ΚΥΣΔΕ: Αδιέξοδο στις μεταθέσεις εκπαιδευτικών – Αυξάνονται οι υπεράριθμοι, παραμένουν οι αδικίες
Απορρίψεις αιτήσεων και ενστάσεων εκπαιδευτικών – Κριτική στο νομικό πλαίσιο για τα Μουσικά και Καλλιτεχνικά Σχολεία

Συνεδρίασε την Τρίτη 13 Μαΐου 2025 το Κεντρικό Υπηρεσιακό Συμβούλιο Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (ΚΥΣΔΕ), με αντικείμενο σημαντικά ζητήματα που αφορούν τις μεταθέσεις και τις ενστάσεις εκπαιδευτικών. Σύμφωνα με ενημερωτικό σημείωμα του αιρετού εκπροσώπου Θοδωρή Κατσωνόπουλου, εκλεγμένου με το ψηφοδέλτιο των Συνεργαζόμενων Εκπαιδευτικών Κινήσεων, κατά τη συνεδρίαση εξετάστηκαν, μεταξύ άλλων, αιτήματα ανάκλησης μεταθέσεων, ενστάσεις εκπαιδευτικών για Μουσικά και Καλλιτεχνικά Σχολεία, καθώς και μεταθέσεις σε Πειραματικά Διαπολιτισμικά Σχολεία.

Κατά πλειοψηφία απορρίφθηκαν δύο αιτήσεις ανάκλησης μετάθεσης εκπαιδευτικών Δ.Ε. – ειδικότερα στους κλάδους ΤΕ16 (κλασική κιθάρα) και ΠΕ03 – σε Μουσικά Σχολεία, παρότι επικαλέστηκαν σοβαρούς λόγους υγείας και οικογενειακούς. Η απόφαση ερείδεται στην εγκύκλιο 121294/Ε2/15-10-2024, η οποία δεν προβλέπει δυνατότητα ανάκλησης. Ο αιρετός εκπρόσωπος διαφοροποιήθηκε από την πλειοψηφία, τονίζοντας την ανάγκη εξέτασης των αιτήσεων κατά περίπτωση.

Το ΚΥΣΔΕ εξέτασε οκτώ ενστάσεις εκπαιδευτικών Γενικής Παιδείας διαφόρων κλάδων (ΠΕ04.01, ΠΕ86, ΠΕ03, ΠΕ07, ΠΕ02, ΠΕ11) για τις μεταθέσεις σε Μουσικά Σχολεία. Το Συμβούλιο απέρριψε όλες τις ενστάσεις, επικαλούμενο το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο, το οποίο, σύμφωνα με την ενημέρωση, χαρακτηρίζεται ως δαιδαλώδες και περιοριστικό, καθώς δεν προβλέπει σαφή μοριοδότηση, ούτε συνεκτιμά κοινωνικά ή οικογενειακά κριτήρια.

Η ενημέρωση

Ενημερωτικό του αιρετού στο  ΚΥΣΔΕ

                Θοδωρή Κατσωνόπουλου

εκλεγμένου  με το ψηφοδέλτιο  των

     Συνεργαζόμενων Εκπαιδευτικών Κινήσεων

Σχετικά με τη συνεδρίαση του ΚΥΣΔΕ (Τρίτη 13 Μαΐου 2025)

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Σας ενημερώνω ότι το ΚΥΣΔΕ συνεδρίασε την Τρίτη 13 Μαΐου, εξετάζοντας τα παρακάτω θέματα:

(1)Αιτήσεις ανάκλησης και ενστάσεις εκπαιδευτικών επί των μεταθέσεων έτους 2025 και πιο συγκεκριμένα:

 

(α) Δύο (2) αιτήσεις ανάκλησης μετάθεσης εκπαιδευτικών Δ.Ε. - Μουσικής (κλάδου ΤΕ16, ειδίκευση κλασική κιθάρα) και Γενικής Παιδείας (κλάδου ΠΕ03) - σε Μουσικά Σχολεία έτους 2025, οι οποίοι μετατέθηκαν με την αριθμ. 31593/Ε2/20-03-2025 Υπουργική Απόφαση.

Στις αιτήσεις τους οι εκπαιδευτικοί επικαλούνταν σοβαρούς λόγους υγείας, όπως και σοβαρούς οικογενειακούς λόγους.

Κατά πλειοψηφία, το ΚΥΣΔΕ απεφάνθη αρνητικά, λαμβάνοντας υπόψη τα οριζόμενα στην  υπ. αριθμ. 121294/Ε2/15-10-2024 εγκύκλιο των μεταθέσεων ότι δεν προβλέπεται ανάκληση μετάθεσης. Διαφοροποιήθηκα και έθεσα για άλλη μια φορά την αναγκαιότητα να λαμβάνονται αποφάσεις, κρίνοντας κατά περίπτωση τη σοβαρότητα των λόγων που επικαλούνται οι εκπαιδευτικοί στις αιτήσεις τους.

(β) Οκτώ (8) ενστάσεις - αιτήσεις επανεξέτασης εκπαιδευτικών Γενικής Παιδείας (κλάδων ΠΕ04.01, 3 ΠΕ86, ΠΕ03, ΠΕ07, ΠΕ02, ΠΕ11) αναφορικά με τις μεταθέσεις σε Μουσικά Σχολεία έτους 2025.

Το Συμβούλιο απεφάνθη αρνητικά, λαμβάνοντας υπόψη το ισχύον δαιδαλώδες νομοθετικό πλαίσιο που ορίζει τα ακόλουθα:

Οι μεταθέσεις (και αποσπάσεις) εκπ/κών Δ.Ε. σε Μουσικά Σχολεία πραγματοποιούνται σύμφωνα με την περ. Ι’ του άρθρου 16 του ν. 1824/88 (Α ́296), όπως τροποποιήθηκε από την παρ. 9 του άρθρου 9 του ν. 3391/2005 (Α ́240) και το άρθρο 53 του ν. 4653/2020 (Α ́12), το π.δ. 50/96 (Α ́45) όπως τροποποιήθηκε από την περ. Β  ́του άρθρου 8 του π.δ. 100/97 (Α ́94), την περ. Β ́ του άρθρου 8 του π.δ. 100/97 (Α ́94) όπως αυτό μερικώς αντικαταστάθηκε από την παρ.3 του άρθρου 205 του ν. 4610/2019 (Α ́70), το άρθρο 53 του ν. 4653/2020 (Α ́12) που προστέθηκε στην παράγραφο 4 της 3345/2.9.1988 Υ.Α., η οποία κυρώθηκε με την περίπτωση Ι ́ της παρ. 1 του άρθρου 16 του ν. 1824/1988 (Α ́296), όπως αυτή αντικαταστάθηκε με την παρ. 1 του άρθρου 205 του ν. 4610/2019 (Α ́70) και το άρθρο 60 του ν.4692/2020 (Α ́111) όπως τροποποιήθηκε και ισχύει, καθώς και το άρθρο 62 του ν. 4589/2019 (A ́13), όπως ισχύει.

Βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας η αποδεδειγμένη σχέση με τη μουσική και τις τέχνες για τους εκπ/κούς γενικών ειδικοτήτων έχει απαλειφθεί και δε λαμβάνεται επομένως υπόψη ως απαραίτητη προϋπόθεση αλλά ως συνεκτιμώμενο προσόν (άρθρο 9, παρ. 9 του ν. 3391/2005 (Α ́240) & άρθρο 53 του ν. 4653/2020 (Α ́12), ενώ η Επιστημονική Επιτροπή Μουσικής παιδείας εισηγείται μόνο για τους εκπ/κούς μουσικής παιδείας. Επίσης στα Μουσικά σχολεία δεν προβλέπεται μοριοδότηση και οικογενειακοί, προσωπικοί, οικονομικοί λόγοι καθώς και λόγοι υγείας, εντοπιότητας και συνυπηρέτησης δεν αποτελούν κριτήρια μετάθεσης (και απόσπασης) σε αυτά.

Είναι πλέον καιρός όλο το ως άνω αναγραφόμενο δαιδαλώδες πλαίσιο που διέπει τις υπηρεσιακές μεταβολές στα Μουσικά Σχολεία να αλλάξει!                                                                    Είναι πλέον καιρός να σταματήσει το καθεστώς αδιαφάνειας!

(γ) Τρεις (3) ενστάσεις εκπαιδευτικών, κλάδων ΠΕ79.01 και δύο (2) ΠΕ02, επί των μεταθέσεων σε Καλλιτεχνικά Σχολεία.

Όπως και για τις ενστάσεις των εκπαιδευτικών επί των αιτήσεων μετάθεσης τους σε Μουσικά Σχολεία, το Συμβούλιο απεφάνθη αρνητικά. 

Δεν νομιμοποίησα δια της ψήφου και της συμμετοχής μου το διαφορετικό καθεστώς που ισχύει για τις μεταθέσεις (και αποσπάσεις) εκπαιδευτικών σε Μουσικά και Καλλιτεχνικά Σχολεία σε σχέση με τις γενικές μεταθέσεις. Καθίσταται πλέον επιτακτική η ανάγκη να προχωρήσει η κυβέρνηση σε νομοθετική ρύθμιση των θεμάτων που αφορούν τις υπηρεσιακές μεταβολές στα Μουσικά και Καλλιτεχνικά Σχολεία.   

(δ) Μία (1) ένσταση εκπαιδευτικού, κλάδου ΠΕ02, επί των μεταθέσεων σε Πειραματικά Σχολεία Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης και άλλη μία (1) αίτηση εκπαιδευτικού, κλάδου ΠΕ06, με την οποία ζητούσε να εξεταστεί/τροποποιηθεί η αίτηση μετάθεσής.

Η ένσταση της εκπαιδευτικού, κλάδου ΠΕ02, ικανοποιήθηκε και μετατίθεται στο Διαπολιτισμικό Σχολείο της πρώτης της επιλογής, ενώ παράλληλα δεν έγινε ανάκληση μετάθεσης – και ορθά -  της συναδέλφου. Η δεύτερη αίτηση δεν έγινε δεκτή.  

(2)Η ένσταση επί μη μετάταξης εκπαιδευτικού κλάδου ΠΕ79.01 σε Μουσικό Σχολείο, λαμβάνοντας υπόψη την εισήγηση της Επιστημονικής Επιτροπής Μουσικής Παιδείας.

Το ΚΥΣΔΕ απέρριψε εκ νέου την ένσταση του εκπαιδευτικού, λαμβάνοντας υπόψη και την εισήγηση της Επιστημονικής Επιτροπής Μουσικής Παιδείας.

Με αφορμή τη συγκεκριμένη υπόθεση, για την οποία κατέθεσα την άποψή μου, αναφέρθηκα γενικότερα στη διαχρονική διαχείριση των θεμάτων υπηρεσιακών μεταβολών των εκπαιδευτικών Μουσικής Παιδείας των Μουσικών Σχολείων. Η αναφορά μου ήταν για συγκεκριμένες προβληματικές εισηγήσεις (κατ’ ουσία αποφάσεις) της ΕΕΜΠ. Για λάθη επί λαθών που διορθώνονται μετά από ενστάσεις επί ενστάσεων, ελέγχους και άλλες διαδικασίες. Για αποφάσεις που λαμβάνονται με δύο μέτρα και δύο σταθμά, με διαφορετικά κριτήρια κάθε φορά. Για αποφάσεις που αδικούν, ζημιώνουν και εν τέλει επιβαρύνουν ψυχικά και οικονομικά τους ωφελούμενους εκπαιδευτικούς.

Μπορεί να μην έχω το γνωστικό, επιστημονικό υπόβαθρο και «ανάστημα» για να κρίνω τις προτάσεις της ΕΕΜΠ αναφορικά με εξειδικευμένα θέματα των εκπαιδευτικών Μουσικής Παιδείας και των Μουσικών Σχολείων, για τον λόγο αυτό λαμβάνω υπόψη και σέβομαι όσα εισηγούνται τα μέλη της Επιτροπής, όμως για θέματα υπηρεσιακών μεταβολών, όπου πολλές φορές επιβεβαιωμένα, η Επιτροπή έχει υποπέσει σε σφάλματα και αντιφάσεις, μπορώ να έχω άποψη, να κρίνω και να κατακρίνω!

Είναι απαράδεκτο και ψυχοφθόρο να αναγκάζονται εκπαιδευτικοί να προσφεύγουν στη δικαιοσύνη για να βρουν το δίκιο τους.

Η Υπουργός Παιδείας κα Ζαχαράκη οφείλει άμεσα να δώσει λύση, να υιοθετήσει τις προτάσεις και θέσεις του κλάδου και να ικανοποιήσει τα αιτήματα της συντριπτικής πλειοψηφίας των εκπαιδευτικών Μουσικής Παιδείας.

Επιβάλλεται να υπάρξει ξεκάθαρη μοριοδότηση και πίνακας κατάταξης,                                          όπως ισχύει για τους/τις υπόλοιπους/ες εκπαιδευτικούς.

  • Για να μην υπάρχει η παραμικρή υπόνοια για πρακτικές μικροεξυπηρετήσεων και πελατειακών συνδιαλλαγών.   
  • Για να ισχύσει η αρχή της ισότητας την οποία καθιερώνει το άρθρο 4, παρ. 1 του Συντάγματος, για την ομοιόμορφη μεταχείριση των προσώπων που τελούν κάτω από τις ίδιες συνθήκες, καθώς ενώ όλοι οι υπόλοιποι εκπαιδευτικοί μπορούν να υπολογίσουν με σαφή και ξεκάθαρο τρόπο τα μόριά τους και τη θέση τους σε ανάλογη λίστα ονομάτων, στη περίπτωση των εκπαιδευτικών των μουσικών και καλλιτεχνικών σχολείων αυτή είναι μία παντελώς ανύπαρκτη δυνατότητα.
  • Για να σταματήσει η άνιση μεταχείριση που υφίστανται οι εκπαιδευτικοί των μουσικών και καλλιτεχνικών σχολείων.

Απαιτούμε Διαφάνεια και Δικαιοσύνη σε κάθε επίπεδο! Απαιτούμε Διαφάνεια και Δικαιοσύνη παντού!

Ρεκόρ υπεραριθμιών!!!

Ο αριθμός των υπεράριθμων εκπαιδευτικών εκτοξεύτηκε τη φετινή χρονιά. Τριακόσιοι (300) εκπαιδευτικοί κρίθηκαν υπεράριθμοι μόνο στη ΔΔΕ Γ΄ Αθήνας σε Γενική και ΕΑΕ, αριθμός που ξεπέρασε ακόμα και εκείνον του 2103, όταν είχαμε την αύξηση του διδακτικού μας ωραρίου κατά 2 ώρες!!!

Βασικές αιτίες, οι εφαρμοζόμενες πολιτικές του «εξορθολογισμού» των εκπαιδευτικών αναγκών και της εξοικονόμησης πόρων με τις συγχωνεύσεις, τα πολυπληθή τμήματα των 27+ μαθητών/τριών και η μετατροπή σχολείων σε Ωνάσεια, Πρότυπα και Πειραματικά.

Είναι προφανές ότι πρέπει να επικαιροποιηθεί και να απλοποιηθεί το πλαίσιο που αφορά στις τοποθετήσεις και γενικότερα τις υπηρεσιακές μεταβολές εκπαιδευτικών. Το πρόβλημα με τις οργανικές θέσεις και τις υπεραριθμίες καθιστά πλέον δύσκολη και τη δυνατότητα κινητικότητας των εκπαιδευτικών. Με τις πολιτικές που εφαρμόζονται, εκτός απ’ το ότι χιλιάδες εκπαιδευτικοί θα είναι στη διάθεση των ΠΥΣΔΕ, πολλοί θα είναι αυτοί που θα παραμείνουν εγκλωβισμένοι σε περιοχές μακριά από τον τόπο κατοικίας τους. Τα ζητήματα αυτά επιβάλλουν την εγρήγορσή μας, την κατάθεση συγκεκριμένων προτάσεων στη πολιτική ηγεσία με βάση και τις ψηφισμένες θέσεις του κλάδου και την ενσωμάτωση τους σε επικείμενες νομοθετικές πρωτοβουλίες.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

2ος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Η ύλη για 70.000 υποψήφιους ως 14/5 με τις λύσεις

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 15/05

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

doe
Αίτημα της ΔΟΕ για συνάντηση με τον Υπουργό Εσωτερικών στη «σκιά» αξιολόγησης και πειθαρχικών
Οι σχεδιαζόμενες ρυθμίσεις, σύμφωνα με τη Δ.Ο.Ε., θίγουν άμεσα χιλιάδες εκπαιδευτικούς και εγείρουν σοβαρά ερωτήματα για τα εργασιακά και...
Αίτημα της ΔΟΕ για συνάντηση με τον Υπουργό Εσωτερικών στη «σκιά» αξιολόγησης και πειθαρχικών
mousika_2.jpg
Μουσικά Σχολεία: Νέα εγκύκλιος για την εισαγωγή των μαθητών στην Α' Γυμνασίου - Τι πρέπει να έχουν μαζί τους
Με παρόμοια εγκύκλιο, τα ίδια ισχύουν και για τα Καλλιτεχνικά σχολεία.
Μουσικά Σχολεία: Νέα εγκύκλιος για την εισαγωγή των μαθητών στην Α' Γυμνασίου - Τι πρέπει να έχουν μαζί τους
ποσυπ
37ο Συνέδριο ΠΟΣΥΠ: Συγκροτήθηκε το νέο ΔΣ - Τα ονόματα
Στις τριήμερες εργασίες του Συνεδρίου στις 12, 13 και 14 Μαΐου 2025 συζητήθηκαν τα προβλήματα της Διοίκησης της Εκπαίδευσης και εξουσιοδοτήθηκε το...
37ο Συνέδριο ΠΟΣΥΠ: Συγκροτήθηκε το νέο ΔΣ - Τα ονόματα