Με σειρά προβλημάτων ξεκινά η νέα σχολική χρονιά για την Τεχνική και Επαγγελματική Εκπαίδευση, σύμφωνα με την ΟΛΤΕΕ.
Η Ομοσπονδία επισημαίνει ελλείψεις σε εκπαιδευτικούς, εργαστηριακές υποδομές και χρηματοδότηση, ζητώντας από το Υπουργείο Παιδείας συγκεκριμένες λύσεις και σαφές χρονοδιάγραμμα για την αναβάθμιση των ΕΠΑΛ και των Εργαστηριακών Κέντρων.
Αναλυτικά η ανακοίνωση:
Η Ομοσπονδία Λειτουργών Τεχνικής και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης (Ο.Λ.Τ.Ε.Ε.) καλωσορίζει τους νεοδιόριστους συναδέλφους και εύχεται σε όλους τους μαθητές και τις μαθήτριες, στους εκπαιδευτικούς, στις οικογένειες και στο προσωπικό των σχολικών μονάδων καλή και δημιουργική σχολική χρονιά.
Η έναρξη κάθε σχολικής χρονιάς οφείλει να αποτελεί αφετηρία αισιοδοξίας, ανανέωσης και ουσιαστικής στήριξης του δημόσιου σχολείου. Για τα Επαγγελματικά Λύκεια, τα Πρότυπα Επαγγελματικά Λύκεια, τα Εργαστηριακά Κέντρα και τις δομές ειδικής επαγγελματικής εκπαίδευσης, όμως, η πραγματικότητα παραμένει ιδιαίτερα απαιτητική.
Τα προβλήματα που καταγράφονται από την πρώτη ημέρα της νέας σχολικής χρονιάς δεν είναι συγκυριακά. Αφορούν τη στελέχωση, τις εγγραφές, τη λειτουργία Τομέων και Ειδικοτήτων, τις εργαστηριακές ανάγκες, την οικονομική και διοικητική υποστήριξη αλλά και την εφαρμογή του θεσμικού πλαισίου για την αναβάθμιση της επαγγελματικής εκπαίδευσης.
Η κυβέρνηση ανακοινώνει ότι επιδιώκει την πρόσληψη περίπου 30.000 αναπληρωτών στην πρώτη φάση, με συνολικό σχεδιασμό για έως 45.000 προσλήψεις αναπληρωτών, εκπαιδευτικών, Ε.Ε.Π. και Ε.Β.Π. μέσα στη σχολική χρονιά. Παρά τους αριθμούς αυτούς, είναι γνωστό ότι οι ανάγκες των ΕΠΑ.Λ. και των Εργαστηριακών Κέντρων δεν καλύπτονται μόνο με γενικούς αριθμούς προσλήψεων.
Τα ΕΠΑ.Λ. χρειάζονται έγκαιρη κάλυψη εκπαιδευτικών Γενικής παιδείας και Τεχνικών ειδικοτήτων από την πρώτη ημέρα, ώστε να καταρτιστούν εγκαίρως τα ωρολόγια προγράμματα, να λειτουργήσουν τα εργαστήρια, να συγκροτηθούν οι τομείς και οι ειδικότητες και να μη χαθούν πολύτιμες διδακτικές ώρες μαθημάτων.
Η πραγματικότητα είναι ότι οι εκπαιδευτικοί του Υπουργείου Παιδείας αποτελούν τη δεξαμενή στελέχωσης πολλών δομών της δημόσιας διοίκησης, με αποτέλεσμα σημαντικός αριθμός εκπαιδευτικών να παραμένει αποσπασμένος ή διατεθειμένος εκτός σχολικής τάξης, σε διοικητικές και άλλες υπηρεσίες, την ώρα που τα σχολεία αντιμετωπίζουν ελλείψεις σε κρίσιμες ειδικότητες.
Η έγκαιρη ολοκλήρωση των εγγραφών και η λειτουργία όλων των αναγκαίων Τομέων και Ειδικοτήτων αποτελούν προϋπόθεση για το δικαίωμα των μαθητών στην εκπαιδευτική επιλογή που ανταποκρίνεται στις κλίσεις και στις επαγγελματικές προοπτικές τους, σε αντίθεση με τα όσα συμβαίνουν με τις κληρώσεις και τους αποκλεισμούς μαθητών από την Επαγγελματική Εκπαίδευση λόγω έλλειψης επαρκών Επαγγελματικών κτιρίων και αιθουσών.
Η πρόσφατη υπουργική απόφαση για την «κατ’ εξαίρεση έγκριση ολιγομελών τμημάτων» καλύπτει μεγάλο αριθμό τμημάτων Α΄ τάξης, Τομέων Β΄ τάξης και Ειδικοτήτων Γ΄ τάξης ΕΠΑ.Λ. και Π.ΕΠΑ.Λ. σε ολόκληρη τη χώρα. Το γεγονός αυτό αποδεικνύει ότι τα αυστηρά αριθμητικά κριτήρια δεν μπορούν να εφαρμόζονται μηχανικά, χωρίς να συνεκτιμώνται οι γεωγραφικοί, κοινωνικοί, νησιωτικοί και συγκοινωνιακοί περιορισμοί.
Η ΟΛΤΕΕ ζητά:
- να διασφαλιστεί η λειτουργία όλων των αναγκαίων ολιγομελών τμημάτων καθώς και των μοναδικών τμημάτων τομέων και ειδικοτήτων ανά ΔΔΕ και να ολοκληρωθούν έγκαιρα όλες οι εγκρίσεις,
- να ξεκινούν οι εγγραφές αρχές Ιουνίου και να επιτρέπεται η συνέχιση των ηλεκτρονικών εγγραφών όλο το διάστημα,
- να μη μετατρέπεται η επιλογή Τομέα ή Ειδικότητας σε προνόμιο μόνο των μαθητών μεγάλων αστικών κέντρων.
Έξι χρόνια μετά τη θέσπιση του ν. 4763/2020 και δύο χρόνια μετά τον ν. 5082/2024, η Επαγγελματική Εκπαίδευση εξακολουθεί να βρίσκεται ανάμεσα στη νομοθέτηση και στην πραγματική εφαρμογή, χωρίς να διαφαίνεται η ολοκληρωμένη υλοποίηση της μεταρρύθμισης στα ΕΠΑ.Λ. και στα Εργαστηριακά Κέντρα.
Ως αποτέλεσμα, εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ που προορίζονται για την Επαγγελματική Εκπαίδευση κινδυνεύουν να μην αξιοποιηθούν έγκαιρα και αποτελεσματικά, χωρίς να κατευθυνθούν στις πραγματικές ανάγκες των σχολείων: στα σύγχρονα Αναλυτικά Προγράμματα Σπουδών, στην ανάπτυξη νέων ειδικοτήτων, στη διαρκή επιμόρφωση των εκπαιδευτικών, στην προμήθεια επαρκούς και σύγχρονου εργαστηριακού εξοπλισμού, στην αναβάθμιση των Π.ΕΠΑ.Λ., στα Γραφεία Επαγγελματικής Ανάπτυξης και Σταδιοδρομίας (ΓΕΑΣ), στη σταθερή και επαρκή λειτουργική χρηματοδότηση, στην ουσιαστική σύνδεση με την αγορά εργασίας, καθώς και σε πολλές ακόμη προβλεπόμενες αλλαγές στη δομή και τη λειτουργία της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, οι οποίες παραμένουν ανεκπλήρωτες.
Η απουσία σαφούς εφαρμογής του νόμου μεταθέτει το βάρος στους Διευθυντές ΕΠΑΛ/ΕΚ, στους εκπαιδευτικούς και στα στελέχη των Εργαστηριακών Κέντρων, οι οποίοι καλούνται να λειτουργήσουν χωρίς τις αναγκαίες νομοθετικές ρυθμίσεις.
Καθώς τα χρονοδιαγράμματα του Ταμείου Ανάκαμψης για κρίσιμα έργα ΕΕΚ βρίσκονται στο τελικό τους στάδιο, η ΟΛΤΕΕ ζητά πλήρη δημόσιο απολογισμό για:
- ποια έργα ολοκληρώθηκαν,
- ποια ΕΠΑΛ και ΕΚ εξοπλίστηκαν,
- ποια ποσά συμβασιοποιήθηκαν και ποια καταβλήθηκαν,
- ποια παραδοτέα παραδόθηκαν,
- ποια έργα τροποποιήθηκαν, περιορίστηκαν ή μεταφέρθηκαν,
- και ποιο είναι το πραγματικό και μετρήσιμο όφελος για τους μαθητές και τις μαθήτριες της επαγγελματικής εκπαίδευσης.
Η έλλειψη διαφάνειας και έγκαιρης υλοποίησης δημιουργεί εύλογη ανησυχία ότι σημαντικοί διαθέσιμοι πόροι για την Τεχνική και Επαγγελματική Εκπαίδευση δεν αξιοποιούνται στον βαθμό που απαιτούν οι ανάγκες των σχολείων με ευθύνη των αρμόδιων φορέων και ιδιαίτερα του Υπουργείου Παιδείας, του Ι.Ε.Π., του Ι.ΝΕ.ΔΙ.ΒΙ.Μ. και του Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π..
Τα ΕΠΑΛ και τα Εργαστηριακά Κέντρα δεν μπορούν να λειτουργήσουν μόνο με ευχές, εξαγγελίες και γενικούς σχεδιασμούς. Χρειάζονται άμεσα:
- επαρκή και έγκαιρη στελέχωση όλων των Τομέων και Ειδικοτήτων,
- χρηματοδότηση για αναλώσιμα, υλικά, συντήρηση και ασφάλεια των εργαστηρίων,
- σύγχρονο εργαστηριακό εξοπλισμό,
- κάλυψη των λειτουργικών αναγκών των ΕΠΑ.Λ. και των Ε.Κ.,
- διοικητική υποστήριξη,
- τομεάρχες με σαφείς αρμοδιότητες,
- σταθερή και ουσιαστική στήριξη της Μαθητείας,
- και ειδική μέριμνα για τις δομές ειδικής επαγγελματικής εκπαίδευσης, τα ΕΝ.Ε.Ε.ΓΥ.-Λ. και τα Ε.Ε.Ε.ΕΚ.
Η Ο.Λ.Τ.Ε.Ε. καλεί το Υ.ΠΑΙ.Θ.Α. να αναλάβει άμεσα τις ευθύνες του και να προχωρήσει από τις εξαγγελίες στην πράξη, με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, σαφείς δεσμεύσεις και μετρήσιμα αποτελέσματα. Η επαγγελματική εκπαίδευση δεν μπορεί να συνεχίσει να αντιμετωπίζεται ως δευτερεύον πεδίο της εκπαιδευτικής πολιτικής.
Οι μαθητές, οι μαθήτριες και οι εκπαιδευτικοί των ΕΠΑΛ δικαιούνται σχολεία σύγχρονα, ασφαλή, πλήρως στελεχωμένα και πραγματικά συνδεδεμένα με τις ανάγκες της κοινωνίας, της παραγωγής και της εργασίας.
Η ΟΛΤΕΕ θα συνεχίσει να διεκδικεί μια δημόσια, δωρεάν, ποιοτική και ισότιμη Τεχνική και Επαγγελματική Εκπαίδευση για όλους.