Thumbnail
3.600 απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων έγιναν το προηγούμενο έτος, ενώ άλλες 5.000 το πρώτο εξάμηνο του 2014.

Σε πλήρη εξέλιξη, με χρονικό ορίζοντα τα τέλη του έτους, βρίσκεται το πρόγραμμα των απολύσεων στο Δημόσιο, που προβλέπει συνολικά 15.000 απολύσεις την περίοδο 2013-2014.

Η κυβέρνηση, διά του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκου Μητσοτάκη, επιμένει ιδιαίτερα στην τήρηση των μνημονιακών δεσμεύσεων που αφορούν το Δημόσιο, δεδομένου ότι η αναδιάρθρωσή του έχει υπάρξει κατά καιρούς στο πλαίσιο των αξιολογήσεων «προαπαιτούμενο» αλλά και «αγκάθι» για την εκταμίευση των δόσεων.

Επί του παρόντος έχουν πραγματοποιηθεί 8.500 απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων, ωστόσο υπολείπονται 6.500, οι οποίες θα πρέπει να υλοποιηθούν εντός του επόμενου εξαμήνου.

Τα χρονικά περιθώρια είναι «στενά» δεδομένων και των «απρόβλεπτων» καθυστερήσεων που συντελούνται, όπως συνέβη για παράδειγμα με τους διοικητικούς υπαλλήλους των πανεπιστημίων.

Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης διαμηνύει σε όλους τους τόνους, προς πάσα κατεύθυνση, την ανάγκη τήρησης των χρονοδιαγραμμάτων και κατ’ επέκταση τον «σφικτό» προγραμματισμό που έχει καταρτιστεί προκειμένου «να μην πάει χαμένη η δουλειά του τελευταίου έτους». Στον ίδιο τόνο και η υφυπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Εύη Χριστοφιλοπούλου, σε ραδιοφωνική της συνέντευξη στο ΒΗΜΑ FM, επισήμανε ότι μεγάλο «ατού» της τελευταίας διαπραγμάτευσης με την τρόικα ήταν η συνέπεια στην τήρηση των δεσμεύσεων.

Βάσει του Μνημονίου το διάστημα 2013 -2014 θα πρέπει να πραγματοποιηθούν 15.000 απολύσεις.

Το 2013 έγιναν 3.600 απολύσεις ενώ άλλες 5.000 έγιναν το πρώτο εξάμηνο του 2014 και προήλθαν από επιόρκους (500), σχολικούς φύλακες (1.400), εργαζομένους στον ΕΟΠΥΥ (2.500), δημοτικούς αστυνομικούς (200), εκπαιδευτικούς των ΕΠΑΛ (100), καταργήσεις 21 Νομικών Προσώπων Ιδιωτικού Δικαίου (100) καθώς και από καταργήσεις θέσεων σε διάφορα υπουργεία (100).

Από πού θα συμπληρωθούν οι απολύσεις

Ως προς τις υπολειπόμενες 6.500 απολύσεις που θα πρέπει να επιτευχθούν εντός του προσεχούς εξαμήνου, σύμφωνα με τους σχεδιασμούς του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, αυτές θα προέλθουν:

• Από την εκδίκαση των πειθαρχικών υποθέσεων. Υπάρχει εντατικοποίηση των εργασιών των πειθαρχικών συμβουλίων, ενώ είναι ενδεικτικό ότι το πρώτο εξάμηνο του 2014 οδηγήθηκαν στην έξοδο 500 επίορκοι.
• Από τους ελέγχους που διεξάγονται από το Σώμα Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης για τον εντοπισμό υπαλλήλων που έχουν διοριστεί και εργάζονται βάσει πλαστών πιστοποιητικών.
• Από τους ελέγχους που διεξάγονται για παράνομες μετατροπές συμβάσεων από ορισμένου σε αορίστου (σ.σ. διάταγμα Παυλόπουλου).
• Από όσους «διαθέσιμους» μετά τη λήξη του οκταμήνου δεν τοποθετηθούν σε νέες θέσεις.
• Από τη μείωση του προσωπικού σε «μεγάλα» Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου.

Πηγή: Καθημερινή

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ για εκπαιδευτικούς

Η πιο εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών στην Ελλάδα σε 2 ημέρες στα χέρια σου - Δίνεις από το σπίτι σου

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 18/12

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής Πανεπιστημίου Πατρών με μόνο 60 ευρώ 

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

ntountouka
Εκπαιδευτικό «ηφαίστειο» στην Ελλάδα: Μαζικός ξεσηκωμός κατά των Πειραματικών Σχολείων
Γονείς και εκπαιδευτικοί καταγγέλλουν «εν κρυπτώ» αποφάσεις, κατάργηση των σχολείων της γειτονιάς και κατηγοριοποίηση μαθητών
Εκπαιδευτικό «ηφαίστειο» στην Ελλάδα: Μαζικός ξεσηκωμός κατά των Πειραματικών Σχολείων
Καρυστιανού
Μαρία Καρυστιανού: Το σύστημα αποκαλύπτει και πάλι το μίσος και τη διαβολή σε βάρος μου
Σε ανάρτησή της τόνισε ότι το σύστημα και ορισμένα μέσα ενημέρωσης επιχειρούν να την παρουσιάσουν γραφική και να την παραπλανήσουν, παρά τις δημόσιες...
Μαρία Καρυστιανού: Το σύστημα αποκαλύπτει και πάλι το μίσος και τη διαβολή σε βάρος μου
καραχα
Αιχμηρή κριτική Καραχάλιου κατά Καρυστιανού: Δημοφιλής είναι και η Μενεγάκη, γιατί να μην μπει στην πολιτική; (Βίντεο)
Τόνισε ότι η δημοφιλία δεν αρκεί για πολιτική επιτυχία, υπογραμμίζοντας πως η ηγεσία απαιτεί όρια, αυτοέλεγχο και συνεργασία
Αιχμηρή κριτική Καραχάλιου κατά Καρυστιανού: Δημοφιλής είναι και η Μενεγάκη, γιατί να μην μπει στην πολιτική; (Βίντεο)