Ψηφίσματα συμπαράστασης στους καταδικασμένους αγωνιστές του κινήματος κατά των πλειστηριασμών στη Θεσσαλονίκη εκδίδουν σωματεία εκπαιδευτικών.

Πιο αναλυτικά, Β' ΕΛΜΕ Αθήνας και Α' ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης καταδικάζουν τη «στοχοποίηση και η καταδίκη αγωνιστών του κινήματος κατά των πλειστηριασμών λαϊκών κατοικιών» και εκφράζουν την αλληλεγγύη τους.

Πιο αναλυτικά:

Το ψήφισμα της Β' ΕΛΜΕ Αθήνας

Αλληλεγγύη στους αγωνιστές του κινήματος κατά των πλειστηριασμών

Καταγγέλλουμε την καταδικαστική απόφαση του εφετείου Θεσσαλονίκης σε βάρος του Ηλία Σμήλιου, δάσκαλου, μέλους του ΔΣ του Ζ’ Συλλόγου Εκπαιδευτικών Π. Ε. Θεσσαλονίκης και Ζήση Κλεισιάρη, δικηγόρου, πρώην μέλους του ΔΣ του ΔΣΘ για την δράση τους εναντίον των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας.
Καταδικάστηκαν σε 8 μήνες για «παρακώλυση συναγωνισμού» και 4 μήνες για «παράνομη βία», που συμψηφίστηκαν σε 10 μήνες με τριετή αναστολή επειδή πριν 5 χρόνια συμμετείχαν σε κινητοποίηση που στηρίχτηκε από μαζικούς φορείς και σωματεία της πόλης, με στόχο να σωθούν από τις τράπεζες και τα funds δυο περιπτώσεις κατοικίας λαϊκών οικογενειών. Τι και αν κανείς δεν εμφανίστηκε τελικά για να διεκδικήσει τις κατοικίες και «συναγωνισμός» δεν υπήρξε. Τι και αν η «παράνομη βία» δεν προέκυψε από κανένα μάρτυρα που εμφανίστηκε στο δικαστήριο -ούτε τον μάρτυρα κατηγορίας- η απόφαση ήταν καταδικαστική με βάση ένα σαθρό κατηγορητήριο.

Σε μια εποχή ολομέτωπης επίθεσης στο εισόδημα, τα κοινωνικά αγαθά, τις δημοκρατικές ελευθερίες και δικαιώματα, με τους πλειστηριασμούς να πολλαπλασιάζονται στις φτωχογειτονιές των πόλεων, η απόφαση αυτή είναι υπαγορευμένη από τις ανάγκες υποβοήθησης της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων και των τραπεζών. Γι’ αυτό και από την τωρινή όπως και από όλες τις προηγούμενες κυβερνήσεις  ακολουθείται  πολιτική καταστολής και αυταρχισμού. Καταδικάζεται η υπεράσπιση ενός βασικού δικαιώματος, όπως η πρώτη κατοικία, για να μπορούν τράπεζες και funds να κερδοσκοπούν.

Αυτή η καταδικαστική απόφαση αφορά πρώτα από όλα την κοινωνία που δέχεται τα πλήγματα της αντιλαϊκής πολιτικής γι’ αυτό και όλοι μαζί θα δώσουμε τη μάχη για τη δικαίωση, την απαλλαγή από τις κατηγορίες και το τέλος της δικαστικής ομηρίας των αγωνιστών.

Κάτω τα χέρια από τους αγωνιστές!

Η αλληλεγγύη είναι το όπλο των εργαζομένων

Τι ψήφισμα της Α' ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης

Η στοχοποίηση και η καταδίκη αγωνιστών του κινήματος κατά των πλειστηριασμών λαϊκών κατοικιών δεν θα περάσει

Στις 7/6/2022 καταδικάστηκαν από το Ειρηνοδικείο Θεσσαλονίκης δύο μέλη του κινήματος, ο Ηλίας Σμήλιος και o Ζήσης Κλεισιάρης, κατά των πλειστηριασμών στη Θεσσαλονίκη για κινητοποίηση του Συντονισμού Συλλογικοτήτων Θεσσαλονίκης που έγινε πριν πέντε χρόνια, στις 7/6/2017.

Καταδικάστηκαν επειδή πριν 5 ακριβώς χρόνια, σε κινητοποίηση του ΣΥΣΘ που στηρίχτηκε από σειρά μαζικούς φορείς και σωματεία της πόλης που έγινε για να σωθούν από κοράκια των τραπεζών και των funds δυο περιπτώσεις πρώτης κατοικίας λαϊκών οικογενειών. Στην πραγματικότητα δικάστηκε η δυνατότητα λαϊκής διεκδίκησης, η συλλογική αντίσταση και δράση γιατί η απόφαση ήταν καταδικαστική με βάση ένα σαθρό κατηγορητήριο.

Η υπεράσπιση και οι μάρτυρες αποκάλυψαν ότι την ημέρα της κινητοποίησης κανείς δεν εμφανίστηκε τελικά για να διεκδικήσει σπίτι και κανένας πλειστηριασμός δεν υπήρξε, ούτε «παράνομη βία» προέκυψε από κανέναν μάρτυρα κατηγορίας που εμφανίστηκε στο δικαστήριο.

Τέτοιες αποφάσεις μας υπενθυμίζουν ότι νομοθεσία και δικαιοσύνη είναι ταξικοί και όχι ουδέτεροι θεσμοί. Συνιστούν όμως βαριά πρόκληση όταν εκδίδονται αποκλειστικά και μόνο για να τιμωρήσουν το λαϊκό παράγοντα και να καταργήσουν ακόμη και τον υποτυπώδη κοινωνικό έλεγχο και διαμαρτυρία.

Είναι φανερός ο πολιτικός χαρακτήρας της καταδικαστικής απόφασης. Σε μια εποχή ολομέτωπης επίθεσης στο εισόδημα, τα κοινωνικά αγαθά, τις δημοκρατικές ελευθερίες και δικαιώματα, η απόφαση αυτή είναι υπαγορευμένη από την πολιτική κρατικής καταστολής και αυταρχισμού της κυβέρνησης. Εντάσσεται στην εξελισσόμενη από καιρό επιχείρηση εκφοβισμού και φίμωσης του λαού, προκειμένου αυτός να αποδεχθεί ότι η κυβερνητική πολιτική βαρβαρότητας είναι μονόδρομος.

Θέλουν να εμπεδώσουμε πλήρως και αδιαμαρτύρητα τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης και της πολιτικής όλων των μνημονιακών κυβερνήσεων. Να μάθουμε να ζούμε σε συνθήκες μόνιμης οικονομικής τρομοκρατίας, μια ζωή σε δόσεις, με επιδόματα και αλλεπάλληλες ρυθμίσεις, με διακοπές παροχής βασικών αγαθών, με κομμένο ηλεκτρικό, με καθημερινές απειλές κι εκβιασμούς εισπρακτικών εταιρειών και με τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας να έχουν απελευθερωθεί πλήρως.

Αυτή η καταδικαστική απόφαση αφορά πρώτα από όλα την κοινωνία που δέχεται τα πλήγματα της αντιλαϊκής πολιτικής, το μαζικό κίνημα και τους φορείς του, τη μαχόμενη νεολαία, κάθε λαϊκό αγωνιστή και αγωνίστρια. Αφορά κάθε άνθρωπο που τον πνίγει το δίκιο από τον αυταρχισμό και την εκδικητική μανία της άρχουσας τάξης.

Όλοι μαζί θα δώσουμε τη μάχη για τη δικαίωση, την απαλλαγή από τις κατηγορίες και το τέλος της δικαστικής ομηρίας των συναδέλφων, με τη δύναμη της αλληλεγγύης που ήταν καταλύτης για την αθώωση δυο φορές ως τώρα του Ηλία Σμήλιου στις προηγούμενες δίκες του και του κινήματος κατά των πλειστηριασμών.

Καλούμε τις ΕΛΜΕ και ΣΕΠΕ, τους κοινωνικούς και πολιτικούς φορείς, τους φοιτητικούς συλλόγους, κάθε μαχόμενο αγωνιστή και δημοκρατικό άνθρωπο να πάρουν θέση ενάντια στις προειλημμένες αποφάσεις κατά αγωνιστών του κινήματος ενάντια στους πλειστηριασμούς. Να αγωνιστούμε για να σταματήσουμε την πολιτική του αυταρχισμού, της καταστολής και της βίας. Να σταματήσουμε την επίθεση στις ελευθερίες και τα δημοκρατικά δικαιώματα.

Η αλληλεγγύη είναι η ασπίδα των αγωνιστών του κινήματος κατά των πλειστηριασμών.

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News

Γραπτός ΑΣΕΠ: Οδηγίες για να κάνετε την αίτηση εύκολα και γρήγορα με λίγα κλικ

ΕΠΙΣΗΜΟ: Βγήκε η κατανομή θέσεων για το Διαγωνισμό του ΑΣΕΠ - 5124 οι ΜΟΝΙΜΟΙ ΔΙΟΡΙΣΜΟΙ (Πίνακας - Αιτήσεις)

Νέο σύστημα διορισμών Εκπαιδευτικών: Tο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ που μοριοδοτεί και στους 2 ΠΙΝΑΚΕΣ