robot
Τι όμως δεν μπορεί να κάνει το ρομπότ και αμέσως αναγνωρίζεται;

Όλοι μας έχουμε περιηγηθεί κατά καιρούς σε ιστότοπους στους οποίους μας ζητήθηκε στην πρώτη επίσκεψη να επιβεβαιώσουμε με ένα κλικ ότι δεν είμαστε ρομπότ. Μερικές φορές μάλιστα αναγκαστήκαμε να κάνουμε επιπλέον και κάποιο τέστ, όπως να κλικάρουμε όλα τα τετράγωνα κάποιας εικόνας με μια μηχανή ή με τα φώτα ενός δρόμου.

Αυτά τα βασικά τεστ ίσως μας οδηγούν στο συμπέρασμα ότι τέτοιες διαδικασίες δεν μπορεί να τις κάνει ένα ρομπότ, κάτι που βέβαια δεν ισχύει. Ένα ρομπότ μπορεί πολύ εύκολα, με χρήση ενός απλού κώδικα, να πατήσει πάνω στο κουτάκι "δεν είμαι ρομπότ".

Τι όμως δεν μπορεί να κάνει το ρομπότ και αμέσως αναγνωρίζεται; Δεν μπορεί να μιμηθεί την πολύπλοκη και σίγουρα όχι τέλεια κίνηση και συμπεριφορά ενός ανθρώπου.

Ένα εκπαιδευμένο ρομπότ για να κλικάρει σε ένα συγκεκριμένο σημείο μιας ιστοσελίδας θα μεταπηδήσει κατευθείαν στα σωστά σημεία του άξονα X και Y. Μπορεί ίσως και να καταφέρει να μιμηθεί το σύρσιμο του ποντικιού για να φτάσει ως εκεί, όμως σίγουρα θα ακολουθήσει την πιο άμεση διαδρομή από προεπιλογή: μια τέλεια ευθεία γραμμή προς τον προορισμό. Σε καμία περίπτωση όμως δεν θα καταφέρει να μιμηθεί τη μικροσκοπική τυχαιότητα της κίνησης που θα κάνει ένας άνθρωπος όταν μετακινεί το δρομέα του.

Έτσι το μηχάνημα reCAPTCHA, υπεύθυνο για να ελέγξει την ανθρώπινη διάδραση, θα χρησιμοποιήσει τέτοιες πληροφορίες για να προσδιορίσει εάν είναι πιο πιθανό να είναι κάποιος άνθρωπος ή ρομπότ. Εάν δεν μπορέσει να το καταλάβει, τότε μπορεί να ζητήσει στη συνέχεια κάποιο τέστ εικόνας στο οποίο είναι πιο δύσκολο να εκπαιδεύθει ένα ρομπότ.

Τα bots είναι λοιπόν εξαιρετικά αποδοτικά και μπορούν να εκτελούν επαναλαμβανόμενες εργασίες γρήγορα και άψογα. Αυτή όμως η ακρίβεια είναι που τα ξεχωρίζει από τους ανθρώπους. Η μίμηση των ανθρώπινων ατελειών είναι απίστευτα περίπλοκη. Παρά τις προόδους στη μηχανική μάθηση, η δημιουργία ενός bot που θα μπορεί να συνδυάζεται άψογα με την ανθρώπινη συμπεριφορά σε σταθερή βάση είναι μια ακόμα πρόκληση.

* Θανάσης Κοπάδης, Μαθηματικός - Συγγραφέας 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΣΟΚ στην Καλλιθέα: Καθηγήτρια Γυμνασίου συνελήφθη για διακίνηση ναρκωτικών σε μαθητές

Πίνακες εκπαιδευτικών ΑΣΕΠ: Το «στοίχημα» για τη Μεγάλη Εβδομάδα

Αλλαγή νόμου: ΝΕΑ εξ αποστάσεως Πιστοποίηση Η/Υ για Προσλήψεις Εκπαιδευτικών

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

βρεφος
Πύργος: Ανθρώπινες οι δαγκωματιές στο 10 μηνών βρέφος – Στη φυλακή μητέρα και σύντροφός
Συγκλονίζει η ιατροδικαστική έκθεση για το κοριτσάκι από τον Πύργο – Ο σύντροφος ομολόγησε πως δάγκωνε το μωρό όταν βρισκόταν υπό την επήρεια αλκοόλ
Πύργος: Ανθρώπινες οι δαγκωματιές στο 10 μηνών βρέφος – Στη φυλακή μητέρα και σύντροφός
Υπουργείο Παιδείας ΥΠΑΙΘΑ
ΥΠΑΙΘΑ: Πρόσκληση απόσπασης εκπαιδευτικών στη Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών
Η πρόσκληση απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης κλάδων ΠΕ78, ΠΕ80, ΠΕ81, ΠΕ82, ΠΕ83, ΠΕ84 και ΠΕ89.01
ΥΠΑΙΘΑ: Πρόσκληση απόσπασης εκπαιδευτικών στη Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών
predator2.jpg
Υπόθεση Predator: Στις 11 Δεκεμβρίου η δίκη των τεσσάρων επιχειρηματιών σε δεύτερο βαθμό
Η δευτεροβάθμια δίκη ορίστηκε μετά τις εφέσεις που άσκησαν οι καταδικασθέντες κατά της πρωτόδικης απόφασης του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου, η οποία...
Υπόθεση Predator: Στις 11 Δεκεμβρίου η δίκη των τεσσάρων επιχειρηματιών σε δεύτερο βαθμό