Thumbnail
Όταν μία φιλόλογος άκουσε το γιο της να μιλά για τα τροχαία στην Κρήτη - Πρωτοβουλία ενάντια στα τροχαία στα Χανιά

Η φιλόλογος Βίκυ Κόλλια, πριν από λίγες ημέρες, άκουσε το γιο της μια μέρα να της λέει: Μαμά, από τα 25 παιδιά που μαζευόμασταν στο γήπεδο, οι 7 έχουν χαθεί σε τροχαίο ατύχημα". Τότε σκέφτηκε ό, τι πρέπει όλοι μας να κάνουμε κάτι.

Η φράση  του γιου της που είναι 24 ετών και η συνειδητοποίηση μιας ιδιότυπης "γενοκτονίας" που συμβαίνει καθημερινά στους δρόμους των Χανίων,που μόνο σε δέκα ημέρες θρηνούν το χαμό δύο 21χρονων και ενός 19χρονου μετά από τροχαίο, αποτέλεσαν την αφορμή να "γεννηθεί" η ιδέα για τη δημιουργία ομάδας πολιτών που θα διεκδικήσει μέτρα για να σταματήσει αυτό "το κακό" στους δρόμους.

"Η Ομάδα Ενεργών Πολιτών για τα τροχαία", δημιουργήθηκε πριν από περίπου δέκα ημέρες με "πρωτεργάτες" την κ. Κόλλια, τον νευροχειρουργό Αντώνη Κρασουδάκη, τον μουσικό Γιάννη Μεντζελόπουλο και τον αξιωματικό εα Γιάννη Φωκά.

"Αποτελεί μια νεόκοπη προσπάθεια δέκα ημερών που προέκυψε αυθόρμητα από την απελπισία και την αγωνία μας για αυτά που συμβαίνουν καθημερινά. Αποφασίσαμε αυθόρμητα, να ανακινήσουμε το θέμα των τροχαίων, να καλέσουμε όλο τον κόσμο, τους πολιτικούς, τους εκπαιδευτικούς, τους δημάρχους, τους αυτοκινητιστές, όλους όσους ενδιαφέρονται να κινηθούν μαζί μας να διεκδικήσουμε και να ζητήσουμε συγκεκριμένα πράγματα για να δοθούν λύσεις", σημείωσε η κ. Κόλλια κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου στα γραφεία της Αντιπεριφέρειας Χανιων, προσθέτοντας ότι η προσπάθεια δεν θα είναι "θεωρητική" αλλά φιλοδοξεί με τις δράσεις της να κινήσει νομοθετικές αλλαγές, παρεμβάσεις και μέτρα με στόχο την μείωση των τροχαίων δυστυχημάτων.

Μέτρα άμεσης δράσης - Έκκληση σε όσους εμπλέκονται με τα γλέντια του καλοκαιριού

Ο Δ/ντης νευροχειρουργικής κλινικής Νοσοκομείου Χανίων Αντώνης Κρασουδάκης  από την πλευρά του τόνισε οτι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει αναγνωρίσει το πρόβλημα των τροχαίων σαν ένα πρόβλημα δημόσιας υγείας καθώς κάθε χρόνο 1,5 εκ άνθρωποι σκοτώνονται σε τροχαία, ενώ στη χώρα μας με 800 νεκρούς το έτος και άλλους τόσους βαριά τραυματίες, η μάστιγα των τροχαίων δεν έχει αναγορευτεί σε ζήτημα δημόσιας υγείας. Η πρώτη αιτία θανάτου δε, στις ηλικίες 15 μέχρι 29 χρονών είναι τα τροχαία και οι επαγγελματίες υγείας επεσήμανε ότι θα πρέπει να συμμετέχουν σε δράσεις και πρωτοβουλίες που θα ενημερώνουν τον κόσμο για το φαινόμενο. 
Ο κ. Κρασουδάκης αναφέρθηκε στα μέτρα που θεωρεί κρίσιμης σημασίας ώστε να αλλάξει η αντιμετώπιση των τροχαίων και αφορούν τόσο σε μακροπρόθεσμα όσο και σε άμεσα μέτρα.

"Το πρώτο που ζητάμε είναι η πολιτεία να αναγνωρίσει σαν πρόβλημα δημόσιας υγείας τα τροχαία ατυχήματα και να εμπλακεί θεσμικά το Υπουργείο Υγείας σε αυτό και το δεύτερο, που είναι πιο άμεσο. Κάνουμε έκκληση στους ανθρώπους που αυτόν τον μήνα διοργανώνουν γλέντια στην Κρήτη και ειδικά στο νομό Χανίων (πρόεδροι πολιτιστικών, μορφωτικών συλλόγων, αθλητικών σωματείων) και στα οποία γίνεται κατάχρηση αλκοόλ, αλλά και σε καλλιτέχνες να κάνουν από μικροφώνου έκκληση ώστε οι άνθρωποι που συμμετέχουν, τουλάχιστον ένας σε κάθε παρέα, να μην πιει για να οδηγήσει τους άλλους στο σπίτι καθώς και να μην χορηγούν αλκοόλ σε ανήλικους" είπε ο κ. Κρασουδάκης.

Ο μουσικός Γιάννης Μεντζελόπουλος επεσήμανε ότι είναι κομβικής σημασίας το μάθημα της κυκλοφοριακής αγωγής να ενσωματωθεί στο σχολικό πρόγραμμα και πρόσθεσε ό,τι αισιοδοξεί ότι η "Ομάδα Ενεργών Πολιτών για τα τροχαία" που δημιουργήθηκε πρόσφατα θα συμβάλει στην ευαισθητοποίηση του κοινού και όχι μόνο ώστε να περιοριστούν τα τροχαία ατυχήματα. Η πρώτη συνάντηση της Ομάδας θα γίνει την Τρίτη και θα ακολουθήσουν και άλλες.

"Φτάνει πια με τα εικονοστάσια" 

Ο Γιάννης Φωκάς, απόστρατος αξιωματικός του ΠΝ, εξομολογήθηκε ότι ως κάτοικος Σούδας και γονέας ξυπνούσε και κοιμόταν με την αγωνία των δρόμων, το ίδιο και φίλοι του που "τρέμουν" με την κατάσταση που επικρατεί.

"Ο δρόμος της Σούδας και όλης της περιοχής μας είναι γεμάτος με εικονοστάσια. Φτάνει πια.  Ποτέ πια μη δούμε εικόνες με λουλούδια στους δρόμους. Ας βγούμε έξω να φωνάξουμε. Είναι τα παιδιά μας, τα εγγόνια μας. Να προσέχουν όλοι. Οι κούπες δεν είναι λύση. Μην οδηγούν όταν έχουν καταναλώσει αλκοόλ. Ένα παιδί από την παρέα να μην πίνει και να τους μεταφέρει στον σπίτι. Είναι η αγωνία όλων των φίλων μου που είναι γονείς. Αγωνιούμε για τα παιδιά μας, τα παιδιά σας. Φτάνει πια τα μαύρα πουκάμισα. Χορτάσαμε από αυτά. Βοηθήστε όλοι όπως μπορείτε", είπε ο κ. Φωκάς.

Την Τρίτη 13 Αυγούστου όλοι στη Δημοτική Αγορά για τη μάστιγα των τροχαίων

Η Ομάδα απευθύνει κάλεσμα σε βουλευτές, εκπροσώπους της τοπικής πολιτικής ηγεσίας, της αστυνομίας εκπροσώπους φορέων και συλλόγων και όλο τον κόσμο να συμμετέχουν στην πρώτη συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 13 Αυγούστου, στη Δημοτική Αγορά των Χανίων όπου θα γίνει ένας δημόσιος διάλογος γύρω από τα τροχαία και τον τρόπο δράσης της Ομάδας για την προώθηση και τελικώς τη λήψη μέτρων που θα περιορίσουν αυτή τη μάστιγα.

Ενδεικτικά, εκτός από τα μέτρα που προαναφέρθηκαν, η Ομάδα ζητά

Νέο αυστηρό νομοθετικό πλαίσιο για τα τροχαία

Αστυνόμευση στα μέρη που κινούνται νέοι και γενικά σε μέρη που ο κόσμος διασκεδάζει αυτόν τον καιρό

Με το άνοιγμα των σχολείων, αστυνόμευση στα σχολεία όπου μαθητές κινούνται με μηχανάκια χωρίς να φορούν κράνη

Το μάθημα της κυκλοφοριακής αγωγής να "μπει" στα σχολεία

Η πρωτοβουλία των πολιτών καλεί τον κόσμο να συμμετέχει στην πρώτη δημόσια συνάντηση και να καταθέσει σκέψεις και προτάσεις για ένα θέμα που μας αφορά όλους

Πηγή: flashnews.gr

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Σχολεία: Αλλάζουν οι ώρες αποχώρησης των μαθητών

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 24 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 24/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Συμμετοχή του Ε.Ε.Ε.ΕΚ ΑΧΑΪΑΣ στη Διημερίδα διάχυσης των ευρωπαϊκών προγραμμάτων Erasmus+ KA1
Συμμετοχή του Ε.Ε.Ε.ΕΚ Αχαΐας στη Διημερίδα διάχυσης των ευρωπαϊκών προγραμμάτων Erasmus+ KA1
Το Ε.Ε.Ε.ΕΚ Αχαΐας συμμετείχε στη Διημερίδα διάχυσης των ευρωπαϊκών προγραμμάτων Erasmus+ KA1
Συμμετοχή του Ε.Ε.Ε.ΕΚ Αχαΐας στη Διημερίδα διάχυσης των ευρωπαϊκών προγραμμάτων Erasmus+ KA1