Ο πρόεδρος του ΑΣΕΠ κ. Θάνος Παπαϊωάννου απάντησε, μέσω της ιστοσελίδας της Ανεξάρτητης Αρχής, σε δημοσίευμα που κάνει λόγο για «βιομηχανία πλαστών πιστοποιητικών» και βασίζεται στη μηνυτήρια αναφορά που έχει καταθέσει η ΟΙΕΛΕ κατά παντώς υπευθύνου.
Ο κ. Παπαϊωάννου αναφέρει πως το το ΑΣΕΠ μελετάει το ζήτημα και θα μετάσχει στον αναγκαίο δημόσιο διάλογο με συγκεκριμένες προτάσεις που θα κατατεθούν μετά την ολοκλήρωση των σχετικών εσωτερικών διαδικασιών.
Ο πρόεδρος του ΑΣΕΠ ξεκαθαρίζει επίσης πως ο έλεγχος των πιστοποιήσεων δεν ανήκει στην αρμοδιότητα της Αρχής, ενώ τονίζει ότι τα πλαστά πτυχία δεν έχουν να κάνουν μόνο με τις προσλήψεις αλλά και την μισθολογική εξέλιξη των δημοσίων υπαλλήλων.
Αξίζει, τέλος, να σημειωθεί ότι το ζήτημα έχει φτάσει μέχρι και στη Βουλή καθώς σήμερα ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και Τομεάρχης Παιδείας, Στέφανος Παραστατίδης, κατέθεσε -για δεύτερη φορά- σχετική ερώτηση προς την υπουργό Παιδείας Σοφία Ζαχαράκη.
Η απάντηση Παπαϊωάννου
«Από την πρώτη στιγμή που πληροφορήθηκα τις καταγγελίες του Προέδρου της ΟΙΕΛΕ κου Χριστόπουλου σχετικά με τις πιστοποιήσεις που χορηγούνται στο πεδίο των ξένων γλωσσών, των μεταπτυχιακών σπουδών και της γνώσης ηλεκτρονικών υπολογιστών έκανα στην ακόλουθη δήλωση: «το ΑΣΕΠ μελετάει το ζήτημα και θα μετάσχει στον αναγκαίο δημόσιο διάλογο που πρέπει να αναπτυχθεί υποβάλλοντας και σχετικές προτάσεις στα αρμόδια Υπουργεία με πάγιο γνώμονα τη διαφάνεια και την αξιοκρατία.».
Έκτοτε το θέμα συζητήθηκε στην Ολομέλεια του ΑΣΕΠ της 18ης Μαΐου 2026 και συμφωνήθηκε να ολοκληρωθεί η συζήτηση στην επόμενη συνεδρίασή της.
Σε αυτή, όμως, τη φάση επιβάλλεται να γίνουν κάποιες διευκρινίσεις:
α) Η εποπτεία και ο έλεγχος των κάθε είδους πιστοποιήσεων -ακόμη και αυτών που σχετίζονται με προσλήψεις στο Δημόσιο - δεν ανήκουν στην αρμοδιότητα του ΑΣΕΠ αλλά σε φορείς όπως ο ΕΟΠΠΕΠ, το ΑΤΕΕΝ και το υπουργείο Παιδείας.
β) Το ΑΣΕΠ, ωστόσο, ως Ανεξάρτητη Αρχή που υπηρετεί την αξιοκρατία και την αντικειμενικότητα στη στελέχωση του Δημοσίου, δεν μένει αδιάφορο απέναντι σε τέτοιες καταγγελίες και δεν θα περιορισθεί στην επίκληση της έλλειψης αρμοδιότητάς του. Για τον λόγο αυτό, θα υποβάλει συγκεκριμένες προτάσεις προς τους αρμόδιους φορείς για την αντιμετώπιση των προβλημάτων και στρεβλώσεων, όπου και σε όποιο βαθμό αυτές υφίστανται. Εξ άλλου, μία από τις σημαντικότερες εξελίξεις που έχουν λάβει χώρα τα τελευταία χρόνια στο πεδίο των προσλήψεων, δηλαδή η αυξανόμενη έμφαση στους γραπτούς διαγωνισμούς σε βάρος της μοριοδότησης των τυπικών προσόντων, έχει ως στόχο και τη μείωση της σημασίας των πιστοποιήσεων.
γ) Σημειώνεται, τέλος, ότι οι πιστοποιήσεις δεν επηρεάζουν μόνο τις προσλήψεις αλλά και την επιλογή διευθυντικών στελεχών του Δημοσίου, ενώ ειδικά οι μεταπτυχιακοί τίτλοι επηρεάζουν και το μισθολογικό καθεστώς των δημοσίων υπαλλήλων.
Οι προτάσεις του ΑΣΕΠ θα κατατεθούν μετά την ολοκλήρωση των σχετικών εσωτερικών διαδικασιών».
Όλες οι σημαντικές ειδήσεις
Ρεύμα: Η ηλεκτρική συσκευή που μπορεί να καίει όσο 65 ψυγεία μαζί
Πανελλήνιες 2026: Θέματα, Λύσεις, Αποτελέσματα και Bάσεις στο google
Alfavita Newsroom