Τo Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, στο πλαίσιο των δράσεων του Erasmus+ και της Συμμαχίας του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου ARTEMIS, πραγματοποίησε με ιδιαίτερη επιτυχία το Μικτό Εντατικό Πρόγραμμα/Blended Intensive Programme (BIP) Βραχυχρόνιας Κινητικότητας με θέμα τις κινητικότητες στον χώρο και τον χρόνο και την ιστορική και καλλιτεχνική αναπαράστασή τους: "Mobilities: spaces, times, representations (arts, history, archaeology)".
Το πρόγραμμα, το οποίο έλαβε χώρα από τις 9 έως τις 13 Ιουνίου στην Πανεπιστημιούπολη της Πρέβεζας, συγκέντρωσε πάνω από τριάντα φοιτητές, φοιτήτριες και μέλη διδακτικού προσωπικού τεσσάρων Πανεπιστημίων της συμμαχίας ARTEMIS (Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, Université Clermont Auvergne-Γαλλία, Universitatea Ovidius din Constanța-Ρουμανία,Università degli Studi di Perugia-Ιταλία) και υλοποιήθηκε με την υποστήριξη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πρέβεζας που συμμετέχει στη συμμαχία ως συνδεδεμένος εταίρος.
Η εκπαιδευτική δράση περιελάμβανε ακαδημαϊκές διαλέξεις, εργαστήρια, δραστηριότητες πεδίου και περιηγήσεις, ένα προπαρασκευαστικό διαδικτυακό στάδιο και μία φάση παρακολούθησης και αξιολόγησης μετά την ολοκλήρωση της κινητικότητας. Μέσα από τις διαλέξεις διερευνήθηκε η έννοια της κινητικότητας υπό το πρίσμα μιας ευρείας διεπιστημονικής προοπτικής, ενώ κατά τη διάρκεια των εργαστηρίων οι φοιτητές και οι φοιτήτριες επισκέφθηκαν την ευρύτερη περιοχή της Πρέβεζας, ξεναγήθηκαν σε επιλεγμένους αρχαιολογικούς χώρους και παρουσίασαν έργα τους σε μικτές ομάδες εκπροσωπώντας και τα τέσσερα συμμετέχοντα Πανεπιστήμια.
Στόχος του προγράμματος ήταν να προσφέρει μία ολοκληρωμένη εκπαιδευτική δράση, σχεδιασμένη από κοινού με τα συμμετέχοντα ιδρύματα, για την βαθύτερη κατανόηση της σύνθετης δυναμικής της κινητικότητας ανθρώπων και πολιτισμών σε διαφορετικές ιστορικές περιόδους και χώρους και να αναδείξει τον αντίκτυπο της κινητικότητας στη διαμόρφωση γλωσσικών και πολιτιστικών μετασχηματισμών, καθώς και στη διαχρονική δημιουργία ατομικών και συλλογικών ταυτοτήτων.
Στη συνέντευξη τύπου που πραγματοποιήθηκε στην Πρέβεζα, αναδείχθηκε από τους παριστάμενους ο αντίκτυπος του προγράμματος τόσο σε ακαδημαϊκό όσο και σε τοπικό επίπεδο.
Η Πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Καθηγήτρια κα Άννα Μπατιστάτου τόνισε τη σημασία των διεθνών συνεργασιών για την ενίσχυση του ρόλου του Πανεπιστημίου στην ευρωπαϊκή ακαδημαϊκή κοινότητα και αναφέρθηκε στον στρατηγικό σχεδιασμό για τη βιώσιμη ανάπτυξη της περιοχής, ο οποίος είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με την ενίσχυση του ρόλου του Πανεπιστημίου στην Πρέβεζα και στις άλλες πρωτεύουσες των περιφερειακών ενοτήτων της Ηπείρου.
Ο Καθηγητής κ. Κωνσταντίνος Καραμάνης, μέλος του Συμβουλίου Διοίκησης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, χαρακτήρισε τη διεθνοποίηση ως ορόσημο της τελευταίας τριετίας για το Πανεπιστήμιο, ενώ η Καθηγήτρια κα Αικατερίνη Πλακίτση, μέλος του Συμβουλίου Διοίκησης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, επεσήμανε τον προγραμματισμό δράσεων σε όλες τις πανεπιστημιουπόλεις της Ηπείρου με σκοπό την περαιτέρω ανάπτυξη των πόλεων που τις φιλοξενούν.
Ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Προγραμματισμού, Οργάνωσης και Πληροφορικής Δήμου Πρέβεζας κ. Λεωνίδας Αργυρός εξέφρασε την αμέριστη στήριξη του Δήμου σε όλες τις αντίστοιχες δράσεις συνέργειας του Πανεπιστημίου και του Δήμου.
Ως εκπρόσωπος του Πανεπιστημίου Clermont Auvergne της Γαλλίας, ο Καθηγητής Pierre Mathieu ανέδειξε τη σημασία της συνέργειας στην ανταλλαγή γνώσης, έρευνας και καλών πρακτικών σε θέματα διεθνούς κινητικότητας, ενώ η Καθηγήτρια κα Μαρία Ζουμπούλη αναφέρθηκε στη δυναμική της διαθεματικότητας και της πολυγλωσσίας του προγράμματος, καθώς και στην εμπειρική επαφή με το αρχαιολογικό-ιστορικό αντικείμενο.
Τέλος, η Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πρέβεζας κα Ανθή Αγγέλη τόνισε ότι για τις δραστηριότητες περιήγησης του προγράμματος επελέγησαν ως σημεία ενδιαφέροντος οι αρχαιολογικοί χώροι της Αρχαίας Νικόπολης, της Αρχαίας Κασσώπης και του Κάστρου της Πάργας, εξυπηρετώντας τις ανάγκες των περιηγητών με διαφορετικές προσλαμβάνουσες για την έννοια της κινητικότητας.
Η επιτυχής ολοκλήρωση του προγράμματος "Mobilities: spaces, times, representations (arts, history, archaeology)" καταδεικνύει τη δέσμευση του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων για την προώθηση της διεθνοποίησης και της εκπαιδευτικής καινοτομίας μέσω της διαρκούς διασύνδεσης της ακαδημαϊκής κοινότητας με την ευρύτερη τοπική κοινωνία και τους φορείς της. Επιπρόσθετα, για την πόλη της Πρέβεζας και την ευρύτερη περιοχή, η διεθνής προβολή μέσω των αλλοδαπών συμμετεχόντων/ουσών ήταν σημαντική.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
750 ευρώ σε 170.000 πολίτες - Πάρτε τα με μια μόνο αίτηση και όλα εξα αποστάσεως μέσω golearn
Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 25/6
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ