Στέφανος Παραστρατίδης
Ερώτηση στον Κυριάκο Πιερρακάκη για την κατάσταση των σχολικών κτιρίων

Σε κατάθεση ερώτησης προς τον Υπουργό Παιδείας, Κυριάκο Πιερρακάκη, προχώρησε ο βουλευτής Κιλκίς και Υπεύθυνος ΚΤΕ Παιδείαςτου ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ, Στέφανος Παραστατίδης, για την κατάσταση των σχολικών κτιρίων σήμερα, την καταλληλότητα των σχολικών χώρων, αλλά και τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν ενόψει και των ακραίων κλιματολογικών συνθηκών που συναντώνται πλέον όλο και συχνότερα. 

Η ερώτηση στη Βουλή

«Αθήνα, 12/06/2024

ΠΡΟΣ:

Τον κ. Υπουργό Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού

ΘΕΜΑ: ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΚΤΙΡΙΩΝ

Για μία ακόμη φορά ή ηγεσία του υπουργείου Παιδείας «σπεύδουσα βραδέως», εξέδωσε δύο μόλις ημέρες πριν από την εκδήλωση του καύσωνα και με ημερομηνία 10/6/2024,  εγκύκλιο για τα μέτρα προστασίας των μαθητών. 

Τα μέτρα αυτά που δεν είναι τίποτε άλλο παρά ένα γενικό ευχολόγιο  με οδηγίες για την προστασία από τον ήλιο, μαρτυρούν  το έλλειμμα  σοβαρού σχεδιασμού για την  αντιμετώπιση ενός φαινομένου που, δυστυχώς , κάθε άλλο από απίθανο και απρόοπτο είναι να εκδηλωθεί, λόγω των νέων κλιματικών συνθηκών. 

Είναι χαρακτηριστικό ότι σε μία από τις οδηγίες του Υπουργείου Παιδείας προτείνεται η διάθεση νερών και χυμών με μέριμνα των σχολικών επιτροπών οι οποίες με βάση το νόμο 5056/23 παύουν να υπάρχουν από 30/6/2024!  Μάλιστα για κάποιες από αυτές έχουν ήδη εκδοθεί οι  διαπιστωτικές πράξεις κατάργησής τους. 

Το Υπουργείο εθελοτυφλώντας μπροστά στην απαράδεκτη κατάσταση των σχολικών κτιρίων προτείνει τη χρήση  αιθουσών  που διαθέτουν κλιματιστικά και  ανεμιστήρες δαπέδου! Επιβεβαιώνεται έτσι ότι παραμένει μακριά από την πραγματικότητα που βιώνουν σε άθλιες στεγαστικές συνθήκες μαθητές και εκπαιδευτικοί σε όλη τη Χώρα. 

Η εικόνα γονέων που κουβαλούν ανεμιστήρες στα εξεταστικά κέντρα για να μπορέσουν τα παιδιά να δώσουν εξετάσεις ή η ανακοίνωση διευθυντών σχολείων που κάνουν έκκληση στους συλλόγους γονέων να διαθέσουν ανεμιστήρες, είναι μία εικόνα ντροπής που πρέπει να θέσει επιτέλους την πολιτική ηγεσία  προ των ευθυνών της. 

Οι  ακραίες κλιματολογικές συνθήκες και  η παλαιότητα των σχολικών κτιρίων ( το 65% των σχολείων έχουν κτιστεί πριν το 1985,ενώ το 23% πριν από το 1960!) καθιστούν  πλέον άμεσα αναγκαία τη διαμόρφωση ενός εθνικού σχεδίου αναβάθμισης και  συντήρησης όλων των υποδομών των σχολείων  με βάση τη διενέργεια προσεισμικού, υγειονομικού, ενεργειακού και κτιριακού ελέγχου. 

Πρέπει επιτέλους να γίνει αντιληπτό από την πολιτική ηγεσία ότι η ποιότητα της παρεχόμενης  εκπαίδευσης  συνδέεται άμεσα με τις συνθήκες άσκησης του εκπαιδευτικού έργου και  με τη βελτίωση των συνθηκών διδασκαλίας και μάθησης.  

Πρέπει να σταματήσει επιτέλους ο χώρος του σχολείου να εκπέμπει εγκατάλειψη, αδιαφορία και απαξίωση διαχέοντας έτσι ένα αντίστοιχο μήνυμα στους μαθητές μας. 

Ο «πράσινος μετασχηματισμός»  όλων των σχολικών κτιρίων και πανεπιστημιακών υποδομών αποτελεί μία επένδυση στο μέλλον που εκτός των άλλων, δημιουργεί το κατάλληλο εκπαιδευτικό περιβάλλον και συμβάλλει στην διαμόρφωση   περιβαλλοντικής και οικολογικής κουλτούρας. 

 Με βάση τα παραπάνω ερωτάται ο κύριος Υπουργός:   

Ποια είναι τα διαθέσιμα στοιχεία για την κατάσταση των σχολικών κτιρίων με βάση ελέγχους για την καταλληλόλητα των σχολικών χώρων; 

Ποια είναι τα μέτρα που προτίθεται να λάβει το Υπουργείο για τον εξοπλισμό των σχολείων προκειμένου να δοθεί μόνιμη και οριστική λύση στο θέμα των ακραίων κλιματολογικών συνθηκών; 

Ποιες πρωτοβουλίες έχουν υπάρξει για την ένταξη της ενεργειακής αναβάθμισης των σχολικών κτιρίων στο ταμείο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας; 

Σε ποιο σημείο βρίσκεται ο προσεισμικός έλεγχος των σχολικών κτιρίων που προβλέπεται στο Ν.5037/23; 

 Ο ερωτών βουλευτής

Στέφανος Παραστατίδης»

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 19/7

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Κακοκαιρία
Καιρός: Έρχονται θερμικές καταιγίδες - Το επικίνδυνο φαινόμενο που θα δούμε σε λίγες ώρες
Η πρόγνωση καιρού των επόμενων ημερών – Πώς προκαλούνται οι θερμικές καταιγίδες
Καιρός: Έρχονται θερμικές καταιγίδες - Το επικίνδυνο φαινόμενο που θα δούμε σε λίγες ώρες
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
Αντίστροφη μέτρηση για το ΦEK κατανομής των 1.723 οργανικών Θέσεων εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης
Tαυτόχρονη κατάργηση ισάριθμων Θέσεων από τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση
Αντίστροφη μέτρηση για το ΦEK κατανομής των 1.723 οργανικών Θέσεων εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης