Thumbnail
Συντάκτης: Αννα Ανδριτσάκη

Τον δρόμο της απόσυρσης παίρνει ο νόμος Μπαλτά για τα ΑΕΙ καθώς ήδη δρομολογείται η αφαίρεση σημαντικών διατάξεών του, όπως για την κατάργηση των Συμβουλίων Ιδρυμάτων, ενώ ταυτόχρονα ξεκινά ο «μεγάλος και συμμετοχικός διάλογος» για την παιδεία στον οποίον, όπως τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας χθες από Βουλής, εντάσσονται και ρυθμίσεις που βρίσκονται στο ήδη δημοσιευμένο σχέδιο νόμου.

Ο πρώτος μοχλός που θα σπρώξει πίσω το περιβόητο και πολυδιαφημισμένο από την ίδια την κυβέρνηση μεταρρυθμιστικό σχέδιο νόμου είναι η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ) που επί μέρες τώρα συζητείται στα υψηλά κλιμάκια του υπουργείου Παιδείας προκειμένου να υπάρξει μια παρέμβαση σε ό,τι αφορά την εκλογική διαδικασία στα πέντε Πανεπιστήμια όπου επίκεινται πρυτανικές εκλογές.

Σε λίγες ημέρες, στις 30 Οκτωβρίου, λήγει η παράταση στη θητεία των νυν πέντε πρυτάνεων που είχε δώσει ο πρώην υπουργός Παιδείας ώστε να δοθεί ικανός χρόνος στην προώθηση κι εφαρμογή του νέου νόμου υπό τον οποίο θα διεξάγονταν οι εκλογές στα συγκεκριμένα Ιδρύματα. Η πραγματικότητα δεν επαλήθευσε τις προσδοκίες.

Την 1η Νοεμβρίου θα έπρεπε να διεξαχθούν εκλογές στα πέντε Πανεπιστήμια. Είναι αργά ακόμα και για την εφαρμογή του ισχύοντος νόμου (Διαμαντοπούλου) αφού θα έπρεπε προ τριμήνου (όπως ορίζεται) να ξεκινήσει η διαδικασία με την προκήρυξη, την πρόσκληση και την επιλογή των (τριών μόνο) υποψηφίων πρυτάνεων.

Τι λύση προκρίθηκε; Μια νέα παράταση στη θητεία των νυν πρυτάνεων δεν τέθηκε καν στο τραπέζι. Ούτε σε συνδυασμό με την άμεση έναρξη της αξιολόγησης των Συμβουλίων Ιδρυμάτων από την ΑΔΙΠ (Αρχή Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας) ώστε να κερδηθεί χρόνος και παράλληλα να αρθεί το εμπόδιο της μνημονιακής δέσμευσης που προβάλλεται ως ανυπέρβλητο και αφορά την απαγόρευση της κατάργησης ενός οργάνου αν αυτό πρώτα δεν αξιολογηθεί (βλ. και Σ.Ι.).

Μπορεί η πρόβλεψη αυτή να μην αναφέρεται ρητά σε ειδικά πεδία της συμφωνίας, αλλά πρόκειται για μια γενική μνημονιακή δέσμευση που, όπως φαίνεται, αποφασίστηκε να αντιμετωπιστεί με άλλον τρόπο.

Συγκεκριμένα, με την ΠΝΠ που θα διορθώνει επί το δημοκρατικότερο τη διαδικασία αλλά δεν θα καταργεί τα Σ.Ι. η τύχη των οποίων παραπέμπεται, προφανώς, στον μεγάλο διάλογο, όπως και όλες οι υπόλοιπες ρυθμίσεις που έφερε ο φιλόδοξος νόμος Μπαλτά.

Η διόρθωση αφορά την προεπιλογή από τα Σ.Ι. των 3 υποψηφίων: αντ’ αυτής, στη διαδικασία εκλογής θα συμμετέχουν όλοι όσοι θέσουν υποψηφιότητα.

Σύμφωνα, μάλιστα, με πληροφορίες, συνεχίζεται η πίεση εκ μέρους πανεπιστημιακών προκειμένου η ρύθμιση της ΠΝΠ να αφορά οποιαδήποτε διαδικασία εκλογής, ακόμα και επαναληπτικής.

Ετσι, δεν αποκλείεται στο νέο πλαίσιο να ενταχθεί και το ΕΜΠ όπου οι εκλογές ακυρώθηκαν ύστερα από προσφυγή στο ΣτΕ συνυποψήφιας (Α. Μοροπούλου) του νυν πρύτανη Γιάννη Γκόλια. Ανάλογες περιπτώσεις αποτέλεσαν το Πανεπιστήμιο Πατρών και το ΑΠΘ, όπου οι επαναληπτικές ολοκληρώθηκαν (με την επανεκλογή των νυν πρυτάνεων).

Ιδιοι υποψήφιοι

Πάντως, χθες αργά το βράδυ, το Σ.Ι. του ΕΜΠ ενημέρωσε, ξαφνικά, ότι συνεδρίασε και προκήρυξε την εκλογή πρύτανη «από το στάδιο κατά το οποίο ακυρώθηκε», προεπιλέγοντας, πάλι (τους ίδιους) τρεις από τους συνολικά επτά υποψηφίους.

Ακρόαση στις 12/10 και εκλογή στις 13/10. Οχι νόμο αλλά ούτε και ΠΝΠ δεν σηκώνουν τα Σ.Ι., που ακόμα παλεύουν για το κύρος τους παρά την απαξίωσή τους.

Την ίδια στγμή, η δυσαρέσκεια στο εσωτερικό της πανεπιστημιακής κοινότητας και δη του χώρου της Αριστεράς είναι έντονη μετά την επιβεβαίωση των φόβων ότι ο νόμος Μπαλτά, έστω και με τις περιορισμένες τομές που υποσχόταν, δεν θα προχωρήσει τελικά.

Αγνωστο παραμένει σε τι βαθμό θα ικανοποιήσει η χθεσινή υπόσχεση του πρωθυπουργού για έναν «μεγάλο και συμμετοχικό διάλογο σε κλίμα κοινωνικής συναίνεσης» για τον νέο χάρτη της ανώτατης εκπαίδευσης, την ώρα που το πλαίσιο του ΟΟΣΑ είναι πολύ συγκεκριμένο και αυστηρό για όλο το φάσμα της παιδείας.

Πηγή: efsyn.gr

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Αδιανόητη αυθαιρεσία: Διευθυντής Π.Ε αδικεί υποψήφιο Διευθυντή σχολείου και δημιουργεί «μπάχαλο» με εμπλοκή της δικαιοσύνης!

Κατάρτιση 500.000 ενηλίκων: 10.000 προσλήψεις εκπαιδευτών ενηλικών με έως 22 ευρώ την ώρα

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - Ξεκινάει 28 Μαρτίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 28/3

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα