Thumbnail
Τι κατέγραψε ο σταθμός μέτρησης του Δήμου Παύλου Μελά

Δώδεκα υπερβάσεις του ημερήσιου ορίου για τα αιωρούμενα σωματίδια (50 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο αέρα) κατέγραψε το 2017 ο σταθμός μέτρησης του Δήμου Παύλου Μελά Θεσσαλονίκης, που είναι εγκατεστημένος στην οροφή του πολιτιστικού κέντρου της δημοτικής κοινότητας Ευκαρπίας. Ωστόσο, σύμφωνα με ανακοίνωση του Δήμου, ο αριθμός αυτός είναι μικρότερος από το ανώτατο επιτρεπτό όριο των 35 υπερβάσεων το χρόνο, που ορίζει ο νόμος.

Στα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν αναφέρεται ότι το σύνολο των υπερβάσεων για το 2017 παρατηρήθηκε τους χειμερινούς μήνες (Ιανουάριο, Φεβρουάριο και Δεκέμβριο), γεγονός που καταδεικνύει τη συνεισφορά της καύσης ορυκτών καυσίμων, ή ξύλων για θέρμανση, στη σωματιδιακή ρύπανση της περιοχής. Ωστόσο, τις ημέρες που παρατηρήθηκαν υπερβάσεις των ανώτατων ορίων, οι συγκεντρώσεις αιωρούμενων σωματιδίων ήταν κατά κανόνα αυξημένες σε όλο το πολεοδομικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης, γεγονός που φανερώνει ότι δεν υπάρχει συστηματική συνεισφορά τοπικών φαινομένων στη σωματιδιακή ρύπανση της περιοχής.

Γενικά, επεισόδια ρύπανσης και υπερβάσεις των ορίων παρατηρούνται τις ημέρες κατά τις οποίες σημειώνεται αυξημένη παραγωγή σωματιδίων (π.χ. λόγω αυξημένης συνεισφοράς από τζάκια, αυτοκίνητα, πυρκαγιές, ή κάποιο άλλο συμβάν) ενώ συνυπάρχουν μετεωρολογικές συνθήκες που ευνοούν τη συγκέντρωση των ρύπων στον αέρα (χαμηλές ταχύτητες ανέμου, θερμοκρασιακές αναστροφές, κλπ.).

Συνολικά, τα επίπεδα σωματιδιακής ρύπανσης στην περιοχή της Ευκαρπίας το 2017 ήταν παρόμοια με τα προηγούμενα δύο έτη, χωρίς να παρατηρούνται αυξητικές τάσεις ούτε στο ετήσιο μέσο όρο, ούτε στον αριθμό των υπερβάσεων.

Ο Δήμος Παύλου Μελά επισημαίνει ότι σε όλη τη διάρκεια του έτους πραγματοποιούνται μετρήσεις σε όλες τις περιοχές του Δήμου με φορητό αναλυτή αιωρούμενων σωματιδίων.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Στην τάξη υποχρεωτικά από 6 έως 17 Ιουλίου 135.000 εκπαιδευτικοί

Από 1η Σεπτεμβρίου τα μαθήματα – Στις 27 Αυγούστου να επιστρέφουν οι εκπαιδευτικοί

Αλλαγή νόμου: ΝΕΑ εξ αποστάσεως Πιστοποίηση Η/Υ για Προσλήψεις Εκπαιδευτικών

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

βροχές καταιγίδες ομπρέλα καιρός
Πώς θα εξελιχθεί ο καιρός τις επόμενες ημέρες: «Κόκκινος συναγερμός» από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία
Κακοκαιρία «Erminio»: Νέο κύμα ισχυρών καταιγίδων – Προειδοποιήσεις για Αττική και νότια Ελλάδα
Πώς θα εξελιχθεί ο καιρός τις επόμενες ημέρες: «Κόκκινος συναγερμός» από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία
γονείς εκπαιδευτικοί
Καβάλα: Αναφορά σε ανάρμοστες και αντίθετες προς το νόμο συμπεριφορές γονέων
Το μήνυμα είναι σαφές και ηχηρό: κανένας εκπαιδευτικός δεν είναι μόνος απέναντι σε προσβλητικές και μειωτικές συμπεριφορές.
Καβάλα: Αναφορά σε ανάρμοστες και αντίθετες προς το νόμο συμπεριφορές γονέων
kataigides.jpg
Δύσκολη νύχτα από την κακοκαιρία Erminio: Ένας νεκρός, σοβαρά προβλήματα στην Αττική και πλημμύρες σε πολλές περιοχές
Ισχυρές βροχές, θυελλώδεις άνεμοι και αφρικανική σκόνη συνθέτουν ένα επικίνδυνο σκηνικό, ενώ οι αρχές παραμένουν σε επιφυλακή για το νέο κύμα...
Δύσκολη νύχτα από την κακοκαιρία Erminio: Ένας νεκρός, σοβαρά προβλήματα στην Αττική και πλημμύρες σε πολλές περιοχές