karkinos
Τι δείχνει μία νέα μελέτη επιστημόνων για τον καρκίνο

Σύμφωνα με μία νέα μελέτη σχετικά με τον καρκίνο, κάποιες πρωτεΐνες στο αίμα προειδοποιούν για την εμφάνισή του επτά χρόνια πριν τα πρώτα συμπτώματα.

Επιστήμονες στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης μελέτησαν δείγματα αίματος από περισσότερους από 44.000 ανθρώπους στη Βιοτράπεζα του Ηνωμένου Βασιλείου, συμπεριλαμβανομένων περισσότερων από 4.900 ατόμων που στη συνέχεια διαγνώστηκαν με καρκίνο. Οι επιστήμονες συνέκριναν τις πρωτεΐνες των ανθρώπων που διαγνώστηκαν με καρκίνο με αυτούς που δεν είχαν τέτοια διάγνωση και εντόπισαν 618 πρωτεΐνες που συνδέονται με 19 τύπους καρκίνου, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου του παχέος εντέρου, του πνεύμονα, του λεμφώματος non-Hodgkin και του ήπατος.

Όπως αναφέρει η Guardian, η μελέτη, που χρηματοδοτήθηκε από την Cancer Research UK και δημοσιεύτηκε στο Nature Communications, βρήκε επίσης 107 πρωτεΐνες που σχετίζονται με καρκίνους που διαγνώστηκαν περισσότερα από επτά χρόνια μετά τη συλλογή του δείγματος αίματος του ασθενούς και 182 πρωτεΐνες που συνδέθηκαν με τη διάγνωση καρκίνου μέσα σε τρία χρόνια.

Οι συγγραφείς κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ορισμένες από αυτές τις πρωτεΐνες θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την ανίχνευση του καρκίνου πολύ νωρίτερα και ενδεχομένως να παρέχουν νέες θεραπευτικές επιλογές, αν και επισημαίνεται ότι προς την κατεύθυνση αυτή απαιτείται περαιτέρω έρευνα.

Πως θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί αυτή η ανακάλυψη

Η Δρ Keren Papier, ανώτερη διατροφική επιδημιολόγος στο Oxford Population Health στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και από κοινού πρώτη συγγραφέας της μελέτης, δήλωσε: «Για να σώσουμε περισσότερες ζωές από τον καρκίνο, πρέπει να κατανοήσουμε καλύτερα τι συμβαίνει στα πρώτα στάδια της νόσου… [και] πώς οι πρωτεΐνες στο αίμα μας μπορούν να επηρεάσουν τον κίνδυνο καρκίνου. Τώρα πρέπει να μελετήσουμε σε βάθος αυτές τις πρωτεΐνες για να δούμε ποιες θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν αξιόπιστα για την πρόληψη».

Μια δεύτερη συνδεδεμένη μελέτη που εξέτασε γενετικά δεδομένα από περισσότερες από 300.000 περιπτώσεις καρκίνου βρήκε 40 πρωτεΐνες στο αίμα που επηρέασαν τις πιθανότητες κάποιου να εμφανίσει εννέα τύπους καρκίνου. Αν και η αλλαγή αυτών των πρωτεϊνών μπορεί να αυξήσει ή να μειώσει τις πιθανότητες να αναπτύξει κάποιος καρκίνο, σε ορισμένες περιπτώσεις αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε ανεπιθύμητες παρενέργειες, διαπίστωσαν οι συγγραφείς.

Ο Mark Lawler, πρόεδρος στη μεταφραστική γονιδιωματική του καρκίνου και καθηγητής ψηφιακής υγείας στο Queen's University Belfast, δήλωσε: «Τα δεδομένα είναι εντυπωσιακά – η εύρεση ενδείξεων καρκίνου πριν εκδηλωθεί κλινικά παρέχει ένα κρίσιμο παράθυρο ευκαιρίας για θεραπεία με μεγαλύτερες πιθανότητες για επιτυχία, ή ακόμα πιο σημαντικό να επιτύχουμε το «ιερό δισκοπότηρο» της πρόληψης του καρκίνου πριν καν εμφανιστεί. Πρέπει να γίνει περισσότερη δουλειά, αλλά πρόκειται για ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός σε μια ασθένεια που επηρεάζει έναν στους δύο πολίτες του Ηνωμένου Βασιλείου κατά τη διάρκεια της ζωής του».

Ο Lawrence Young, καθηγητής μοριακής ογκολογίας στο Πανεπιστήμιο του Warwick, είπε ότι τα ευρήματα ήταν ένα ακόμη βήμα προς τον εντοπισμό δεικτών αυξημένου κινδύνου καρκίνου καθώς και εκείνων που βοηθούν στην έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου. «Ο προσδιορισμός των πρωτεϊνικών αλλαγών που προηγούνται της ανάπτυξης του καρκίνου δεν είναι μόνο σημαντικός για τον εντοπισμό ατόμων υψηλού κινδύνου, αλλά θα μπορούσε επίσης να παρέχει πληροφορίες για τους παράγοντες που ευθύνονται για την πρόκληση καρκίνου»

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

35.000 στην ουρά: Τελευταία ευκαιρία για το online εύκολο Proficiency ΧΩΡΙΣ προφορικά, έκθεση έως 26 Ιουνίου

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 24/6

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα