Thumbnail
Για την Κρήτη 

Περίπου ένα χρόνο πριν, η πόλη μας στιγματίστηκε από τα γεγονότα ρατσιστικής βίας που είχαν σημειωθεί μπροστά από το Δημαρχείο και είχαν σαν συνέχεια τους την βραδινή απρόκλητη επίθεση δέκα κουκουλοφόρων σε φοιτητές στην πλατεία Μητρόπολης. Ένας από τους επιτιθέμενους νεοναζί αναγνωρίστηκε, ωστόσο η δίκη του πηγαίνει από αναβολή σε αναβολή. Τελική δικάσιμος του έχει δοθεί για την 1η Φεβρουαρίου με τον ίδιο να συνεχίζει ανενόχλητος, είτε μόνος είτε με την «παρέα» του, να προκαλεί και να επιτίθεται σε όποιον δεν «εγκρίνει» την εμφάνιση του ή τις απόψεις του.

            Η επίθεση στην πλατεία Μητρόπολης, όπως και η σειρά των επιθέσεων και προκλήσεων που ακολούθησαν, δεν αποτελούν «κακές στιγμές» θερμοκέφαλων νέων, ούτε βέβαια έγιναν «από παρεξήγηση». Αντίθετα, αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της πρακτικής των νεοναζιστικών ομάδων στις οποίες ανήκουν οι επιτιθέμενοι, όπως εξάλλου φροντίζουν να επιβεβαιώνουν οι ίδιοι με τους γνωστούς χαιρετισμούς, τατουάζ, κ.τ.λ. Αυτές οι επιθέσεις έχουν πολιτικό κίνητρο την επιβολή της «ορθής» άποψης και τη διαμόρφωση ενός κλίματος τρομοκρατίας, όπου το διαφορετικό δεν γίνεται ανεκτό.

            Ζούμε σε μια εποχή που σε όλη την Ευρώπη ακροδεξιά ή φασιστικά κόμματα ενισχύονται, βρίσκονται κοντά ή συμμετέχουν στην κυβερνητική εξουσία. Αποκλεισμοί και ρατσιστικές πρακτικές γίνονται η επίσημη πολιτική όλο και περισσότερων ευρωπαϊκών κρατών και ο ξενοφοβικός λόγος κυριαρχεί. Στην Ελλάδα η εγκληματική δράση της Χ.Α. συνεχίζεται παρά την εν εξέλιξη δίκη της ηγεσίας της και οι ναζί, παλιοί και νέοι, ξεπλένονται για ακόμα μια φορά από δημοσιογράφους, πολιτικούς αρχηγούς, ιεράρχες. Ο εγκλεισμός προσφύγων σε στρατόπεδα που επικρατούν απάνθρωπες συνθήκες, αντί να μας τρομάζει και να μας εξοργίζει, έχει γίνει “κανονικότητα”.

            Σε αυτή την ασφυκτική πραγματικότητα είναι απόλυτη ανάγκη να πάρουμε θέση. Δεν πρέπει να αφήνουμε ζωτικό χώρο στην άνοδο του φασισμού. Δεν πρέπει να επιτρέψουμε στον φόβο να ριζώσει στην κοινωνία μας.

Τα σωματεία και οι μαζικοί φορείς χρειάζεται να πάρουν στις πλάτες τους τον αντιφασιστικό αγώνα. Στο μεγάλο Παγκρήτιο αντιφασιστικό συλλαλητήριο που έγινε στο Ρέθυμνο, με αφορμή τα πιο πάνω περιστατικά φασιστικής βίας, οι εργαζόμενοι και η νεολαία έδωσαν μαζικά το παρών, καταδικάζοντας αυτές τις πρακτικές. Σαν συνέχεια της μεγάλης αυτής κινητοποίησης, στη δίκη της 1ης Φεβρουαρίου, του τραμπούκου νεοναζί, απαιτούμε να σταλεί ένα μήνυμα πως, καμία φασιστική απειλή δεν είναι ανεκτή, ούτε στο Ρέθυμνο, ούτε πουθενά αλλού.

Οι φορείς

ΕΛΜΕ Ρεθύμνου

Ένωση Iατρών ΕΣΥ Ρεθύμνου

Ενιαίος Φορέας Διδασκόντων Σχολής Κοινωνικών Επιστημών

 

 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

«Κανόνι» σε μεγάλη ασφαλιστική στην Ελλάδα - Χιλιάδες οδηγοί χωρίς κάλυψη από 1η Ιουλίου!

Πολύ σημαντική ανακοίνωση της Πειραιώς για όλους τους χρήστες- Τι πρέπει να κάνετε

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 18/6

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

ΕΣΠΕΡΙΝΟ ΕΠΑΛ ΤΑΥΡΟΥ
Εσπερινό ΕΠΑΛ Ταύρου: Αύριο μεγάλη μουσική εκδήλωση για τον λαϊκό ποιητή Λευτέρη Παπαδόπουλο
«…κύλαγε το τσέρκι στην οδό Φυλής», «Ο παλιός φωνόγραφος», «Ξημερώνει Κυριακή», «Σάββατο κι απόβραδο και ασετιλίνη στην Αριστοτέλους που γερνάς».
Εσπερινό ΕΠΑΛ Ταύρου: Αύριο μεγάλη μουσική εκδήλωση για τον λαϊκό ποιητή Λευτέρη Παπαδόπουλο
diapolitismiki_ekpaideush
«Όχι στο "στένεμα" του Διαπολιτισμικού!» - Οι εκπαιδευτικοί Θεσσαλονίκης ενάντια στην υποβάθμιση του σχολείου
Η Α΄ ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης καταγγέλλει την απόφαση της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας για τη μεταφορά του Διαπολιτισμικού Γυμνασίου και Λυκείου σε...
«Όχι στο "στένεμα" του Διαπολιτισμικού!» - Οι εκπαιδευτικοί ενάντια στην υποβάθμιση του σχολείου