Πιστοποίηση Αγγλικών LTE GOLEARN - ΑΣΕΠ
Ανακοίνωση του Συλλόγου ΕΔΙΠ του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας σχετικά με την τοποθέτηση της 97ης Συνόδου των Πρυτάνεων για την συμπλήρωση των αρμοδιοτήτων των ΕΔΙΠ με διοικητικό έργο

Ανακοίνωση - επιστολή προς τις πρυτανικές αρχές του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας έστειλε ο σύλλογος Μελών Εργαστηριακού και Διδακτικού Προσωπικού του ιδρύματος σχετικά με την τοποθέτηση της 97ης Συνόδου των Πρυτάνεων που αφορά τη συμπλήρωση των αρμοδιοτήτων των ΕΔΙΠ με διοικητικό έργο.

Ακολουθεί η ανακοίνωση: 

Σε σχέση με το σημείο 13 του Δελτίου Τύπου της 97ης Συνόδου των Πρυτάνεων με τίτλο «Έλλειψη Διοικητικού Προσωπικού – Οργανισμοί Πανεπιστημίων» εκφράζουμε την έντονη διαμαρτυρία μας και καταγγέλλουμε την καθ’ υπέρβαση της κείμενης νομοθεσίας εισήγηση της Συνόδου που αφορά τη «συμπλήρωση των αρμοδιοτήτων των ΕΔΙΠ-ΕΤΕΠ με διοικητικό έργο» με την αιτιολογία της «μεγάλης μείωσης προσωπικού στο τομέα των Διοικητικών Υπηρεσιών των ΑΕΙ»

Τα μέλη του κλάδου Ε.ΔΙ.Π, στη συντριπτική πλειονότητα διδάκτορες με διδακτική και ερευνητική εμπειρία ετών και με διεθνή αναγνώριση του έργου μας, επιτελούμε σύμφωνα με το ισχύον θεσμικό πλαίσιο (βλ. ν. 2009/2011, ν. 4386/2016 και την αντίστοιχη ερμηνευτική εγκύκλιο -29/7/2016 με αρ. πρωτ. 126603/Ζ2- καθώς και ν. 4485/2017) διακριτό, νευραλγικής σημασίας, εκπαιδευτικό-ερευνητικό έργο στο ελληνικό Πανεπιστήμιο. Επιπλέον των αμιγώς επιστημονικών καθηκόντων μας, ενδεικτικά συμμετέχουμε σε επιτροπές, διαγωνισμούς κλπ, επιτελώντας έργο διοίκησης κατ’ αναλογία με αυτό των μελών ΔΕΠ. Σε καμιά περίπτωση όμως δεν προβλέπεται η ανάθεση στον κλάδο μας καθηκόντων που υποστηρίζονται θεσμικά από το Διοικητικό Προσωπικό των ΑΕΙ (π.χ. γραμματειακή υποστήριξη προπτυχιακών και μεταπτυχιακών προγραμμάτων, λειτουργία βιβλιοθηκών, κά).

Αν με τον όρο «συμπλήρωση των αρμοδιοτήτων των ΕΔΙΠ-ΕΤΕΠ με διοικητικό έργο», εννοείτε γραμματειακή υποστήριξη, με δεδομένο ότι τα μέλη ΕΔΙΠ, ως μη Διοικητικό Προσωπικό, δεν μπορούν και δεν τα ενδιαφέρει να έχουν τη διοικητική εξέλιξη του Διοικητικού Προσωπικού και να γίνουν Προϊστάμενοι, Τμηματάρχες, Διευθυντές, ούτε να λάβουν αμοιβή για υπερωριακή απασχόληση ή να αξιολογηθούν για το έργο αυτό, αλλά κυρίως λόγω αλλότριου αντικειμένου, είναι σίγουρο ότι θα αποτελούν αποκλειστικά βοηθητικό προσωπικό του γραμματειακού προσωπικού της Διοίκησης, τότε καταγγέλλουμε την εισήγηση της Συνόδου των Πρυτάνεων ως θεσμικό και ακαδημαϊκό ατόπημα.

Τα μέλη Ε.ΔΙ.Π. αγωνιζόμαστε καθημερινά, μαζί με τους άλλους κλάδους εργαζομένων στα ΑΕΙ, για την εύρυθμη λειτουργία τους παρά τα σοβαρά προβλήματα που έχει δημιουργήσει η χρόνια υποχρηματοδότηση και υποστελέχωσή τους. Πιστεύουμε ότι στο πλαίσιο μιας στρατηγικής αναβάθμισης και ανάπτυξης του δημόσιου Πανεπιστημίου πρώτιστο αίτημα της Συνόδου των Πρυτάνεων προς την Πολιτεία θα πρέπει να είναι η άμεση πρόσληψη μόνιμου προσωπικού για την κάλυψη των πάγιων αναγκών των ΑΕΙ και όχι η «διευθέτηση» του προβλήματος της υποστελέχωσης π.χ. των Διοικητικών Υπηρεσιών μέσω της αυθαίρετης ανάθεσης διοικητικών καθηκόντων σε άλλους ακαδημαϊκούς κλάδους που στηρίζουν με το έργο τους την απρόσκοπτη διεξαγωγή της εκπαιδευτικής διαδικασίας.

Επίσης, η πρόταση αυτή αντί να επιλύει τα προβλήματα του κλάδου που επανειλημμένα σας έχουμε αναδείξει (μισθολογική αδικία, μη πλήρης εφαρμογή του υφιστάμενου θεσμικού πλαισίου, κατάργηση δικαιώματος συμμετοχής στις διαδικασίες εκλογής των οργάνων διοίκησης, έλλειψη δυνατότητας εξέλιξης), προσθέτει υπερβάλλουσα θεσμική πολυπλοκότητα και επιβαρύνει με επιπλέον αρμοδιότητες έναν κλάδο που ήδη προσφέρει σημαντικό έργο.

 

Σας καλούμε να ζητήσετε την απόσυρση της εν λόγω απόφασης ως μη συμβατής με τον ρόλο των μελών ΕΔΙΠ στον ακαδημαϊκό χώρο και από κοινού να επιδιώξουμε να μην συμπεριληφθεί μια τέτοια αλλαγή στον πολυαναμενόμενο νέο νόμο πλαίσιο.

 

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Νέες Προσλήψεις στο Ίδρυμα Ωνάση και στην στέγη Γραμμάτων και τεχνών

Γεωργία - Βιασμός: Συγκλονίζουν οι φωτογραφίες με τις μελανιές στο σώμα της (εικόνες)

Πανεπιστήμιο Πατρών: Ξεκινάει η 1η ΕΤΗΣΙΑ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΣΗ Εκπαιδευτικών στον ΑΥΤΙΣΜΟ στην Ελλάδα

ΑΣΕΠ 13Κ/2021 - Δήμοι: Το ΠΙΟ ΕΥΚΟΛΟ Lower - Proficiency (90 μόρια) σε 2 ημέρες Μόνο 111 ευρώ για 90 μόρια

Προσλήψεις Εκπαιδευτικών: Το κορυφαίο 9ΜΗΝΟ σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ στην Ελλάδα

ECDL | Πιστοποίηση Υπολογιστών για ΑΣΕΠ μόνο 95 ευρώ μέσα σε 2 ημέρες

σχετικά άρθρα

Θεσσαλονίκη: Στο νοσοκομείο δύο νεαροί από επίθεση ατόμων - Ο ένας φέρει τραύμα από μαχαίρι
Ομάδα ατόμων επιτέθηκε σε δύο νεαρούς στη Θεσσαλονίκη - Διακομίστηκαν στο νοσοκομείο, ενώ ο ένας φέρει τραύμα από μαχαίρι
Θεσσαλονίκη: Στο νοσοκομείο δύο νεαροί από επίθεση ατόμων
papaevaggelou
Παπαευαγγέλου: Τα σχολεία, το πλέον ασφαλές περιβάλλον για τα παιδιά
«Συνεχίζουμε να υποστηρίζουμε ότι το σχολείο εκτός από απαραίτητο αποτελεί και το πλέον ασφαλές περιβάλλον για τα παιδιά», υπογραμμίζει η Βάνα...
Παπαευαγγέλου: Τα σχολεία, το πλέον ασφαλές περιβάλλον για τα παιδιά
Άδειες ειδικού σκοπού: Αναδίπλωση από το υπουργείο Εργασίας - Τι αλλάζει στις αποδοχές
Αναδίπλωση από το υπουργείο Εργασίας για τις άδειες ειδικούς σκοπού των εργαζομένων - Τι αλλάζει στις αποδοχές
Άδειες ειδικού σκοπού: Αναδίπλωση από το υπουργείο Εργασίας - Τι αλλάζει
xioni kakokairia
Κακοκαιρία «Ελπίδα»: Πολικό ψύχος προ των πυλών - Τα δύο σενάρια (Vid)
Πολύ χαμηλές θερμοκρασίες και χιόνια ακόμα και στην Αττική αναμένεται να φέρει η κακοκαιρία «Ελπίδα» τα επόμενα 24ωρα - Τα δύο σενάρια για τα έντονα...
Κακοκαιρία «Ελπίδα»: Πολικό ψύχος προ των πυλών - Τα δύο σενάρια (Vid)