Το Πανεπιστήμιο Πατρών υλοποιεί νέο κύκλο εξ αποστάσεως μοριοδοτούμενης επιμόρφωσης στην Αγωγή Υγείας (400 ώρες, 9 μήνες), σε μια περίοδο όπου το συγκεκριμένο αντικείμενο αποκτά αυξημένο θεσμικό και επαγγελματικό βάρος.
Η ενίσχυση της θεματικής «ΕΥ-ΖΗΝ» στα σχολεία, στο πλαίσιο των Εργαστηρίων Δεξιοτήτων, δεν αποτελεί μια αποσπασματική προσθήκη στο ωρολόγιο πρόγραμμα, αλλά μια σαφή κατεύθυνση της εκπαιδευτικής πολιτικής: το σχολείο καλείται να διαμορφώσει μαθητές με επίγνωση ζητημάτων υγείας, πρόληψης και προσωπικής ευημερίας.
Από τη θεωρία στην πράξη: Τι αλλάζει μέσα στην τάξη
Θέματα που μέχρι πρόσφατα αντιμετωπίζονταν περιστασιακά – όπως η διατροφή, η ψυχική ανθεκτικότητα, η ασφάλεια στο διαδίκτυο ή ο σχολικός εκφοβισμός – εντάσσονται πλέον οργανωμένα στο σχολικό πλαίσιο.
Η θεματική «ΕΥ-ΖΗΝ» περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων:
- Υγεία και πρόληψη νοσημάτων
- Διατροφή και αυτομέριμνα
- Ψυχική και συναισθηματική ενδυνάμωση
- Οδική ασφάλεια
- Αντιμετώπιση εκτάκτων συνθηκών
- Σχέσεις σχολείου – οικογένειας – κοινωνίας
Το σχολείο διευρύνει τον παιδαγωγικό του ρόλο. Και μαζί του, διευρύνεται και το πεδίο ευθύνης του εκπαιδευτικού. Η διαχείριση θεμάτων πρόληψης, ευημερίας και κοινωνικής συνοχής απαιτεί πλέον γνώση, μεθοδολογία και τεκμηριωμένη προσέγγιση.
Πώς συνδέεται με τη μοριοδότηση
Σε αυτό το νέο πλαίσιο, η επιμόρφωση στην Αγωγή Υγείας δεν είναι απλώς μια θεματική επιλογή· λειτουργεί και ως επαγγελματικό πλεονέκτημα.
Με βάση την ισχύουσα νομοθεσία, το σχετικό πιστοποιητικό επιμόρφωσης:
- Δίνει 2 μόρια για διορισμούς και προσλήψεις εκπαιδευτικών (πίνακες ΑΣΕΠ)
- Προσφέρει 1 μόριο για τη διαδικασία επιλογής στελεχών εκπαίδευσης
- Μοριοδοτεί με 10 μόρια διορισμούς ΤΕ και ΔΕ
Σε ένα περιβάλλον αυξημένου ανταγωνισμού στους πίνακες, ακόμη και η διαφορά ενός ή δύο μορίων μπορεί να αποδειχθεί καθοριστική. Παράλληλα, η εξειδίκευση στο αντικείμενο ενισχύει το παιδαγωγικό προφίλ του εκπαιδευτικού, ιδιαίτερα σε σχολικές μονάδες που δίνουν έμφαση σε δράσεις πρόληψης και ευαισθητοποίησης.
Η πανεπιστημιακή επιμόρφωση
Το μοριοδοτούμενο σεμινάριο στην Αγωγή Υγείας του Πανεπιστήμιο Πατρών υλοποιείται σε συνεργασία με τον εκπαιδευτικό οργανισμό ΕΚΕΚ και έχει επιστημονικά υπεύθυνο τον καθηγητή Ιατρικής Χαράλαμπο Γώγο. Έχει διάρκεια 9 μηνών (400 ώρες) και πραγματοποιείται εξ ολοκλήρου εξ αποστάσεως και ασύγχρονα. Η δομή του οργανώνεται σε τρεις βασικούς άξονες:
- Υγεία, διατροφή και αυτομέριμνα
- Ασφάλεια και πρόληψη
- Κοινωνική και προσωπική ευημερία
Απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, αναπληρωτές, υποψήφιους προς διορισμό, αλλά και σε παιδαγωγούς, κοινωνικούς επιστήμονες και επαγγελματίες του χώρου της υγείας που επιθυμούν να εξειδικευτούν στο σχολικό πεδίο.
Σε μια συγκυρία όπου η σχολική πράξη συνδέεται όλο και περισσότερο με ζητήματα υγείας, πρόληψης και κοινωνικής συνοχής, η επιμόρφωση στην Αγωγή Υγείας παύει να αποτελεί μια γενική κατάρτιση και αναδεικνύεται σε ουσιαστικό προσόν διορισμού και επαγγελματικής εξέλιξης.
Εκδηλώστε ενδιαφέρον και κλείστε μία θέση στον νέο κύκλο
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
Καταγγελία για αδιανόητες απειλές σε βάρος αναπληρωτή εκπαιδευτικού από άλλον εκπαιδευτικό
Ηλεκτρική κουβέρτα: Το μεγάλο λάθος που κάνουμε όλοι στο κρεβάτι
Voucher 750 ευρώ σε εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα - Ανοίγουν οι αιτήσεις
Alfavita Newsroom