Πιστοποίηση Αγγλικών LTE GOLEARN - ΑΣΕΠ
foitites-aei-panepisthmia-amfitheatro
ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ / INTIME NEWS
«Οι φοιτητές διεκδικούμε την ουσιαστική αναβάθμιση των σπουδών μας», τονίζει το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών

Για «απαράδεκτη κατάσταση» στα πανεπιστήμια, κάνει λόγο το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών με ανακοίνωσή του, τονίζοντας πως η χρόνια υποχρηματοδότηση και υποβάθμιση των πανεπιστημίων είναι ευθύνη όλων των κυβερνήσεων.

Οι φοιτητές τονίζουν πως οι αλλαγές προσαρμόζουν ακόμα περισσότερο το πανεπιστήμιο στις ανάγκες των επιχειρηματικών ομίλων, βάζοντας εμπόδια στην κάλυψη των αναγκών των φοιτητών για ολοκληρωμένη μόρφωση και σπουδές με δικαιώματα. 

Συμπληρώνει πως οι αλλαγές που ετοιμάζει το υπουργείο Παιδείας «αποδεικνύουν για ποιο λόγο προηγήθηκε η ψήφιση του νόμου Κεραμέως-Χρυσοχοϊδη που εντείνει την καταστολή και τον αυταρχισμό μέσα στα Ιδρύματα» και να εφαρμοστούν οι αλλαγές στην ανώτατη εκπαίδευση.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

Καμία σκέψη για νέο νόμο-πλαίσιο!  

Να καταργηθούν οι αντιεκπαιδευτικοί νόμοι όλων των κυβερνήσεων! 

Οι φοιτητές διεκδικούμε την ουσιαστική αναβάθμιση των σπουδών μας!

Εδώ και δύο μήνες οι φοιτητές παλεύουμε να τα βγάλουμε πέρα με τις σπουδές μας αντιμετωπίζοντας την απαράδεκτη κατάσταση στην οποία έχουν φτάσει οι σχολές μας μετά από χρόνια υποχρηματοδότησης και υποβάθμισης με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων! Τα κενά σε καθηγητές και υποδομές, η έλλειψη ουσιαστικών μέτρων προστασίας βγάζει μάτι και όμως η κυβέρνηση αρνείται να ικανοποιήσει τα δίκαια αιτήματα μας! Κάθε μέρα που περνάει αποδεικνύεται όλο και περισσότερο ότι το πανεπιστήμιο-επιχείρηση που μας κοιτάει στην τσέπη δεν ταιριάζει στις ανάγκες μας, στις δυνατότητες του 21ου αιώνα.

Τώρα η κυβέρνηση της ΝΔ ετοιμάζεται να ενισχύσει την πολιτική που μας έφερε μέχρι εδώ, με νέο νόμο-πλαίσιο! Με βάση τα δημοσιεύματα, το νέο σχέδιο της κυβέρνησης:

    • Προχωρά στις συγχωνεύσεις και το κλείσιμο τμημάτων με τους φοιτητές να πληρώνουν "τα σπασμένα"! Μετά τα σχέδια "Αθηνά" και τους νόμους Γαβρόγλου έρχεται η κυβέρνηση να διαλύσει (ξανά) σπουδές και τμήματα, με τους φοιτητές σε άλλα τμήματα να περνούν και από άλλα να αποφοιτούν! 

    • Εντείνει την κατηγοριοποίηση πτυχίων και αποφοίτων με την ίδρυση Τμημάτων Εφαρμοσμένων Επιστημών, δηλαδή τμήματα "Β κατηγορίας" χωρίς επιπλέον καθηγητές, υποδομές, με αποφοίτους πιο φθηνούς και αναλώσιμους για να συμπιέσουν τα δικαιώματά όλων μας προς τα κάτω. 

    • Επαναφέρει τα Συμβούλια Ιδρύματος με συμμετοχή εξωπανεπιστημιακών προωθώντας την απευθείας παρέμβαση των επιχειρηματικών ομίλων στη διοίκηση των ιδρυμάτων, στα προγράμματα σπουδών.

    • Εξισώνει περαιτέρω τα πτυχία μας με τα κολέγια και τα ιδιωτικά πανεπιστήμια του εξωτερικού μέσω αλλαγών στο ΔΟΑΤΑΠ (οργανισμός αναγνώρισης και πιστοποίησης των πτυχίων).

Οι αντιδραστικές αυτές αλλαγές προσαρμόζουν ακόμα περισσότερο το Πανεπιστήμιο στις ανάγκες των επιχειρηματικών ομίλων, βάζοντας εμπόδια στην κάλυψη των αναγκών των φοιτητών για ολοκληρωμένη μόρφωση και σπουδές με δικαιώματα!! Άλλωστε δεν είναι η πρώτη φορά που κυβερνήσεις νομοθετούν καθ’ υπόδειξη των επιχειρηματικών ομίλων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η προσπάθεια της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ να ιδρύσει 2ετή προγράμματα σπουδών κατά παραγγελία των βιομηχάνων, η στήριξη του Υπουργείου Παιδείας στις πρόσφατες συμφωνίες μεγάλων Ιδρυμάτων με τον ΣΕΒ  για διδακτορικά & ερευνητικά προγράμματα. 

Μάλιστα η κυβέρνηση αξιοποιεί για τους αντιδραστικούς σχεδιασμούς της και τις προτάσεις διάφορων λαγών όπως του Ιδρύματος Μποδοσάκη που παρουσίασε πριν λίγες μέρες σχέδιο δράσης για το «Πανεπιστήμιο του 2030” στα πλαίσια της συζήτησης για το νέο νόμο-πλαίσιο. Το συγκεκριμένο σχέδιο πάει ένα βήμα παρακάτω τους αντιδραστικούς σχεδιασμούς, προτείνοντας την αλλαγή του τρόπου εισαγωγής στην Ανώτατη Εκπαίδευση, δηλαδή την εισαγωγή του φοιτητή σε Σχολή και όχι σε Τμήμα, από όπου στην πορεία θα επιλέγει δέσμες μαθημάτων διαμορφώνοντας ένα πτυχίο «σούπα» πλήρως αποσυνδεδεμένο από επαγγελματικά δικαιώματα και την κατοχυρωμένη πρόσβαση στο επάγγελμα!!

      Οι νέες αλλαγές που ετοιμάζει το Υπουργείο Παιδείας και η κυβέρνηση της ΝΔ αποδεικνύουν για ποιο λόγο προηγήθηκε η ψήφιση του νόμου Κεραμέως-Χρυσοχοϊδη που εντείνει την καταστολή και τον αυταρχισμό μέσα στα Ιδρύματα! Σκοπός τους είναι να υπάρχει σιγή νεκροταφείου για να προωθηθεί το «κυρίως πιάτο»: οι αλλαγές στην Ανώτατη Εκπαίδευση με βάση τις απαιτήσεις της αγοράς για φτηνό και ευέλικτο επιστημονικό δυναμικό! 

     Την ίδια στιγμή που το αντιεκπαιδευτικό έργο της κυβέρνησης προχωρά, ο νέος κρατικός προϋπολογισμός που κατέθεσε η κυβέρνηση παγιώνει για άλλη μία φορά την υποχρηματοδότηση των σχολών μας! Δίνουν 7,5 δις ευρώ στο ΝΑΤΟ και τους πολεμικούς εξοπλισμούς, 11 δις ως επιδοτήσεις έργων μεγάλων ομίλων, ενώ αυξάνουν τη φορολογία στους γονείς μας κατά 3,5 δις και στο τέλος έχουν το θράσος να ισχυρίζονται ότι «δεν υπάρχουν λεφτά» για τις ανάγκες μας!!
Τα σχέδια της κυβέρνησης δεν πρέπει να περάσουν!

Με τον αγώνα μας μπορούμε να τα ακυρώσουμε όπως κάναμε με την ίδρυση της πανεπιστημιακής αστυνομίας!

Διεκδικούμε:

    • Καμία σκέψη για νέο νόμο-πλαίσιο! 

    • Κατάργηση του νόμου Κεραμέως-Χρυσοχοϊδη και των αντιεκπαιδευτικών νόμων όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων.

    • Ουσιαστική αναβάθμιση των σπουδών μας.

    • Αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης στο ύψος των αναγκών μας. 

    • Να ικανοποιηθούν τώρα τα αιτήματα μας για να καλυφθούν οι ανάγκες σε καθηγητές, υποδομές, μέτρα προστασίας από την πανδημία.

    • Εδώ και τώρα να πάρουν μετεγγραφή όλοι οι φοιτητές που την έχουν ανάγκη! Όχι στα επιπλέον κριτήρια και τους κόφτες. Απαιτούμε από τα τμήματα να αυξήσουν το ποσοστό των μετεγγραφέντων φοιτητών που δέχονται! 

    • Άμεσα να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες σε κάθε Τμήμα, ώστε να μη χάσει κανένας φοιτητής/τρια που πήρε μετεγγραφή, το εξάμηνο! Να εξασφαλιστεί άμεσα η πρόσβαση σε όλες τις υπηρεσίες φοιτητικής μέριμνας. Να αναγνωρίζονται τα μαθήματα που πέρασαν στο προηγούμενο τμήμα. 

    • Να καλυφθούν τώρα οι ανάγκες για στέγαση με ευθύνη του Υπουργείου και των Ιδρυμάτων. Άμεση ανέγερση νέων εστιών. Μηνιαίο επίδομα στα 300 ευρώ για τους φοιτητές που νοικιάζουν.

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Κακοκαιρία ΕΛΠΙΣ: Η λίστα με τα κλειστά σχολεία σε όλη την Ελλάδα - Ανανεώνεται συνεχώς

Νέες Προκηρύξει ΑΣΕΠ για 5889 ΔΙΟΡΙΣΜΟΥΣ

Πανεπιστήμιο Πατρών: Ξεκινάει η 1η ΕΤΗΣΙΑ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΣΗ Εκπαιδευτικών στον ΑΥΤΙΣΜΟ στην Ελλάδα

ΑΣΕΠ 13Κ/2021 - Δήμοι: Το ΠΙΟ ΕΥΚΟΛΟ Lower - Proficiency (90 μόρια) σε 2 ημέρες Μόνο 111 ευρώ για 90 μόρια

Προσλήψεις Εκπαιδευτικών: Το κορυφαίο 9ΜΗΝΟ σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ στην Ελλάδα

ECDL | Πιστοποίηση Υπολογιστών για ΑΣΕΠ μόνο 95 ευρώ μέσα σε 2 ημέρες

σχετικά άρθρα

georgia-mpika
Βιασμός 24χρονης: Νέος γύρος καταθέσεων σήμερα - Αναμένονται οι τοξικολογικές εξετάσεις
Καταθέτουν σήμερα ο φίλος του εργοδότη της 24χρονης που τον συνόδευσε στο ξενοδοχείο το πρωί της Πρωτοχρονιάς και η 17χρονη που ήταν μαζί με τη...
Βιασμός 24χρονης: Νέος γύρος καταθέσεων σήμερα - Αναμένονται οι τοξικολογικές εξετάσεις
Κακοκαιρία «Ελπίς» - Φροντιστήρια: «Καμία αναφορά για το τι μέλλει γενέσθαι»
Δεν γίνεται καμία αναφορά για το τι μέλλει γενέσθαι στα φροντιστήρια, τονίζουν οι εργαζόμενοι στην ιδιωτική εκπαίδευση
Κακοκαιρία «Ελπίς» - Φροντιστήρια: «Καμία αναφορά για το τι μέλλει γενέσθαι»
Κακοκαιρία: Πως πληρώνονται οι εργαζόμενοι που δεν μπορούν να μεταβούν στην εργασία τους
Το δικαίωμα στις αποδοχές της ημέρας κακοκαιρίας θεμελιώνεται όταν η επιχείρηση λειτούργησε κανονικά και ο εργαζόμενος δεν κατόρθωσε να μεταβεί στην...
Κακοκαιρία: Πως πληρώνονται οι εργαζόμενοι που δεν μπορούν να μεταβούν στην εργασία τους