robot
Τι όμως δεν μπορεί να κάνει το ρομπότ και αμέσως αναγνωρίζεται;

Όλοι μας έχουμε περιηγηθεί κατά καιρούς σε ιστότοπους στους οποίους μας ζητήθηκε στην πρώτη επίσκεψη να επιβεβαιώσουμε με ένα κλικ ότι δεν είμαστε ρομπότ. Μερικές φορές μάλιστα αναγκαστήκαμε να κάνουμε επιπλέον και κάποιο τέστ, όπως να κλικάρουμε όλα τα τετράγωνα κάποιας εικόνας με μια μηχανή ή με τα φώτα ενός δρόμου.

Αυτά τα βασικά τεστ ίσως μας οδηγούν στο συμπέρασμα ότι τέτοιες διαδικασίες δεν μπορεί να τις κάνει ένα ρομπότ, κάτι που βέβαια δεν ισχύει. Ένα ρομπότ μπορεί πολύ εύκολα, με χρήση ενός απλού κώδικα, να πατήσει πάνω στο κουτάκι "δεν είμαι ρομπότ".

Τι όμως δεν μπορεί να κάνει το ρομπότ και αμέσως αναγνωρίζεται; Δεν μπορεί να μιμηθεί την πολύπλοκη και σίγουρα όχι τέλεια κίνηση και συμπεριφορά ενός ανθρώπου.

Ένα εκπαιδευμένο ρομπότ για να κλικάρει σε ένα συγκεκριμένο σημείο μιας ιστοσελίδας θα μεταπηδήσει κατευθείαν στα σωστά σημεία του άξονα X και Y. Μπορεί ίσως και να καταφέρει να μιμηθεί το σύρσιμο του ποντικιού για να φτάσει ως εκεί, όμως σίγουρα θα ακολουθήσει την πιο άμεση διαδρομή από προεπιλογή: μια τέλεια ευθεία γραμμή προς τον προορισμό. Σε καμία περίπτωση όμως δεν θα καταφέρει να μιμηθεί τη μικροσκοπική τυχαιότητα της κίνησης που θα κάνει ένας άνθρωπος όταν μετακινεί το δρομέα του.

Έτσι το μηχάνημα reCAPTCHA, υπεύθυνο για να ελέγξει την ανθρώπινη διάδραση, θα χρησιμοποιήσει τέτοιες πληροφορίες για να προσδιορίσει εάν είναι πιο πιθανό να είναι κάποιος άνθρωπος ή ρομπότ. Εάν δεν μπορέσει να το καταλάβει, τότε μπορεί να ζητήσει στη συνέχεια κάποιο τέστ εικόνας στο οποίο είναι πιο δύσκολο να εκπαιδεύθει ένα ρομπότ.

Τα bots είναι λοιπόν εξαιρετικά αποδοτικά και μπορούν να εκτελούν επαναλαμβανόμενες εργασίες γρήγορα και άψογα. Αυτή όμως η ακρίβεια είναι που τα ξεχωρίζει από τους ανθρώπους. Η μίμηση των ανθρώπινων ατελειών είναι απίστευτα περίπλοκη. Παρά τις προόδους στη μηχανική μάθηση, η δημιουργία ενός bot που θα μπορεί να συνδυάζεται άψογα με την ανθρώπινη συμπεριφορά σε σταθερή βάση είναι μια ακόμα πρόκληση.

* Θανάσης Κοπάδης, Μαθηματικός - Συγγραφέας 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Alfavita.gr: Χρονιά εκτόξευσης το 2025 – Νο1 στην Παιδεία, ανάμεσα στα 10 μεγαλύτερα ενημερωτικά μέσα

Voucher 750 ευρώ σε εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα - Ανοίγουν οι αιτήσεις

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου
Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου: Στις 22 Απριλίου οι Πρυτανικές εκλογές - Οι προκηρύξεις
Εκδόθηκαν οι προκηρύξεις για την ανάδειξη των εσωτερικών και εξωτερικών μελών του Συμβουλίου Διοίκησης του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου
Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου: Στις 22 Απριλίου οι Πρυτανικές εκλογές - Οι προκηρύξεις
ΑΠΘ
ΑΠΘ: 100 αγριοκερασιές για τα 100 χρόνια του ΑΕΙ – Συγκίνηση για τους φοιτητές που χάθηκαν στα Τέμπη
Συμβολική δράση από την Πρυτανεία και τον Δήμο Θεσσαλονίκης στο ΑΠΘ - Η πρώτη αγριοκερασιά αφιερώθηκε στους φοιτητές - θύματα των Τεμπών
ΑΠΘ: 100 αγριοκερασιές για τα 100 χρόνια του ΑΕΙ – Συγκίνηση για τους φοιτητές που χάθηκαν στα Τέμπη
αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος
Τραγωδία στο «Ελ. Βενιζέλος»: Νεκρή 67χρονη ΑμεΑ κατά την αποβίβαση από αεροπλάνο
Αδιανόητο δυστύχημα στο «Ελευθέριος Βενιζέλος» – Η άτυχη γυναίκα έπεσε από τον ειδικό αναβατήρα
Τραγωδία στο «Ελ. Βενιζέλος»: Νεκρή 67χρονη ΑμεΑ κατά την αποβίβαση από αεροπλάνο