«Για πολλοστή φορά το υπουργείο Εργασίας αγνοεί τα ασφαλιστικά ζητήματα των ΑΜΕΑ»
Ανακοίνωση της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία

Ακόμη μία επιστολή, προς την αρμόδια Επιτροπή της Βουλής των Ελλήνων αυτή τη φορά, απέστειλε η ΕΣΑμεΑ, με τις προτάσεις και τις παρατηρήσεις της επί του ασφαλιστικού νομοσχεδίου.

Ούτε κατά τη διάρκεια της δημόσιας διαβούλευσης, ούτε κατά τη διάρκεια της ανάρτησης, ούτε κατά τη διάρκεια της κατάθεσης του νομοσχεδίου στην Επιτροπή, το υπουργείο Εργασίας έλαβε υπόψη του τις παρατηρήσεις και τα αιτήματα της πλέον ευάλωτης κοινωνικής ομάδας, των ατόμων με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις και των οικογενειών τους.

Η ΕΣΑμεΑ αναμένει έστω και την ύστατη ώρα η ηγεσία του υπ. Εργασίας να φερθεί υπεύθυνα και να σκύψει πάνω από τα ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα άτομα με αναπηρία, με χρόνιες παθήσεις και οι οικογένειές

Επιγραμματικά τα σημαντικότερα ζητήματα:

• Θέσπιση μόνιμου μηχανισμού στήριξης των χαμηλοσυνταξιούχων με αναπηρία.

• Ευρεία αναμόρφωση του ν.4387/2016 (ΦΕΚ 85 τ. Α') με τον οποίο έχουν καταργηθεί σημαντικά δικαιώματα και παροχές στον τομέα της κοινωνικής ασφάλισης των ατόμων με αναπηρία, με χρόνιες παθήσεις και των οικογενειών τους και έχουν θεσπιστεί άδικες διατάξεις, όπως η διάταξη των άρθρων 7 και 27, η οποία αφορά στην αναλογική μείωση του ποσού της εθνικής σύνταξης βάσει του ποσοστού αναπηρίας του δικαιούχου.

• Κατάργηση των μειώσεων στις επικουρικές συντάξεις και στο εφάπαξ των ατόμων με αναπηρία

• Επαναφορά ευνοϊκών ρυθμίσεων οι οποίες αφορούν στη συνταξιοδότηση των γονέων/ συζύγων/ αδελφών που έχουν στη φροντίδα τους άτομα με βαριά αναπηρία.

• Παιδιά ορφανά και από τους δύο γονείς, που πάσχουν από νοητική αναπηρία ή αυτισμό ή σύνδρομο down, ή από πολλαπλές βαριές αναπηρίες, ή από βαριά κινητική αναπηρία, ή από χρόνιες ψυχικές διαταραχές που επιφέρουν μόνιμο ποσοστό αναπηρίας 80% και άνω, να δικαιούνται το σύνολο του ποσού της σύνταξης που ελάμβανε ο θανών γονέας, ή προκειμένου περί ασφαλισμένου, το ποσό που δικαιούταν να λάβει ο θανών.

• Νομοθετική ρύθμιση για την κάλυψη κενού ώστε σε περίπτωση που τέκνο με αναπηρία, το οποίο παίρνει μέρος από τη σύνταξη του θανόντος πατέρα του, εργαστεί, το μέρος της σύνταξης που θα του διακοπεί να μεταφερθεί στη μητέρα του.

• Αποκατάσταση των αδικιών που έχουν υποστεί οι συνταξιούχοι αναπηρίας και γήρατος του ιδιωτικού τομέα με την ψήφιση των εφαρμοστικών νόμων του 2ου μνημονίου.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Voucher 750 ευρώ για εργαζόμενους ιδιωτικού: Ξεκινούν 10/3 οι αιτήσεις

Alfavita.gr: Χρονιά εκτόξευσης το 2025 – Νο1 στην Παιδεία, ανάμεσα στα 10 μεγαλύτερα ενημερωτικά μέσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

ελμε
Αντιδράσεις για τα πειραματικά σχολεία σε Νέα Ιωνία και Χαλάνδρι
Εκπαιδευτικοί και γονείς εναντιώνονται στη μετατροπή των γειτονιάς σχολείων, προαναγγέλλοντας κινητοποιήσεις για την ανάκληση της απόφασης
Αντιδράσεις για τα πειραματικά σχολεία σε Νέα Ιωνία και Χαλάνδρι
πετρουνιας
Παγκόσμιο Κύπελλο Μπακού: «Ασημένιος» ο Λευτέρης Πετρούνιας στους κρίκους
Ο «άρχοντας των κρίκων» επιβεβαιώνει την κλάση του με εξαιρετική εμφάνιση και δυνατή παρουσία στο παγκόσμιο στερέωμα της ενόργανης
Παγκόσμιο Κύπελλο Μπακού: «Ασημένιος» ο Λευτέρης Πετρούνιας στους κρίκους
Άνοδο καταγράφουν οι τιμές του πετρελαίου
Ανεβαίνουν ξανά οι τιμές του πετρελαίου – Προειδοποίηση από το Κατάρ για παγκόσμια ενεργειακή κρίση
Το Brent ξεπέρασε τα 93 δολάρια το βαρέλι, ενώ ο υπ. Ενέργειας του Κατάρ προειδοποιεί για πιθανή διακοπή εξαγωγών και άνοδο έως τα 150 δολάρια
Ανεβαίνουν ξανά οι τιμές του πετρελαίου – Προειδοποίηση από το Κατάρ για παγκόσμια ενεργειακή κρίση