Thumbnail
Πώς αντιμετωπίζει ένα παιδί τη “σχετική” φτώχεια του σε μια πλούσια χώρα σαν τη Γερμανία;

της Σοφίας Καρατάκη

Στην Ελλάδα μετά από πέντε χρόνια βαθιάς ύφεσης που κατάστρεψε το 1/3 της παραγωγικής βάσης, πληθαίνουν οι υποσχέσεις για ανάπτυξη ώστε να ανακάμψει η οικονομία. Είναι λογικό να ελπίζουμε ότι η ανάπτυξη θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας κι επομένως θα μειωθεί η ανεργία. Όπως για παράδειγμα στη Γερμανία. Εκεί όμως φαίνεται να συμβαίνει και κάτι άλλο, κάτι που αρχικά μοιάζει παράδοξο. Αν και τα ποσοστά ανεργίας μειώνονται, η φτώχεια συνεχίζει να αυξάνεται. Ανάπτυξη και φτώχεια δεν ακολουθούν αντίθετες πορείες. Το ποσοστό φτώχειας ανεβαίνει σχεδόν παράλληλα με την αύξηση της ανάπτυξης, ενώ ταυτόχρονα βαθαίνει το χάσμα μεταξύ πλούσιων και φτωχών. Σε ιστορικό υψηλό η φτώχεια στην Ελλάδα της ύφεσης, αλλά σε ιστορικό υψηλό η φτώχεια και στη Γερμανία της μεγάλης ανάπτυξης. Το Βερολίνο, το Ντόρτμουντ και η Έσση είναι μερικές μόνον πόλεις με ποσοστά φτώχειας πάνω από 20%.(ομοσπονδιακή στατιστική υπηρεσία της Γερμανίας) Την αναπτυξιακή μηχανή της Γερμανίας κινούν πάμφθηνα εργατικά χέρια, εργαζόμενοι με επισφαλείς σχέσεις εργασίας και αμοιβές τόσο χαμηλές που δεν μπορούν να εξασφαλίσουν τα απαραίτητα για τη ζωή τους. Η ύφεση και η ανάπτυξη είναι οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος, ενός συστήματος που αφαιρεί εργασιακά δικαιώματα, οξύνει την φτώχεια και διευρύνει τις ανισότητες, που εξαθλιώνει τους εργαζόμενους για να πλουτίσουν ακόμα περισσότερο τα αφεντικά.

“Βουβά” θύματα αυτού του άδικου συστήματος είναι τα παιδιά και οι νέοι. Στην οικονομικά ισχυρή Γερμανία ζουν πάνω από 2,5 εκατομμύρια παιδιά σε συνθήκες φτώχειας, κατά μέσο όρο περίπου ένα στα τέσσερα. Τη θλιβερή πρωτιά κατέχει η Βρέμη με 33,7% (έρευνα του Οικονομικού και Κοινωνικοεπιστημονικού Ινστιτούτου του Ιδρύματος Μπέκλερ). Η παιδική φτώχεια συσχετίζεται άμεσα με τα χαμηλά εισοδήματα και την φτώχεια των γονέων. Η κυβέρνηση προσπαθεί να υποβιβάσει το θέμα … άλλωστε κατά την υπουργό Άμυνας φον ντερ Λέγιεν «σε μια πλούσια χώρα σαν τη Γερμανία, η φτώχεια είναι σχετική».

Πώς αντιμετωπίζει ένα παιδί τη “σχετική” φτώχεια του σε μια πλούσια χώρα σαν τη Γερμανία; Δείτε το βίντεο “Η φτώχεια ξέρει πολλές ιστορίες” (Armut kennt viele Geschichten).

Ιδέα/Σκηνοθεσία: Isabel Prahl, Kάμερα/Μοντάζ: Maximilian Kaiser

ΠΗΓΗ: symathra.wordpress.com/

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Πότε θα βγουν οι πίνακες κατάταξης αναπληρωτών για προσλήψεις

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ για Εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ μόρια 2ης ξένης γλώσσας

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 17/8

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής Πανεπιστημίου Πατρών με μόνο 60 ευρώ 

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

συλληφθέντες για τη φωτιά στην Πάτρα
Πυρκαγιές στην Πάτρα: Στον εισαγγελέα οι τρεις άνδρες- «Κάψατε την όλη Πάτρα» φώναζαν οργισμένοι πολίτες
Στον εισαγγελέα οδηγήθηκαν σήμερα οι τρεις άνδρες που συνελήφθησαν για τις πρόσφατες πυρκαγιές στην Πάτρα.
Πυρκαγιές στην Πάτρα: Στον εισαγγελέα οι τρεις άνδρες- «Κάψατε την όλη Πάτρα» φώναζαν οργισμένοι πολίτες
fwtia-vrady-2_5.png
Συνεχίζεται η μάχη με τη φωτιά στη Χίο – Περιοχές Σπαρτούντας, Καμπιά και Παρπαριά στο επίκεντρο
Μέχρι στιγμής, οι άνεμοι παραμένουν ασθενείς (0–2 μποφόρ), διευκολύνοντας τις προσπάθειες των πυροσβεστικών δυνάμεων
Συνεχίζεται η μάχη με τη φωτιά στη Χίο – Περιοχές Σπαρτούντας, Καμπιά και Παρπαριά στο επίκεντρο
seismiki_donisi_1132019_2004.jpg
Σεισμός 3,5 Ρίχτερ στην Εύβοια: Επίκεντρο κοντά στο Προκόπι
Tο επίκεντρο του σεισμού εντοπίζεται 7 χιλιόμετρα νότια-νοτιοδυτικά του Προκοπίου Ευβοίας, ενώ το εστιακό βάθος υπολογίζεται στα 5 χιλιόμετρα
Σεισμός 3,5 Ρίχτερ στην Εύβοια: Επίκεντρο κοντά στο Προκόπι