Ένα ιδιαίτερο απέριττο μνημείο που βρίσκεται στην άκρη του δρόμου κρατάει τη ζωντανή τη μνήμη για ένα ολοκαύτωμα που έγινε ακριβώς μία ημέρα μετά το Δίστομο και μέχρι τώρα μένει στη σκιά του. Πρόκειται για το ολοκαύτωμα που αγνοείται από πολλούς και έγινε στο Καλάμι της Βοιωτίας στις 11 Ιουνίου 1944, μία ημέρα μετά το ολοκαύτωμα του Διστόμου.
Συγκεκριμένα, οι ναζί, μετά την ολοκλήρωση της θηριωδίας στο Δίστομο, αποφάσισαν να κάνουν μπλόκο κοντά στο χωριό Καλάμι και συγκέντρωσαν 26 άτομα. Αφού διαχώρισαν τους άνδρες από τις γυναίκες, τους εκτέλεσαν και πέταξαν τα πτώματα μέσα σε ένα σπίτι, στο οποίο έβαλαν φωτιά, με αποτέλεσμα να απανθρακωθούν. Τίποτα δεν γλίτωσε από το πλιάτσικο στη συνέχεια. Ζώα, ρούχα, ότι ζωντανό έβρισκαν μπροστά τους το εξαφάνιζαν, Ακόμα και μία αποθήκη του Ερυθρού Σταύρου λεηλατήθηκε. Άρπαξαν τα πάντα, τα φόρτωσαν σε φορτηγά και έφυγαν. Πίσω τους άφησαν τα πτώματα από τις 26 ζωές, 20 λεηλατημένα σπίτια και δύο τραυματίες. Ήταν οι μοναδικοί που γλίτωσαν από αυτήν τη ναζιστική θηριωδία.
Όλα αυτά τα χρόνια το συγκεκριμένο ολοκαύτωμα έχει παραμείνει στη σκιά του Διστόμου ως ένα από τα αγνοημένα ολοκαυτώματα εκείνης της περιόδου, που όμως έχει ξεχωριστή θέση στη νεότερη ιστορία της πατρίδας μας.
ΑΠΕ-ΜΠΕ
Όλες οι σημαντικές ειδήσεις
Προσλήψεις εκπαιδευτικών – ΟΠΣΥΔ: Τα 6 βήματα για σωστά δικαιολογητικά και φάκελο
Πανελλήνιες 2026: Το έγγραφο «κλειδί» για την είσοδο στα εξεταστικά κέντρα
Προκηρύξεις εκπαιδευτικών 2026: Πώς θα δεις πρώτος τους πίνακες μέσω google
Alfavita Newsroom