ekpa
Πρόεδροι της Ελληνικής Δημοκρατίας, πρωθυπουργοί, φιλόσοφοι, ποιητές, συγγραφείς ανήκουν στους αποφοίτους του ΕΚΠΑ.

Αμέσως μετά την επανάσταση του 1821, το νεοσύστατο ελληνικό κράτος αποκτά το πρώτο του Πανεπιστήμιο, το οποίο λειτουργεί και ως ο βασικός πυλώνας ανασυγκρότησής του. Αποτελεί το πρώτο Πανεπιστήμιο που ιδρύεται στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου, και από το 1837, έτος ίδρυσής του μέχρι και σήμερα, για δύο σχεδόν αιώνες, συνεχίζει την πορεία του ως το κορυφαίο ακαδημαϊκό Ιδρυμα της χώρας. Αποτέλεσε κεντρικό θεσμό της ελεύθερης ανοικτής κοινωνίας προάγοντας την κριτική σκέψη και διευρύνοντας τους ορίζοντες των νέων Ελλήνων στα πρώτα βήματα δημιουργίας της σύγχρονης Ελλάδας.

Από τους μόλις 52 φοιτητές και τις τέσσερις μόνο σχολές, θεολογική, ιατρική, νομική, φιλοσοφική στην ίδρυσή του, φτάσαμε σήμερα στους εκατό χιλιάδες φοιτητές των πολλών καινοτόμων αντικειμένων των νέων τεχνολογιών που καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα γνώσης και έρευνας.

Στην ιστορική του διαδρομή αποτέλεσε τον κατεξοχήν παράγοντα κοινωνικής αναπαραγωγής και κινητικότητας δίνοντας ευκαιρίες σε όλες τις Ελληνίδες και τους Ελληνες για προσωπική εξέλιξη και πρόοδο.

Ως ο αρχαιότερος ανώτερος πνευματικός θεσμός της χώρας, στα χρόνια που ακολούθησαν εξελίχθηκε και σε κοινωνικό θεσμό με την έννοια της συνεισφοράς στην κοινωνική ζωή του τόπου. Το Πανεπιστήμιο Αθηνών συμμετέχει ενεργά στους εθνικούς αγώνες και ζει όλες τις μεγάλες ιστορικές στιγμές του έθνους.

Η πλειονότητα όσων στελέχωσαν την πολιτική, πολιτιστική και κοινωνική ζωή της χώρας τουλάχιστον μέχρι τον μεσοπόλεμο προέρχεται από το Πανεπιστήμιο Αθηνών. Εξέχουσες διεθνώς προσωπικότητες, οι κορυφαίοι της επιστήμης, του πνεύματος, του πολιτισμού, της παιδείας και της πολιτικής ζωής στη χώρα έχουν φοιτήσει και διδάξει από τα έδρανά του. Διαδρομές λαμπρές, προσωπικότητες συνδεδεμένες με τα γράμματα, με τη γνώση, τα οράματα και τις στρατηγικές. Κάποιοι εξ αυτών βέβαια συνδεδεμένοι πιο στενά με τις λέξεις, μεγάλοι λογοτέχνες, εξέχοντες ποιητές που έφεραν την Ελλάδα, τα ελληνικά και την κουλτούρα μας στα χείλη ολόκληρου του κόσμου.

Πρόεδροι της Ελληνικής Δημοκρατίας, πρωθυπουργοί, φιλόσοφοι, ποιητές, συγγραφείς ανήκουν στους αποφοίτους του ΕΚΠΑ. Οι Χαρίλαος Τρικούπης, Ελευθέριος Βενιζέλος, Γεώργιος Παπανδρέου, Κωνσταντίνος Καραμανλής, Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, Κωνσταντίνος Τσάτσος, Οδυσσέας Ελύτης, Γιώργος Σεφέρης, Κωστής Παλαμάς, Νίκος Καζαντζάκης, Αγγελος Σικελιανός, Μαρία Πολυδούρη, Διδώ Σωτηρίου, Μανόλης Ανδρόνικος, Κωνσταντίνος Καραθεοδωρή, Γεώργιος Παπανικολάου, Αμαλία Φλέμιγκ, Αγιος Νεκτάριος και πολλοί ακόμη επιφανείς Ελληνες.

Η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Αθηνών κατόπιν εισήγησης της Συνέλευσης της Νομικής Σχολής και αφού έλαβε υπόψη τη φοίτηση στη Νομική Σχολή των βραβευθέντων με το Νομπέλ Λογοτεχνίας Οδυσσέα Αλεπουδέλη (Ελύτη) και Γεωργίου Σεφεριάδη (Σεφέρη) και τη σπουδαία προσφορά τους στη χώρα μας, αποφάσισε σε πρόσφατη συνεδρίασή της ομόφωνα να απονείμει τίτλους πτυχιούχων Νομικής ως δείγμα τιμής για τη σπουδαία προσφορά τους στην τέχνη, τον πολιτισμό και το ελληνικό έθνος.

Η προσφορά του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών στη χώρα συνεχίζει και σήμερα να παραμένει κορυφαία και ανεκτίμητη στην εκπαίδευση, την επιστήμη και το κοινωνικό σύνολο γενικότερα.

Ο κύριος Γεράσιμος Σιάσος είναι πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Πηγή: tovima.gr

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΑΣΕΠ: Σε 2 ημέρες ΕΥΚΟΛΟ Online Proficiency GOLEARN ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση (Μόνο 10 ημέρες έμειναν για την ΑΛΛΑΓΗ!)

Παν.Πατρών: Ανακοινώθηκε το 1ο σε Ελλάδα Μοριοδοτούμενο Πανεπιστημιακό σεμινάριο στην Τεχνητή Νοημοσύνη για εκπαιδευτικούς

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 22/5

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

sxol_eksoterikou.jpg
Γκουδούλας : Στον... «αέρα» σχολικό συγκρότημα 900 ελληνόπουλων στο Μόναχο
H υπόθεση αυτή αφορά κοντά  στους 900 μαθητές- Ελληνόπουλα - Τι δήλωσε ο καθηγητής – ερευνητής στο Τεχνικό Πανεπιστήμιο του Μονάχου, Θωμάς Γκουδούλας
Γκουδούλας : Στον... «αέρα» σχολικό συγκρότημα 900 ελληνόπουλων στο Μόναχο
μπούλινγκ
ΔΠΕ Αν. Αττικής: Εκδήλωση για την αντιμετώπιση της ενδοσχολικής βίας και του εκφοβισμού
Πρόσκληση σε Εκδήλωση ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για την πρόληψη και την αντιμετώπιση της ενδοσχολικής βίας και του εκφοβισμού από τη Δ.Π.Ε. Αν....
ΔΠΕ Αν. Αττικής: Εκδήλωση για την αντιμετώπιση της ενδοσχολικής βίας και του εκφοβισμού
ypoyrgeiopaidias_aftodioikisi_9.jpg
Πρότυπα Σχολεία: Διευκρινίσεις του Υπουργείου Παιδείας για τα λάθη και τις αστοχίες στις εξετάσεις
Διευκρινίσεις σχετικά με τα θέματα Νεοελληνικής Γλώσσας για την εισαγωγή στα Πρότυπα και Εκκλησιαστικά Γυμνάσια
Πρότυπα Σχολεία: Διευκρινίσεις του Υπουργείου Παιδείας για τα λάθη και τις αστοχίες στις εξετάσεις