Η Ενωτική Αριστερή Πρωτοβουλία Ε’ ΕΛΜΕ Ανατολικής Αττικής ζητά να ικανοποιηθούν τώρα τα αιτήματα του εκπαιδευτικού κινήματος και των σχολείων

Αναλυτικά, η ανακοίνωση:

15 ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΩΡΑ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ, ΔΩΣΤΕ ΛΕΦΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ

ΠΕΜΠΤΗ 17/9,  ΠΑΝΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ  ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ, 6.30 μ.μ, 

 ΠΡΟΠΥΛΑΙΑ ΚΑΙ ΠΟΡΕΙΑ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ

ΤΡΙΤΗ 15/9 1.30 μ.μ. ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ  ΣΤΗ ΔΔΕ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ

Τη Δευτέρα, 14/9,  το άνοιγμα των σχολείων αποκάλυψε, όσα καταγγέλλαμε ως εκπαιδευτικό κίνημα όλο το προηγούμενο διάστημα.  Το Υπουργείο Παιδείας ούτε έχει εξασφαλίσει την ασφαλή λειτουργία των σχολείων, ούτε αποδέχεται τις προτάσεις των εκπαιδευτικών, που καταθέτουν οι ΕΛΜΕ και οι Σύλλογοι Διδασκόντων. Την ίδια στιγμή, οι Δήμοι  και η  ΔΔΕ  δεν αναλαμβάνουν τις ευθύνες που τους αναλογούν και δεν συμβάλλουν στη λύση προβλημάτων των σχολείων .

Αντίθετα:

-το ΥΠΑΙΘ επιμένει στην επικίνδυνη πολιτική για την Υγεία και την Παιδεία . Επιμένει στον συνωστισμό 25 και 27 παιδιών στα τμήματα, στη χρήση  ακατάλληλων αιθουσών  (υπόγεια, κοντέινερ, μικρές αίθουσες, ακατάλληλα ενοικιαζόμενα κτίρια κ.ά.)  ,στις  τραγικές ελλείψεις σε προσωπικό καθαριότητας, σε διορισμούς – προσλήψεις αναπληρωτών εκπαιδευτικών με το σταγονόμετρο, που δεν καλύπτουν τα τεράστια κενά των σχολείων , στη μη έγκριση ανάπτυξης υπεράριθμων τμημάτων, με πιέσεις προς τα σχολεία να στείλουν τους μαθητές σε σχολεία “που τους  χωράνε”, να αλλάξουν κατευθύνσεις ή αλλιώς να λειτουργήσουν με 28αρια τμήματα, την ίδια στιγμή που κλείνουν αμέσως τμήματα που πέφτουν κάτω από τον προβλεπόμενο ελάχιστο αριθμό.

-  η  μάσκα και το διαβόητο – πλέον – παγουρίνο  ως   μοναδικά “πολυδιαφημιζόμενα”  μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας,  αποδείχτηκαν φιάσκο, την πρώτη μέρα έναρξης των σχολείων, με τις  μάσκες τεράστιες για το πρόσωπο των παιδιών   και τα παγούρια μικρά ίσα-ίσα για ένα ποτήρι νερό  . Στη λογική της «διαχείρισης» της πανδημίας χωρίς κανένα κόστος και με βαρύ πυροβολικό την «ατομική ευθύνη», επιχειρεί την απεμπόληση της κρατικής ευθύνης και την μετακύληση  της στις πλάτες των εκπαιδευτικών, μαθητών, γονιών. Οι εκπαιδευτικοί βρίσκονται εκτεθειμένοι  μεταξύ της κυβερνητικής αδιαφορίας  και του ανορθολογικού ρεύματος  ενάντια στις μάσκες που βάλλουν εναντίον των εκπαιδευτικών. Οι εκπαιδευτικοί όχι μόνο μετακινούνται από σχολείο σε σχολείο για την κάλυψη του ωραρίου τους, όπως τα προηγούμενα χρόνια, αλλά μετατρέπονται σε πολυεργαλείο (υγειονομικοί, καθαριστές, διοικητικοί κλπ) αγγίζοντας τα όρια της εξουθένωσης, με την κυβέρνηση να τους καθιστά ουσιαστικά υπεύθυνους για την αποτυχία του ανοίγματος των σχολείων.

-  το ΥΠΑΙΘ συνεχίζει να αξιοποιεί την πανδημία και προωθεί και νέα  αντιεκπαιδευτικά σχέδια, συνθλίβει εργασιακά δικαιώματα και αποδομεί το δημόσιο σχολείο (3μηνες συμβάσεις αναπληρωτών, νέα Υ.Α για νομιμοποίηση και μονιμοποίηση της εξ αποστάσεως, ζωντανή μετάδοση του μαθήματος,σχολείο της τηλεκπαίδευσης με τα μάτια στραμμένα στο μέλλον ). Σαν να μην έφταναν τα δεκάδες αντιεκπαιδευτικά νομοθετήματα του καλοκαιριού (νόμος Κεραμέως, τράπεζα θεμάτων, εξετάσεις, αξιολόγηση, κάμερες στις τάξεις, εξοβελισμός μαθημάτων- ειδικοτήτων  κλπ), η κ. Κεραμέως προαναγγέλλει την ψήφιση  και νέων  νομοσχεδίων (Τεχνική Εκπαίδευση, στελέχη εκπαίδευσης, αξιολόγηση, αλλαγή της εισαγωγής στα ΑΕΙ).

Είναι πλέον ξεκάθαρο πως η χρόνια εγκατάλειψη του δημόσιου σχολείου από όλες τις κυβερνήσεις ως τώρα, με την εφαρμογή των μνημονίων, των δημοσιονομικών κοφτών και των επιταγών της Ε.Ε,ΟΟΣΑ,ΣΕΒ έχουν φέρει σε αυτή την οριακή κατάσταση τη δημόσια Παιδεία. Εξίσου, ξεκάθαρο όμως είναι πως η κυβέρνηση συνειδητά από το Μάρτιο έως 14/9 δεν πήρε κανένα μέτρο  ενίσχυσης του δημόσιου σχολείου, ενώ ήταν γνωστό το τι θα αντιμετωπίζαμε το Σεπτέμβριο. Επικοινωνιακή πολιτική και χαμόγελα στα καλοταϊσμένα ΜΜΕ, πως όλα είναι καλά, προκαλούν ακόμη μεγαλύτερη οργή.

Να μετατρέψουμε την οργή σε αγώνα  πριν να είναι αργά για την υγεία των εκπαιδευτικών και των μαθητών μας, για το δημόσιο σχολείο και την εργασία μας.

Η ΕΑΠ καλεί τους συναδέλφους των σχολείων να μην αποδεχθούν αυτή την κατάσταση, ούτε να αναλάβουν ευθύνες που δεν τους αναλογούν, όπως επιδιώκεται από κυβέρνηση, Δημοτικές αρχές και Υπουργείο να τους φορτώσουν. Χωρίς μέτρα ασφαλούς λειτουργίας των σχολείων η πανδημία του κορονοϊού που συνεχώς δυναμώνει, δεν θα μπορέσει να μείνει έξω από τις πύλες των σχολείων.

Τώρα που κάνουν την εμφάνισή τους τα πρώτα κρούσματα σε εκπαιδευτικούς, πριν ακόμα το πρώτο σχολικό κουδούνι, τα αιτήματα του εκπαιδευτικού κινήματος γίνονται – όχι μόνο – επίκαιρα αλλά και αναγκαία όσο ποτέ!

-Όλοι οι Σύλλογοι Διδασκόντων με αποφάσεις τους να καταγράψουν όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν με αποδέκτες αυτούς που πρέπει να δώσουν λύσεις : Υπουργείο, Δημοτικές αρχές, Διεύθυνση.-Να συντονίσουν τις διεκδικήσεις τους με τους Συλλόγους Γονέων και τους μαθητές.

-Την Τρίτη 15/9, στις 1.30 μ.μ. παράσταση διαμαρτυρίας στη ΔΔΕ Ανατολικής Αττικής

-Την Πέμπτη 17/9, καλούμε  σε απογευματινό συλλαλητήριο των ΕΛΜΕ- ΣΕΠΕ- γονέων 6.30μμ στα Προπύλαια με βάση και την απόφαση της ΟΛΜΕ.

- Να κηρυχθεί απεργία από ΟΛΜΕ-ΔΟΕ 25/9 με πανελλαδική κινητοποίηση  για την δημόσια παιδεία.

- Να παρθεί τώρα απόφαση για κοινό αγωνιστικό συντονισμό με υγειονομικά σωματεία (ΟΕΝΓΕ,ΠΟΕΔΗΝ) για την προστασία της δημόσιας υγείας και παιδείας.

Απαιτούμε  ΤΩΡΑ όλα τα απαραίτητα μέτρα για την ασφαλή λειτουργία των σχολείων:

Καθημερινή λειτουργία των σχολείων με ολιγομελή τμήματα. Μείωση του αριθμού των μαθητών ανά τμήμα – κανένα τμήμα με πάνω από 12-15 μαθητές ανάλογα με το μέγεθος της αίθουσας

Διενέργεια μαζικών επαναλαμβανόμενων τεστ σε όλους τους συναδέλφους αλλά και στους μαθητές.

 Μόνιμοι διορισμοί εκπαιδευτικών  με βάση το πτυχίο και την προϋπηρεσία για την πλήρη κάλυψη όλων των κενών άμεσα.

Εύρεση / διαμόρφωση / χρήση των απαραίτητων δημόσιων χώρων για την κάλυψη των αυξημένων αναγκών που δημιουργούνται.

Εξασφάλιση όλου του απαραίτητου αριθμού μόνιμων εργαζομένων στην καθαριότητα των σχολείων, ώστε να διασφαλίζονται οι υγειονομικοί όροι καθ’ όλη τη διάρκεια της λειτουργίας του σχολείου.

Πρόσληψη ψυχολόγων και κοινωνικών λειτουργών για την αναγκαία επικοινωνία με το οικογενειακό περιβάλλον.

Δημιουργία όλων των απαραίτητων δομών ενισχυτικής διδασκαλίας ( κατ΄οίκον, πρόσθετη) για τους μαθητές που δεν μπορούν λόγω πανδημίας να παρακολουθήσουν τη δια ζώσης διδασκαλία και παραμένουν περιορισμένοι στο σπίτι.

Δωρεάν διάθεση του αναγκαίου υλικού προστασίας στα σχολεία (μάσκες, γάντια, αντισηπτικά, υλικά καθαριότητας) με έκτακτη επιχορήγηση στις σχολικές επιτροπές.

Εξασφάλιση των απαραίτητων αδειών για τους εκπαιδευτικούς που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες, δίχως αστερίσκους. Ίσα δικαιώματα για μόνιμους και αναπληρωτές.

Κατάργηση της τροπολογίας ,της ΠΝΠ και της τελευταίας Υ.Α που αφορά στις κάμερες και την “εξ αποστάσεως” εκπαίδευση.

Να αποσυρθούν οι άθλιες διατάξεις για τις τρίμηνες συμβάσεις εργασίας αναπληρωτών. Να δοθούν τώρα όλα τα κενά. Να γίνει τώρα η β΄φάση πρόσληψης των αναπληρωτών.

Όχι στη μεθόδευση της κατάργησης της υποχρεωτικότητας και της καθολικότητας στην εκπαίδευση, που δεν μπορεί να επιτευχθεί παρά μόνο με φυσική παρουσία με όλους τους όρους υγιεινής και ασφαλείας  των σχολείων.

Να σπάσουν τώρα όλα τα υπεράριθμα τμήματα σε ΓΕΛ και ΕΠΑΛ, όλων των τμημάτων β΄ξένης γλώσσας και μαθητών με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες και μαθησιακές δυσκολίες

Αναδιάταξη-μείωση της ύλης για τη νέα χρονιά. Όχι στη Τράπεζα Θεμάτων.

Αύξηση των δαπανών για την παιδεία- έκτακτο κονδύλι από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Έκτακτη οικονομική ενίσχυση των οικογενειών με άνεργους γονείς μαθητών με επίδομα που θα διασφαλίζει ντύσιμο-υπόδηση, σχολικά είδη και σίτιση.

Να αντιδράσουμε  συλλογικά και μαζικά, να διεκδικήσουμε  συντονισμένα και αποφασιστικά όλα τα αναγκαία μέτρα για το ασφαλές άνοιγμα των σχολείων.

ΠΡΟΑΣΠΙΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΓΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός: Οι πρώτες 227 ειδικότητες και η ύλη

Ανακοινώθηκε για Μάρτιο ο Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ - Αιτήσεις εδώ για προετοιμασία

Νέο σύστημα διορισμών Εκπαιδευτικών: Tο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ που μοριοδοτεί και στους 2 ΠΙΝΑΚΕΣ

Παν.Πατρών: Υποτροφίες σε Μεταπτυχιακά Ειδικής Αγωγής και Διαπολιτισμικής - Αιτήσεις μέσω alfavita.gr

ΑΣΕΠ: Το ΠΙΟ ΕΥΚΟΛΟ στην Ελλάδα online Lower - Proficiency για Ενήλικες σε 2 ημέρες Μόνο 111 ευρώ

Απαραίτητο τυπικό προσόν ECDL - Πιστοποίηση Υπολογιστών μόνο με 95 ευρώ

νέα από το Ethnos logo

σχετικά άρθρα

Πρότυπα-Πειραματικά: Συμπληρωματικές διαθέσεις εκπαιδευτικών για συμπλήρωση ωραρίου
Αφορά συμπληρωματική διάθεση ή τροποποίηση ωραρίου διάθεσης 19 εκπαιδευτικών
Πρότυπα-Πειραματικά: Συμπληρωματικές διαθέσεις εκπαιδευτικών για συμπλήρωση ωραρίου
Εισαγωγή της Αγγλικής Γλώσσας στο Νηπιαγωγείο - Ασύγχρονη επιμόρφωση των εκπαιδευτικών ΠΕ06 & ΠΕ60
Ανοίγει ξανά το μητρώο του ΙΕΠ για την υποβολή αίτησης συμμετοχής στην εξ αποστάσεως ασύγχρονη επιμόρφωση των εκπαιδευτικών ΠΕ06 & ΠΕ60 που δεν...
Εισαγωγή της Αγγλικής Γλώσσας στο Νηπιαγωγείο - Ασύγχρονη επιμόρφωση των εκπαιδευτικών ΠΕ06 & ΠΕ60
Κικίλιας: Τα ταξιδωτικά έσοδα στηρίζουν φέτος τα ελληνικά νοικοκυριά
«Η επόμενη τουριστική καμπάνια θα επικεντρωθεί στον βιώσιμο τουρισμό» αναφέρει ο Βασίλης Κικίλιας σε δηλώσεις του στην Le Monde
Κικίλιας: Τα ταξιδωτικά έσοδα στηρίζουν φέτος τα ελληνικά νοικοκυριά