβαλλοντικών οργανώσεων, φορέων, συλλογικοτήτων πολιτιστικών συλλόγων, σε όλη την χώρα.

Σε μια εποχή, που οι επιστήμονες/ερευνητές, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και η επιτροπή περιβάλλοντος του ΟΗΕ, συμφωνούν ότι, οι ανθρώπινες δραστηριότητες διαταράσσουν τη δομή και τις λειτουργίες των οικοσυστημάτων, μεταβάλλουν τη βιοποικιλότητα, μειώνουν την αφθονία των οργανισμών, προκαλούν αύξηση του πληθυσμού σε άλλους, τροποποιούν τις αλληλεπιδράσεις μεταξύ οργανισμών, του φυσικού και χημικού περιβάλλοντος τους. Στις διαταραχές που επηρεάζουν και τις μολυσματικές ασθένειες και τη μετάδοση τους περιλαμβάνονται, η αποψίλωση δασών, η  αλλαγή χρήσεων  γης, η διαχείριση του νερού (κατασκευή φραγμάτων, άρδευση), η  ανεξέλεγκτη αστικοποίηση, η  κλιματική μεταβλητότητα και αλλαγή, κλπ.

Όπως έλεγε και ο Βάρναλης « ασήμαντοι, χυδαίοι, μηδενικοί κάναν την οικουμένη φυλακή.

Με το νομοσχέδιο που κατατέθηκε αλλάζουν οι διατάξεις  για την περιβαλλοντική αδειοδότηση έργων, τη διαχείριση των προστατευόμενων περιοχών, οι κατηγορίες, οι ζώνες  και οι χρήσεις των προστατευόμενων περιοχών, και πολλά άλλα.

Το νομοσχέδιο είναι βαθιά αντι-περιβαλλοντικό, θυσιάζει το περιβάλλον στο βωμό των «επενδύσεων» και το εκχωρεί στο κεφάλαιο, για  να  κερδοσκοπεί  απρόσκοπτα. Παραβιάζει Συνταγματικές διατάξεις, Διεθνείς συμβάσεις, και δημοκρατικές διαδικασίες. 

Ένα μεγάλο μέρος αυτού του αντι-περιβαλλοντικού νομοσχεδίου, θα κληθεί να εφαρμόσει η Τοπική Αυτοδιοίκηση, χωρίς καν να έχει καταθέσει τη γνώμη της.

Συγκεκριμένα  με το νομοσχέδιο :

 Η κυβέρνηση επιδιώκει να αλλάξει εκ βάθρων το πλαίσιο αδειοδότησης των ΑΠΕ, στην κατεύθυνση εξυπηρέτησης των επιχειρηματικών  ομίλων, που πιέζουν για μεγάλες επενδύσεις. 

Απαλλάσσει εταιρίες, όπως η «ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ», από τη διαδικασία των αδειοδοτήσεων  και την εντάσσει σε καθεστώς απλής γνωστοποίησης των δραστηριοτήτων της δημιουργώντας νέο προηγούμενο για άλλες εταιρίες και δραστηριότητες όπως των υδρογονανθράκων.

Προωθεί την εσπευσμένη ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ, με την εκχώρηση σημαντικού  μέρους των μετοχών του Ελληνικού Δημοσίου σε επιχειρηματικούς ομίλους.

 Αλλάζει ριζικά τις ρυθμίσεις της νομοθεσίας στον τομέα της διαχείρισης των  στερεών αποβλήτων.

Επιδιώκει να μετατρέψει τους φορείς διαχείρισης αποβλήτων από Ν.Π. Δημοσίου Δικαίου. σε Ν.Π. Ιδιωτικού Δικαίου, με σκοπό να διευκολύνει  τους ιδιώτες, να εμπλακούν στο έργο της διαχείρισης αποβλήτων. Αφαιρεί από τα Δημοτικά Συμβούλια την αρμοδιότητα να εισηγούνται και να αποφασίζουν για κρίσιμα ζητήματα (προστασία περιβάλλοντος, χρήσεις γης, πολεοδομικά, κανονιστικές αποφάσεις, κ.α.) και εκχωρεί αυτήν την αρμοδιότητα στις

Επιτροπές Ποιότητας Ζωής. Απαξιώνει δηλαδή τα Δημοκρατικά εκλεγμένα Συλλογικά όργανα.

Καταργεί την ουσία της προστασίας των περιοχών Natura 2000 και προωθεί ακόμα και μεταλλευτικές και εξορυκτικές δραστηριότητες, σε περιοχές προστασίας της φύσης.                       Ορίζει  χρήσεις γης, που καθιστούν τις προστατευόμενες περιοχές, επέκταση του αστικού χώρου,  καθορίζοντας τέσσερις κλιμακούμενες ζώνες δίνοντας έτσι, τη δυνατότητα βαρέων επενδυτικών δραστηριοτήτων όπως οι εξορύξεις Υδρογονανθράκων, η τουριστική /εμπορευματική «αξιοποίηση» τους και η δημιουργία μη αναγκαίων υποδομών μέσα σε αυτές (δρόμων, κτιρίων κλπ).

Εκθέτει  σε κίνδυνο τις προστατευόμενες περιοχές, με την κατάργηση της αυτοτέλειας και τη συγχώνευση των Φορέων Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών. 

 Παραχωρεί  τον έλεγχο και την αξιολόγηση των Μελετών Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων σε ιδιώτες

Νομιμοποιεί τα αυθαίρετα μέσα στις  δασικές εκτάσεις, και κατά περίπτωση σε υγροτόπους και ρέματα. Αναιρεί διατάξεις προστασίας, επιτρέπει και μονιμοποιεί καταπατήσεις, εκχερσώσεις, παράνομες δράσεις στα δασικά οικοσυστήματα που έγιναν μέχρι το 2011.

Η Α΄ΕΛΜΕ θεωρεί ότι η προστασία του περιβάλλοντος, η ολοκληρωμένη διαχείρισή του υπέρ του κοινωνικού συνόλου, η προστασία των Προστατευόμενων Περιοχών NaturaRamsar,τα ευαίσθητα λιμνοθαλάσσια οικοσυστήματα του Μεσολογγίου –Αιτωλικού η προστασία των ποταμών Ευήνου και Αχελώου, οι δασικοί όγκοι και τα βουνά ,ο δημόσιος χώρος, η αλλαγή χρήση γης δεν θα πρέπει να  εκχωρηθούν   στα οικονομικά πολυεθνικά συμφέροντα. Για την εκπαιδευτική μας κοινότητα αποτελεί αναγκαιότητα  η υπεράσπιση του περιβάλλοντος και η ποιότητα ζωής των  συμπολιτών  μας  απέναντι σε αυτή την  επίθεση της καταστροφικής επιλογής  που προκύπτει με την ψήφιση χθες του παρόντος νομοσχεδίου.

Οι  Άνθρωποι  πάνω από τα κέρδη,

Αγώνας  για την Γη και την Ελευθερία.

Για την Α΄ Ε.Λ.Μ.Ε. Αιτωλοακαρνανίας

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Εμβόλιο κορονοϊού: Τρίτη δόση τρεις μήνες μετά την ολοκλήρωση του εμβολιασμού

Τσανακλίδου: Ένα τηλεσκουπίδι μπήκε λέει με μπράβους σε παράσταση και τη διέκοψε

ΑΣΕΠ - ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΟ: Οι Προκηρύξεις για 4.416 νέες προσλήψεις - Που κάνετε αίτηση

ΜΟΝΟ 111 ΕΥΡΩ το Online εύκολο μοριοδιωτούμενο Lower - Proficiency που παίρνεις σε 2 ημέρες! - ΤΗΛΕΞΕΤΑΣΗ μόνο σε Reading - Listening

Αυτά είναι τα 9μηνα σεμινάρια που Μοριοδοτούν Εκπαιδευτικούς και ξεκινούν το ΝΟΕΜΒΡΙΟ με μόνο 25 ευρώ τον μήνα

ECDL | Πιστοποίηση Υπολογιστών ΜΟΝΟ 95 ΕΥΡΩ για  ΑΣΕΠ , ΔΙΩΡΙΣΜΟΥΣ, ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΑ ΚΑΙ ΜΟΡΙΟΔΟΤΗΣΗ

σχετικά άρθρα

Μάριος Θεμιστοκλέους
Εμβόλιο κορονοϊού: Τρίτη δόση τρεις μήνες μετά την ολοκλήρωση του εμβολιασμού
Τρίτη δόση εμβολίου κατά του κορονοϊού τρεις μήνες μετά την ολοκλήρωση του εμβολιασμού για τους 18 και άνω
Εμβόλιο κορονοϊού: Τρίτη δόση τρεις μήνες μετά την ολοκλήρωση του εμβολιασμού
Συμβούλιο της Επικρατείας - ΣΤΕ
ΣτΕ: Συνταγματικό το νέο εργασιακό καθεστώτος εργασίας των ιδιωτικών εκπαιδευτικών
Η Ολομέλεια του ΣτΕ έκρινε συνταγματική την αναμόρφωση του εργασιακού καθεστώτος των ιδιωτικών εκπαιδευτικών, που έγινε με τον νόμο 4713/2020 - Είχε...
ΣτΕ: Συνταγματικό το νέο εργασιακό καθεστώτος εργασίας των ιδιωτικών εκπαιδευτικών
¨κατάργηση¨ του Πανεπιστημιακού ασύλου
Μεθοδεύουν «επιχειρηματικά» Πανεπιστήμια, φοιτητικά δάνεια και δίδακτρα
Ο σχεδιασμός είναι ένα Πανεπιστήμιο που θα βγάζει μόνο του το ψωμί του από φοιτητές που θα χρεώνονται φοιτητικά δάνεια και δίδακτρα
Μεθοδεύουν «επιχειρηματικά» Πανεπιστήμια, φοιτητικά δάνεια και δίδακτρα