Ανεξάρτητη Ριζοσπαστική Πρωτοβουλία

Κυρία Διευθύντρια του 14 Δ.Σ Αθηνών,

Μπροστά στις εκλογές της 5ης Νοέμβρη ούτε θα σιωπήσουμε  ούτε εκβιαζόμαστε από τις φιγούρες του νεοεπιθεωρητισμού

H κ. Διευθύντρια του 14 Δ.Σ Αθηνών, αμετανόητη ακόμα και στην απάντηση που έστειλε για την καταγγελία του συλλόγου « Αθηνά», αποδεικνύει πως αποτελεί ένα ιδιαίτερo δείγμα επιθεωρητισμού και αυταρχισμού την εποχή που συρρικνώνονται τα μορφωτικά και εργασιακά δικαιώματα στη δημόσια εκπαίδευση.

Στην προσπάθειά της να στηρίξει την αντιδημοκρατική της πρακτική και να περηφανευτεί για την παρεμπόδιση ενός από τα πιο στοιχειώδη πολιτικά δικαιώματα των εργαζομένων, που είναι η ενημέρωσή τους από τον κλάδο και τους εκπροσώπους του, παραδίδει σήμερα με θράσος και αμετροέπεια μαθήματα συνδικαλισμού. Η επίθεση που δέχεται το εκπαιδευτικό κίνημα και οι αγώνες του μέσα από το απαντητικό της κείμενο, ταυτίζεται απόλυτα με την επίθεση που δέχονται σήμερα τα συνδικαλιστικά δικαιώματα και οι ελευθερίες από την κυβέρνηση των Μνημονίων. Αυτήν την κυβερνητική επίθεση υπηρετούν διαρκώς οι πράξεις της, αν δεν είναι και σε διατεταγμένη υπηρεσία.

Ο στόχος της  και ο χρωματισμός του προφανής: Nα παρέμβει στην εκλογική διαδικασία δύο μέρες πριν την  5ης Νοέμβρη, κατά των συνδικαλιστών που δεν είναι ενεργούμενα της διοίκησης και να τους εκβιάσει με μια προεκλογική συκοφαντία, παίζοντας το ρόλο ιδιότυπου κομματάρχη της κυβερνητικής παράταξης.

Αναπολεί την παντοδυναμία του και στηρίζει εκείνο του συνδικαλισμό που ‘λεγε πάντα ναι στις κυβερνήσεις, έχριζε διευθυντές, διαπλεκόταν με τη διοίκηση και υπηρετώντας την πολιτική των κυβερνώντων μας οδήγησε στο σχολείο που όλα γκρεμίζονται: μόρφωση, εργασιακές σχέσεις δικαιώματα. Αν μπορούσε, θα καταργούσε το μοντέλο εκλογών που έχουμε στους συλλόγους εκπαιδευτικών και θα διόριζε ως Πρόεδρο του συλλόγου κάποιον προϊστάμενο, σύμβουλο ή μανδαρίνο του Υπουργείου ή ακόμα και την ίδια την Άννα Διαμαντοπούλου, το «νέο σχολείο» και τους ανθρώπους της οποίας υπερασπίζει με πάθος.  Για να ασκείται ο συνδικαλισμός «υπεύθυνα», δηλαδή υποταγμένα στους κυβερνώντες ή από του ίδιους τους κυβερνώντες κατά πως της αρέσει.  Οι αναφορές της στο Ολοήμερο και τα ΕΑΕΠ, ταυτόσημες με την πράσινη προπαγάνδα και τα νεοφιλελεύθερα ιδεολογήματα του «νέου σχολείου», που έπρεπε ως κλάδος να συμμορφωθούμε παρ’ αυτά, αλλά και η «περίεργη» όσο και επικίνδυνη άποψή της πως το κατάπτυστο και ανενεργό από τους αγώνες του κλάδου Καθηκοντολόγιο, μια ΥΑ του 2002, είναι υπεράνω των εκπαιδευτικών νόμων, αποτελεί ολοκληρωτική θέση που θέτει την εκπαίδευση σε ειδικό έκτακτο καθεστώς αναστολής της ισχύουσας νομοθεσίας και αποτελεί casus belli για κάθε δημοκράτη εκπαιδευτικό. Την πληροφορούμε όμως, πως στην εκπαίδευση δε θα επιβληθεί στρατιωτικός νόμος!

Έφτασε όμως και στο σημείο να μέμφεται, με ύφος και στυλ Άδωνι Γεωργιάδη, τις περσινές κινητοποιήσεις μας στη Διεύθυνση, εκείνον τον μαύρο Σεπτέμβρη που αποψίλωσαν όλα τα σχολεία από δασκάλους, έβγαζαν όσους ήθελαν ως υπεράριθμους, τους πήγαιναν όπου ήθελαν και εξόρισαν 100 νέους συναδέλφους στα 4 σημεία του αττικού ορίζοντα. Κατά τη γνώμη της προφανώς θα έπρεπε ο σύλλογος να απονείμει στη Δ/νση εύφημη μνεία! Αλλά έσπευσε να κατακεραυνώνει και τις φετινές κινητοποιήσεις μας στα σεμινάρια της ντροπής για την επιμόρφωσή των σχολικών συμβούλων απέναντι στην αξιολόγηση-καρμανιόλα και τις απολύσεις. «Μια χούφτα συνδικαλιστές» διατείνεται πως τα κάναν όλα στα σεμινάρια, προσβάλλοντας τους χιλιάδες συγκεντρωμένους αγωνιζόμενους συναδέλφους, που πνίγηκαν στα χημικά και αντιμετώπισαν τις θωπείες των αστυνομικών οργάνων, όταν τα στελέχη και οι σχολικοί συμβούλους που επικαλείται και περιβάλλει με τόση αφοσίωση, εξεφτέλισαν κάθε έννοια συναδελφικότητας, σπεύδοντας μέσα σε τέτοιες συνθήκες να χωθούν με τα ΜΑΤ στο σιδηρόφραχτο Υπουργείο, για να επιμορφωθούν και να «μελετήσουν» την ομηρία και τις απολύσεις των συναδέλφων. Κατακεραυνώνει και απαξιώνει το συνδικαλισμό, αλλά  όχι αυτόν τον κρατικοδίαιτο, των πελατειακών σχέσεων, του ρουσφετιού, των μανδαρίνων αλλά το συνδικαλισμό που τόλμησε και τολμά να  στέκεται απέναντι και να αντιστέκεται σε όλα τα παραπάνω,  ενώ η ίδια  διαβιεί «συνδικαλιστικά» μόνο με τη διοίκηση και ως αναρριχητής στη μεγάλη σχολή του επιθεωρητισμού, δε βάζει την υπογραφή της για την αξιολόγηση ούτε εκεί που την έβαλαν 900 συνάδελφοι στους 930 και όλοι σχεδόν οι διευθυντές του συλλόγου μας, αλλά και το 95% του κλάδου. Οι αξιολογητές ξανάρχονται και  το γράφουν στο κούτελο… Καταλάβαμε λοιπόν τις θέσεις σας  για την αξιολόγηση και ας μην τολμάτε να τις δηλώσετε !

Όποια συσκότιση όμως, όποια ρελάνς, όποιον εκβιασμό κατά προσώπων και αν χρησιμοποιήσει, τα έργα και οι ημέρες της είναι γνωστά και οι ύβρεις της παροιμιώδεις: Παραμονή των συναδέλφων μέχρι τις 2, μάθημα στα κενά των συναδέλφων, που κατά καιρούς το βάφτιζε συναδελφική αλληλεγγύη, συνεδριάσεις μετά τις 2, απόπειρα να περάσει η παραβίαση του ωραρίου ως νόμιμη, ένεκα του καθηκοντολογίου ή ως εθελοντική που οι λίγοι που διαφωνούν πρέπει να υπακούν, αλλοίωση τοποθετήσεων στα πρακτικά, στοχοποίηση συναδέλφων, έγγραφες εκδικητικές αναθέσεις καθηκόντων σε συναδέλφους για επισκευές στο διδακτήριο και άλλα πολλά.

Μια συναδελφική συστολή όλων των μελών του Δ.Σ του συλλόγου μας, το στοιχειώδες καθήκον απέναντι στα ερωτήματα συναδέλφων, αλλά και η αντίληψή μας να μην καταγγέλουμε διευθυντές, αλλά την αντιεκπαιδευτική πολιτική, μας έφερε με ομόφωνη απόφαση στο σχολείο, αφού ενημερώσαμε σχετικά μέσω του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, με πρόθεση και μόνο να ενημερώσουμε τους συναδέλφους για το πλαίσιο εργασιακών δικαιωμάτων του κλάδου και τους νόμους που το συγκροτούν.

Και πριν προλάβει ο οργανωμένος κλάδος, επισκεπτόμενος το σχολείο δια των εκπροσώπων του συλλόγου  «Αθηνά», να παραθέσει στους συναδέλφους έστω μισό από τα δικαιώματά τους και τους νόμους που τα κατοχυρώνουν, «φασιστοειδή» μας απεκάλεσε (κοιτώντας προφανώς στον καθρέφτη) και με ηπιότερη ύβρη από το απύλωτο στόμα της  το «έξω από το σχολείο μου» (που το αντιλαμβάνεται προφανώς ως βακούφι της), μας  προπηλάκισε ανοίκεια. Οι αθλιότητες που διαδίδει εκ των υστέρων, έστω και μπροστά στη δεινή της θέση,  ότι εισέβαλε ο Σύλλογος στο σχολείο με τον καταγγελτικό του λόγο και οι επιθέσεις κατά προσώπων στις οποίες επιδίδεται αποτελούν μνημείο ψεύδους και αμοραλισμού και ερμηνεύονται από τη δυσανεξία της απέναντι στα συλλογικά δικαιώματα και όσους τα υπερασπίζονται, δυσανεξία τέτοια, ώστε να αντιλαμβάνεται  τους εκπροσώπους του συλλόγου ως εισβολείς και εσωτερικό εχθρό!

Μα τι κι αν ως σύλλογος ενημερώσαμε με μειλ για την επίσκεψή μας; Η Διευθύντρια το απέκρυψε, μη λέγοντας κουβέντα στους συναδέλφους, με αποτέλεσμα η απόπειρα ενημέρωσης να πραγματοποιηθεί μπροστά σε 5-6 εκπαιδευτικούς. Και είχε μετά τη δημοκρατική δεοντολογία να επικαλείται τους υπόλοιπους συναδέλφους, που εκείνη τους κατέστησε απόντες, ως μάρτυρες για την αποκατάσταση της αλήθειας!

Μα και στη συνέχεια,  «τσογλάνια», «αργόμισθους», «τεμπελχανάδες» και «συκαφάντες»  εξύβρισε  τους συναδέλφους της που σε εποχή δημοκρατίας ρώτησαν το σωματείο τους για το πλαίσιο των δικαιωμάτων που υποστηρίζει ο κλάδος. Και επικαλέστηκε την αξιολόγηση για την εκδίωξή τους!

Μετά την καταγγελία του συλλόγου, επ’ αφορμή τα όσα έζησαν οι εκπρόσωποί του το πρωινό της 22/10,  ανήρτησε το κείμενο στην πόρτα της με το ευανάγνωστο σχόλιο «ιδού τι γράφουν οι Γκέμπελς που σας εκπροσωπούν». Αποκάλυψε έτσι, ότι λειτουργεί τελικά στο σχολείο το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, από το οποίο και έλαβε την ανακοίνωση. Συνακόλουθα όμως απέδειξε την άθλια λογοκρισία με την οποία περιποιήθηκε τις δεκάδες φετινές ενημερωτικές ανακοινώσεις του Συλλόγου, που ούτε τις προώθησε ούτε τις είδε κανείς και πουθενά! Ποιος λοιπόν είναι ο Γκαίμπελς;

Η κ Διευθύντρια, χωρίς να συγκαλέσει σύλλογο διδασκόντων διαβουλεύτηκε κατά μόνας και επιλεκτικά με συναδέλφους του σχολείου της για να υπογράψουν κείμενο για την «αυθαίρετη, αντιδημοκρατική και συκοφαντική προς τη διευθύντρια» στάση του συλλόγου μας. Με τους 16 από τους 22 όμως. Στους υπόλοιπους που δεν απευθύνθηκε, ποια από τις  ποσοστώσεις  της αξιολόγησης εφαρμόζει; Τι τους  ετοιμάζει;

Νωρίτερα, αναζήτησε εκ νέου ομπρέλα και κάλυψη στο διοικητικό μηχανισμό, στους συμβούλους και τους κυβερνητικούς μανδαρίνους στους οποίους δίνει τις εξετάσεις της. Ήμαστε βέβαιοι ότι θα της την παρείχαν. Εικόνα είναι και η ίδια του «νέου σχολείου»  των περικοπών και της περιστολής των ελευθεριών και των δικαιωμάτων, που φορτώνει τα βάρη στις πλάτες των εκπαιδευτικών, εξ ου και η θαλπωρή που της παρέχεται.

Όποιος όμως τη συμβούλευσε πως, παρεμβαίνοντας κατά προσώπων και εκπροσώπων του Συλλόγου και εκβιάζοντάς  μας εν μέσω του κλίματος των εκλογών για τα Υ.Σ, μπορεί να μας κλείσει το στόμα, για να μη διακινδυνεύσουμε ψήφους, ματαιοπονεί!

Όποιος για να ξεπεράσει τα καταγγελλόμενα δημιουργεί την παραμορφωτική εικόνα ότι ο σύλλογος καταγγέλλει τους διευθυντές- και όχι την εν λόγω, ας το γνωρίζει πώς δε θα βρει συμμάχους! Η μεγάλη πλειοψηφία των συναδέλφων διευθυντών με τη δημοκρατική στάση τους, τη συναδελφική αλληλεγγύη και τη συμμετοχή τους στη συλλογική ζωή του σωματείου μας, αφίσταται τέτοιων συμπεριφορών.

Όποιος πιστεύει ότι θα ξεπεράσει τα ανομήματά του επιχειρώντας να  δημιουργήσει κλονισμό στις σχέσεις των μελών ενός μεγάλου και μαχητικού Συλλόγου με τους δημοκρατικά εκλεγμένους εκπροσώπους του, είναι βαθιά γελασμένος. Οι σχέσεις του συλλόγου και των μελών του έχουν οικοδομηθεί στις καθημερινές μάχες για τα δικαιώματά μας, στα σχολειά, στις συνελεύσεις και στους δρόμους. Είναι σχέσεις συναδελφικής αλληλεγγύης, σχέσεις αγωνιστικές και είναι αδιατάρακτες.

Θα το επαναλάβουμε λοιπόν ξανά και στην κ. Διευθύντρια του 14 Δ.Σ και σε όσους από τη Διοίκηση τη στηρίζουν: Θα συνεχίσουμε ενωμένα με όλες τις δυνάμεις που στηρίζουν το συλλογικό πλαίσιο να υπερασπίζουμε το δικαίωμα κάθε συναδέλφου στην εργασιακή του αξιοπρέπεια, πράγμα που αποτελεί για μας το μόνο και υπέρτατο καθήκον μας. Τα δικαιώματα των συναδέλφων και η υπεράσπισή τους δεν υπάγονται σε ποσοστώσεις. Δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να τρομοκρατεί, να εξυβρίζει, να απειλεί συναδέλφους και να καταστρατηγεί τα βασικότερα των εργασιακών τους δικαιωμάτων, όποιους κι αν επικαλείται, όσες άκρες κι αν έχει, όσες πλάτες κι αν διαθέτει. Όσοι μετέρχονται τέτοιων πρακτικών, θα μας βρίσκουν διαρκώς μπροστά τους. Ας το γνωρίζουν!

Και δε θα κάνουμε βήμα πίσω από αυτό,  όσους εκλογικούς εκβιασμούς κι αν υποστούμε! Δεν είμαστε όλοι ίδιοι…

Γιώργος Παζάλος

πρόεδρος του συλλόγου « Αθηνά»

Πανελλήνιες: Πανωλεθρία στα Τμήματα Φυσικής και Μαθηματικών με "βροχή" κενών θέσεων