Καφές
Τι ανακάλυψαν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ

Αν θέλετε να αδυνατίσετε ή έστω να διατηρήστε υπό έλεγχο το σωματικό βάρος σας, ο καφές μπορεί να σας βοηθήσει. Έχει μεγάλη σημασία, όμως, πως τον πίνετε, σύμφωνα με νέα μελέτη του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ.

Όπως έδειξε, κάθε πρόσθετο φλιτζάνι καφέ την ημέρα μπορεί να διευκολύνει το αδυνάτισμα, αρκεί να μην περιέχει ζάχαρη.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στην Αμερικανική Επιθεώρηση Κλινικής Διατροφής (AJCN).  Εξέτασε εάν υπήρχε συσχέτιση μεταξύ της κατανάλωσης καφέ, της πρόσληψης καφεΐνης και των διακυμάνσεων του σωματικού βάρους. Οι ερευνητές έλαβαν επίσης υπ’ όψιν εάν οι συμμετέχοντες προσέθεταν στον καφέ τους:

  • Ζάχαρη
  • Κρέμα γάλακτος
  • Υποκατάστατο γάλακτος

Αντιθέτως, δεν είχαν στοιχεία για την προσθήκη κρέμας χωρίς λιπαρά ή γάλακτος, οπότε δεν τα συμπεριέλαβαν στην ανάλυσή τους.

Τα στοιχεία έδειξαν πως όσοι εθελοντές μετέβαλλαν την κατανάλωση καφέ κάθε τετραετία, είχαν εμφανή διακύμανση στο σωματικό βάρος τους.

Ειδικότερα, κάθε επιπλέον φλιτζάνι καφέ χωρίς ζάχαρη, σχετιζόταν με μείωση του σωματικού βάρους κατά 0,12 κιλά. Αυτό ίσχυε τόσο για τον καφέ με καφεΐνη, όσο και τον ντεκαφεϊνέ.

Ωστόσο όταν ο πρόσθετος καφές περιείχε 1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη, συσχετιζόταν με αύξηση του βάρους κατά 0,09 κιλά ανά φλιτζάνι. Η αύξηση αυτή αυξανόταν κατ’ αναλογίαν με τα κουταλάκια ζάχαρης που περιείχε ο καφές.

Περαιτέρω ανάλυση των δεδομένων της μελέτης έδειξε πως περισσότερο επηρέαζε ο καφές το σωματικό βάρος:

  • Των νεώτερων ηλικιακά εθελοντών
  • Των υπέρβαρων ή παχύσαρκων εθελοντών

Η μελέτη

Όπως αναφέρουν οι ερευνητές στο άρθρο τους, ανέλυσαν στοιχεία από συνολικώς 155.218 εθελοντές. Οι εθελοντές συμπλήρωναν ανά τετραετία αναλυτικά ερωτηματολόγια διατροφής, υγείας και τρόπου ζωής. Κατά μέσον όρο το σωματικό βάρος τους αυξανόταν ανά τετραετία έως 1,7 κιλά. Υπήρχαν όμως και εθελοντές με πιο σταθερό βάρος και άλλοι που έπαιρναν πολύ περισσότερα κιλά.

Η μελέτη έδειξε ότι ο καφές με προσθήκη κρέμας γάλακτος ή υποκατάστατου γάλακτος δεν σχετιζόταν σημαντικά με την αλλαγή του σωματικού βάρους. Η προσθήκη της ζάχαρης, όμως, έπαιζε σημαντικό ρόλο, ανεξάρτητα από την υπόλοιπη διατροφή των εθελοντών.

Τα ευρήματα αυτά ίσχυαν ακόμα και όταν οι ερευνητές έλαβαν υπ’ όψιν άλλους παράγοντες που επηρεάζουν το σωματικό βάρος, όπως:

  • Η φυσική δραστηριότητα
  • Η κατάσταση της υγείας
  • Η κατανάλωση αλκοόλ
  • Η κατανάλωση ορισμένων τροφίμων

Οι ερευνητές τονίζουν πως οι διαφορές που παρατήρησαν είναι μικρές. Είναι όμως ενδεικτικές των επιπτώσεων της ζάχαρης, ακόμα κι όταν συνδυάζεται με πηγές που μόνες τους διευκολύνουν την απώλεια βάρους, όπως ο καφές.

Πηγή: Iatropedia

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Βροχή διαμαρτυριών στο alfavita.gr για τα θέματα της Φυσικής

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

ΑΣΕΠ: Σε 2 ημέρες ΕΥΚΟΛΟ Online Proficiency GOLEARN ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση (Μόνο 5 ημέρες έμειναν για την ΑΛΛΑΓΗ!)

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 13/6

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Παιδικός σταθμός
Εκπαιδευτικοί: «Άμεσα πολιτική λύση για το ωράριο των νηπιαγωγών»
«Η μάχη αυτή δεν τελειώνει με την εκδίκαση στο ΣΤΕ και θα πρέπει να το συνυπολογίσει η πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΙΘΑ ότι από την επόμενη μέρα θα μας...
Εκπαιδευτικοί: «Άμεσα πολιτική λύση για το ωράριο των νηπιαγωγών»
fotia_pirkagia
Ολοκληρωτική καταστροφή στο εργοστάσιο στη Κηφισιά: Τι προκάλεσε τη φωτιά - Μακροχρόνιες συνέπειες για τους κατοίκους του λεκανοπεδίου
Τι προκάλεσε την έκρηξη στο εργοστάσιο Pal - Ανησυχία για τον μαύρο τοξικό καπνό - Μακροχρόνιες συνέπειες για τους κατοίκους του λεκανοπεδίου
Ολοκληρωτική καταστροφή στο εργοστάσιο στη Κηφισιά: Τι προκάλεσε τη φωτιά - Μακροχρόνιες συνέπειες για τους κατοίκους του λεκανοπεδίου
old-teacher
ΑΣΕΠ 1ΓΕ/2023 - Προσλήψεις: Εκδόθηκαν οι οριστικοί πίνακες κατάταξης εκπαιδευτικών
Οι τελικοί αξιολογικοί πίνακες κατάταξης αποστέλλονται στο Εθνικό Τυπογραφείο για δημοσίευση και θα αναρτηθούν στο Πρόγραμμα «ΔΙΑΥΓΕΙΑ» μετά την...
ΑΣΕΠ 1ΓΕ/2023 - Προσλήψεις: Εκδόθηκαν οι οριστικοί πίνακες κατάταξης εκπαιδευτικών
ακρόπολη
Κλειστοί οι αρχαιολογικοί χώροι στην Αθήνα από τις 12 ως τις 5 λόγω καύσωνα
Όσοι έχουν εκδώσει εισιτήρια για το διάστημα 12.00 με 17.00, μπορούν να επισκεφθούν τον αρχαιολογικό χώρο μετά την επαναλειτουργία του στις 17.00,...
Κλειστοί οι αρχαιολογικοί χώροι στην Αθήνα από τις 12 ως τις 5 λόγω καύσωνα