Παρεμβάσεις Π.Ε: Στο στόχαστρο ΔΑΚΕ/ΔΗΣΥ οι δια ζώσης εκλογές στα σωματεία
Σχέδιο προώθησης των ηλεκτρονικών εκλογών και του ν. Χατζηδάκη στις εκλογικές διαδικασίες της ΔΟΕ κόντρα στην απόφαση του 38ου συνέδριου της ΑΔΕΔΥ ενάντια στις ηλεκτρονικές εκλογές

Σύμφωνα με ανακοίνωση των Παρεμβάσεων Π.Ε, τον επικίνδυνο κι ολισθηρό δρόμο υποταγής στον νόμο Χατζηδάκη που άνοιξε η απόφαση των παρατάξεων ΔΑΚΕ/ΔΗΣΥ/ΔΙΚΤΥΟ να συμμετέχουν στις ηλεκτρονικές εκλογές για την ανάδειξη των αιρετών στα υπηρεσιακά συμβούλια και στη συνέχεια στις εκλογές αντιπροσώπων για την 91η ΓΣ αντιπροσώπων της ΔΟΕ, συνεχίζουν οι παρατάξεις ΔΑΚΕ/ΔΗΣΥ και στις εκλογές των Συλλόγων για ανάδειξη νέων Δ.Σ.

Την έναρξη για φέτος φαίνεται να κάνει το ΔΣ του ΣΕΠΕ Χαλκιδικής όπου οι ΔΑΚΕ/ΔΗΣΥ αποφάσισαν την διενέργεια εκλογών σύμφωνα με τον 4808 (ν. Χατζηδάκη) που προβλέπει κάθε ψηφοφορία να γίνεται και ηλεκτρονικά. Με αστήρικτα επιχειρήματα πρόκρισης της «νομιμότητας» και «προσβολής της εκλογικής διαδικασίας», ανοίγουν την πόρτα για την εφαρμογή του ν. Χατζηδάκη. Οι παρατάξεις που κάθε φορά περιμένουν τις αποφάσεις της ΑΔΕΔΥ για κρίσιμα ζητήματα και δηλώνουν ότι δεν μπορούν να προχωρήσουν χωρίς αυτή, γράφουν στα παλιά τους παπούτσια την απόφαση του 38ου συνέδριου της ΑΔΕΔΥ που δεσμεύει όλα τα σωματεία και Ομοσπονδίες του δημόσιου να προχωρήσουν αποκλειστικά σε δια ζώσης διαδικασίες και να ΜΗΝ εφαρμόσουν το ν Χατζηδάκη και σ’ αυτό το πεδίο και στο σύνολό του (ΓΕΜΗΣΟΕ κλπ). Και σα να μην έφτανε αυτό, το ΔΣ του ΣΕΠΕ Χαλκιδικής προχωρά ένα βήμα ακόμα. Δυσκολεύει τους όρους της δια ζώσης συμμετοχής και διευκολύνει την ηλεκτρονική ψηφοφορία. Έτσι, καλεί τους μόνιμους εκπ/κούς που επιθυμούν δια ζώσης ψηφοφορία (και μόνο αυτοί), να ενημερώσουν τον Σύλλογο Εκπαιδευτικών 13 μέρες νωρίτερα από την ημερομηνία των εκλογών και με προσωπική δήλωσή τους να δηλώσουν ότι θα συμμετέχουν στη δια ζώσης ψηφοφορία. Όσοι δεν το δηλώσουν ως τις 17/11, ψηφίζουν υποχρεωτικά ηλεκτρονικά. Και το κερασάκι στην τούρτα, διαχειριστής της ηλεκτρονικής κάλπης ορίζεται η πρόεδρος του ΣΕΠΕ και υποψήφια της ΔΑΚΕ σε αυτές τις εκλογές.

Το σχέδιο είναι σαφές! Νομιμοποιούν με τις ηλεκτρονικές εκλογές το βαθύ αντιδημοκρατικό σχέδιο για άφωνα και αδύναμα συνδικάτα στερημένα από τη ζωντανή συμμετοχή των εργαζόμενων. Ο κυβερνητικός συνδικαλισμός της συνδιαλλαγής, της συναίνεσης και της υποταγής αντί να δώσει τη μάχη της συμμετοχής των εκπαιδευτικών στα σωματεία, επιδιώκει να κατοχυρώσει συνδικάτα που θα λειτουργούν εξ αποστάσεως, θα ψηφίζουν εξ αποστάσεως, θα πραγματοποιούν συνελεύσεις εξ αποστάσεως και μπροστά σε μαύρες οθόνες. Έτσι, τα συνδικάτα μετατρέπονται σε άμαζα, άφωνα, άνευρα, σε συνδικάτα εταιρείες δημοσκοπήσεων και όχι σε μάχιμα όργανα της ταξικής πάλης. Θα έχουν ψηφοφόρους αλλά όχι συμμετέχοντες. Αυτό το σχέδιο δεν εξασφαλίζει δυνατά συνδικάτα αλλά χειραγωγούμενα συνδικάτα από το κράτος και τους μηχανισμούς του.

Δηλώνουμε κατηγορηματικά ότι δε θα συμπράξουμε στον εξευτελισμό των σωματείων και της Ομοσπονδίας, δε θα συμβάλλουμε στον αφοπλισμό των αγωνιστικών διαθέσεων του κλάδου, στην προετοιμασία για παράδοση άνευ όρων στις επιδιώξεις της κυβέρνησης.

Πολύ έγκαιρα ως Παρεμβάσεις Κινήσεις Συσπειρώσεις είχαμε, από το 2020, αναδείξει ότι η προσπάθεια της κυβέρνησης να επιβάλει την ηλεκτρονική ψηφοφορία ως εργαλείο και συνολικότερα με το ιδεολόγημα της ηλεκτρονικής «δημοκρατίας» εντάσσεται σε ένα γενικευμένο σχέδιο:

• Απομόνωσης των εργαζομένων από τις συλλογικές διαδικασίες.

• Χτυπήματος των σωματείων και διάλυσης του ζωντανού χαρακτήρα τους, κατάργησης των συλλογικών διαδικασιών βάσης και των Γενικών Συνελεύσεων .

• Χτυπήματος της ελεύθερης διάδοσης ιδεών, ώστε οι εργαζόμενοι να χειραγωγούνται εύκολα από τα κατευθυνόμενα και πλήρως ελεγχόμενα από την κυβέρνηση και το κράτος Μ.Μ.Ε.

• Ελέγχου των σωματείων και των αποφάσεών τους.

• Αποδυνάμωσης των αγώνων που αντιστέκονται στις αντιεκπαιδευτικές και αντεργατικές πολιτικές.

Με την ηλεκτρονική ψηφοφορία οι εκλογές ελέγχονται πλήρως από το κράτος, δεν διασφαλίζεται η ταυτότητα του ψηφοφόρου, δεν προστατεύεται η μυστικότητα της ψηφοφορίας και προσφέρεται ανεξέλεγκτα έδαφος για νοθεία και στοχευμένη χάλκευση των αποτελεσμάτων.

Η μετωπική επίθεση της κυβέρνησης, ιδιαίτερα τώρα που η μάχη της αξιολόγησης είναι σε εξέλιξη, στοχεύει να πλήξει τα συνδικαλιστικά δικαιώματα των εκπαιδευτικών, να αποδυναμώσει το εκπαιδευτικό κίνημα, που μάχεται ενάντια στους σχεδιασμούς ΕΕ και ΟΟΣΑ για την υποβάθμιση του δημόσιου σχολείου και την ενίσχυση της ιδιωτικής εκπαίδευσης, εις βάρος των μορφωτικών δικαιωμάτων των παιδιών. Να εξουδετερώσουν τη μαχόμενη εκπαίδευση, με την οποία η κυρίαρχη πολιτική μέσα από παλιές και νέες κυβερνήσεις έχουν ανοιχτούς λογαριασμούς, από τις μεγάλες απεργίες στην εκπαίδευση, τον διαγωνισμό του ΑΣΕΠ το `98, τη μεγάλη απεργία των δασκάλων του 2006,  την κατάληψη της πρυτανείας το 2019, τον καθολικό αγώνα ενάντια στην αξιολόγηση. Απέναντι στους μεγάλους αγώνες του εκπαιδευτικού κινήματος στέκονται απειλητικά οι δυνάμεις του κυβερνητικού συνδικαλισμού της συναίνεσής και της υποταγής που ρίχνουν νερό στον μύλο των αντιδραστικών αναδιαρθώσεων στην εκπαίδευση.

Οι προσπάθειες του κυβερνητικού συνδικαλισμού της συναίνεσης και της υποταγής πρέπει να καταδικαστούν από τον κόσμο της εκπαίδευσης.

Το διάστημα αυτό αποτελεί χρόνο διεξαγωγής ΓΣ και εκλογών σε πολλούς ΣΕΠΕ στη χώρα. Καλούμε τον κόσμο της εκπαίδευσης να ακυρώσει αυτές τις επιδιώξεις συμμετέχοντας μαζικά στις δια ζώσης διαδικασίες συνελεύσεων και εκλογών και απέχοντας από τις ηλεκτρονικές διαδικασίες. Να υψώσει με τον τρόπο αυτό τείχος στα σχέδια υπουργείου και κρατικού κυβερνητικού συνδικαλισμού. Να πάρει αγωνιστικές αποφάσεις, να εντείνει τους αγώνες της περιόδου, να ενισχύσει το ανεξάρτητο, αυτόνομο, αγωνιστικό, ριζοσπαστικό ρεύμα των Παρεμβάσεων Κινήσεων Συσπειρώσεων.

Ως ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΕΙΣ δεν επιλέξαμε ποτέ και δεν θα το κάνουμε ούτε τώρα την λογική της ανάθεσης. Θέλουμε ζωντανά ταξικά σωματεία που θα κρατούν ζωντανές τις διαδικασίες βάσης και λήψης αποφάσεων, δεν θα φοβούνται την αντιπαράθεση απόψεων, τη σύνθεση αιτημάτων και τον ζωντανό οριζόντιο συντονισμό μεταξύ τους. Όσοι υποστηρίζουν ότι μέλημά τους είναι η αύξηση της συμμετοχής αποκλειστικά στις εκλογές, αναφέρονται σε μια αύξηση ψευδεπίγραφη. Ένα σωματείο επιβεβαιώνει τη δύναμή του μέσω των συλλογικών διαδικασιών. Ζωντανές συλλογικές διαδικασίες, συνελεύσεις, δραστηριοποίηση των μελών του, αυτά είναι τα «όπλα» μας για να αντιμετωπίσουμε την κυβερνητική πολιτική. Συζήτηση, ανταλλαγή απόψεων, στήριξη και αλληλεγγύη.

Δηλώνουμε ότι δε θα νομιμοποιήσουμε τους εκλεγμένους από ηλεκτρονικές κάλπες. Καλούμε το ΔΣ του ΣΕΠΕ Χαλκιδικής να ακυρώσει την κατάφορα αντιδημοκρατική και παράνομη απόφασή του, η οποία παραβιάζει και το καταστατικό του Συλλόγου σε όλα τα επίπεδα από την ηλεκτρονική ψηφοφορία ως και τους όρους διεξαγωγής των εκλογών που είναι απολύτως διαβλητές.

Καλούμε το ΔΣ της ΔΟΕ να συνεδριάσει και να συζητήσει το συγκεκριμένο ζήτημα, να τοποθετηθεί και να καταδικάσει τέτοιες πολιτικές επιλογές.

Πανελλήνιες: Πανωλεθρία στα Τμήματα Φυσικής και Μαθηματικών με "βροχή" κενών θέσεων

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 29 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 29/4