Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας: Ανακοίνωση του Συλλόγου των Μελών ΕΔΙΠ για τη Σύνοδο των Πρυτάνεων
Ανακοίνωση του Συλλόγου ΕΔΙΠ του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας σχετικά με την τοποθέτηση της 97ης Συνόδου των Πρυτάνεων για την συμπλήρωση των αρμοδιοτήτων των ΕΔΙΠ με διοικητικό έργο

Ανακοίνωση - επιστολή προς τις πρυτανικές αρχές του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας έστειλε ο σύλλογος Μελών Εργαστηριακού και Διδακτικού Προσωπικού του ιδρύματος σχετικά με την τοποθέτηση της 97ης Συνόδου των Πρυτάνεων που αφορά τη συμπλήρωση των αρμοδιοτήτων των ΕΔΙΠ με διοικητικό έργο.

Ακολουθεί η ανακοίνωση: 

Σε σχέση με το σημείο 13 του Δελτίου Τύπου της 97ης Συνόδου των Πρυτάνεων με τίτλο «Έλλειψη Διοικητικού Προσωπικού – Οργανισμοί Πανεπιστημίων» εκφράζουμε την έντονη διαμαρτυρία μας και καταγγέλλουμε την καθ’ υπέρβαση της κείμενης νομοθεσίας εισήγηση της Συνόδου που αφορά τη «συμπλήρωση των αρμοδιοτήτων των ΕΔΙΠ-ΕΤΕΠ με διοικητικό έργο» με την αιτιολογία της «μεγάλης μείωσης προσωπικού στο τομέα των Διοικητικών Υπηρεσιών των ΑΕΙ»

Τα μέλη του κλάδου Ε.ΔΙ.Π, στη συντριπτική πλειονότητα διδάκτορες με διδακτική και ερευνητική εμπειρία ετών και με διεθνή αναγνώριση του έργου μας, επιτελούμε σύμφωνα με το ισχύον θεσμικό πλαίσιο (βλ. ν. 2009/2011, ν. 4386/2016 και την αντίστοιχη ερμηνευτική εγκύκλιο -29/7/2016 με αρ. πρωτ. 126603/Ζ2- καθώς και ν. 4485/2017) διακριτό, νευραλγικής σημασίας, εκπαιδευτικό-ερευνητικό έργο στο ελληνικό Πανεπιστήμιο. Επιπλέον των αμιγώς επιστημονικών καθηκόντων μας, ενδεικτικά συμμετέχουμε σε επιτροπές, διαγωνισμούς κλπ, επιτελώντας έργο διοίκησης κατ’ αναλογία με αυτό των μελών ΔΕΠ. Σε καμιά περίπτωση όμως δεν προβλέπεται η ανάθεση στον κλάδο μας καθηκόντων που υποστηρίζονται θεσμικά από το Διοικητικό Προσωπικό των ΑΕΙ (π.χ. γραμματειακή υποστήριξη προπτυχιακών και μεταπτυχιακών προγραμμάτων, λειτουργία βιβλιοθηκών, κά).

Αν με τον όρο «συμπλήρωση των αρμοδιοτήτων των ΕΔΙΠ-ΕΤΕΠ με διοικητικό έργο», εννοείτε γραμματειακή υποστήριξη, με δεδομένο ότι τα μέλη ΕΔΙΠ, ως μη Διοικητικό Προσωπικό, δεν μπορούν και δεν τα ενδιαφέρει να έχουν τη διοικητική εξέλιξη του Διοικητικού Προσωπικού και να γίνουν Προϊστάμενοι, Τμηματάρχες, Διευθυντές, ούτε να λάβουν αμοιβή για υπερωριακή απασχόληση ή να αξιολογηθούν για το έργο αυτό, αλλά κυρίως λόγω αλλότριου αντικειμένου, είναι σίγουρο ότι θα αποτελούν αποκλειστικά βοηθητικό προσωπικό του γραμματειακού προσωπικού της Διοίκησης, τότε καταγγέλλουμε την εισήγηση της Συνόδου των Πρυτάνεων ως θεσμικό και ακαδημαϊκό ατόπημα.

Τα μέλη Ε.ΔΙ.Π. αγωνιζόμαστε καθημερινά, μαζί με τους άλλους κλάδους εργαζομένων στα ΑΕΙ, για την εύρυθμη λειτουργία τους παρά τα σοβαρά προβλήματα που έχει δημιουργήσει η χρόνια υποχρηματοδότηση και υποστελέχωσή τους. Πιστεύουμε ότι στο πλαίσιο μιας στρατηγικής αναβάθμισης και ανάπτυξης του δημόσιου Πανεπιστημίου πρώτιστο αίτημα της Συνόδου των Πρυτάνεων προς την Πολιτεία θα πρέπει να είναι η άμεση πρόσληψη μόνιμου προσωπικού για την κάλυψη των πάγιων αναγκών των ΑΕΙ και όχι η «διευθέτηση» του προβλήματος της υποστελέχωσης π.χ. των Διοικητικών Υπηρεσιών μέσω της αυθαίρετης ανάθεσης διοικητικών καθηκόντων σε άλλους ακαδημαϊκούς κλάδους που στηρίζουν με το έργο τους την απρόσκοπτη διεξαγωγή της εκπαιδευτικής διαδικασίας.

Επίσης, η πρόταση αυτή αντί να επιλύει τα προβλήματα του κλάδου που επανειλημμένα σας έχουμε αναδείξει (μισθολογική αδικία, μη πλήρης εφαρμογή του υφιστάμενου θεσμικού πλαισίου, κατάργηση δικαιώματος συμμετοχής στις διαδικασίες εκλογής των οργάνων διοίκησης, έλλειψη δυνατότητας εξέλιξης), προσθέτει υπερβάλλουσα θεσμική πολυπλοκότητα και επιβαρύνει με επιπλέον αρμοδιότητες έναν κλάδο που ήδη προσφέρει σημαντικό έργο.

 

Σας καλούμε να ζητήσετε την απόσυρση της εν λόγω απόφασης ως μη συμβατής με τον ρόλο των μελών ΕΔΙΠ στον ακαδημαϊκό χώρο και από κοινού να επιδιώξουμε να μην συμπεριληφθεί μια τέτοια αλλαγή στον πολυαναμενόμενο νέο νόμο πλαίσιο.

 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Γιατί η ώρα έχει 60 λεπτά: Η αρχαία απόφαση που «ρυθμίζει» ακόμη τη ζωή μας

Υπ. Παιδείας: Καταβολή αποζημίωσης σε εκπαιδευτικό μετά από 14 χρόνια. Ο λόγος

Σχολεία: Πέντε μέρες χωρίς μαθήματα μετά το Πάσχα - Το πρόγραμμα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Επίθεση του IDF στον Λίβανο
Διπλωματικός μαραθώνιος στην Ουάσινγκτον για την εκεχειρία στον Λίβανο - Η Χεζμπολάχ δεν αναγνωρίζει καμία συμφωνία
Παρά το γεγονός ότι οι εχθροπραξίες στο πεδίο συνεχίζονται με αμείωτη ένταση, η συγκέντρωση των διπλωματικών αποστολών στην αμερικανική πρωτεύουσα...
Διπλωματικός μαραθώνιος στην Ουάσινγκτον για την εκεχειρία στον Λίβανο - Η Χεζμπολάχ δεν αναγνωρίζει καμία συμφωνία
Αφροδίτη Λατινοπούλου: Μιμήθηκε live τη Ζωή Κωνσταντοπούλου - «Είναι η Ελένη Λουκά της πολιτικής»
Αφροδίτη Λατινοπούλου: Μιμήθηκε live τη Ζωή Κωνσταντοπούλου - «Είναι η Ελένη Λουκά της πολιτικής»
Μέχρι και το ταλέντο της στη... μίμηση επιστράτευσε η Αφροδίτη Λατινοπούλου για να επιτεθεί στη Ζωή Κωνσταντοπούλου (vid)
Αφροδίτη Λατινοπούλου: Μιμήθηκε live τη Ζωή Κωνσταντοπούλου - «Είναι η Ελένη Λουκά της πολιτικής»
Σκόνη στην Αθήνα από την κακοκαιρία
Σάκης Αρναούτογλου: Έρχεται κύμα σκόνης, λασποβροχές και ακραίες εναλλαγές θερμοκρασίας
«Πρόσω ολοταχώς» για καλοκαίρι και μετά απότομη επιστροφή στον χειμώνα - Ποιες περιοχές θα «χτυπήσουν» οι λασποβροχές και οι θυελλώδεις άνεμοι
Σάκης Αρναούτογλου: Έρχεται κύμα σκόνης, λασποβροχές και ακραίες εναλλαγές θερμοκρασίας