ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ
Η οπερέτα της αξιολόγησης συνοδεύτηκε μέχρι στιγμής με άθλια περιστατικά αυθαιρεσίας, εκβιασμών και δουλοπρέπειας

Μετά την «προτροπή» του υπουργείου για προχώρημα και διεύρυνση της διαδικασίας της ατομικής αξιολόγησης (η διαπίστωσή τους ήταν ότι η συμμετοχή των εκπαιδευτικών στις διαδικασίες είναι εξαιρετικά χαμηλή μέχρι τώρα) στελέχη του διοικητικού μηχανισμού της εκπαίδευσης μπήκαν στο χορό σε αρκετούς νομούς.

Η οπερέτα της αξιολόγησης συνοδεύτηκε μέχρι στιγμής με άθλια περιστατικά αυθαιρεσίας, εκβιασμών και δουλοπρέπειας: στοιχεία που κάθε λογικός άνθρωπος θα απέρριπτε, επιχειρούν να εγκατασταθούν στην εκπαίδευση και να μας γυρίσουν στις εποχές του Επιθεωρητή.

Επιθεωρητές /σχολικοί σύμβουλοι και επιθεωρητές/διευθυντές επιδίδονται σε μια προσπάθεια - με θεμιτά ή αθέμιτα μέσα- να αποδείξουν στο υπουργείο ότι η αξιολόγηση προχωρά. Έτσι, πήραμε ήδη μια γεύση των επεισοδίων αυτής της απαράδεκτης διαδικασίας, που έχουν τέτοια μορφή και ένταση που δεν περνάνε απαρατήρητα ούτε από τα παιδιά:

-Επιθεωρητής, βασιλικότερος και αυταρχικότερος του υπουργείου τρομοκρατεί εκπαιδευτικούς ότι αν δεν αξιολογηθούν δεν θα συνταξιοδοτηθούν!

-Επιθεωρητής, εκφοβίζει εκπαιδευτικούς δηλώνοντάς τους ότι στις αξιολογήσεις του είναι πολύ αυστηρός!

-Εκπαιδευτικός πηγαίνει να αξιολογηθεί σε «κλεμμένο» τμήμα! Το τμήμα που είχε την ώρα του ραντεβού δεν ήταν το «καλύτερο» του σχολείου και για αυτό θεώρησε πρέπον να «αρπάξει» άλλο τμήμα για να ικανοποιήσει τον επιθεωρητή!

-Επιθεωρητής αναρτά σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης φωτογραφίες από την αξιολόγηση εκπαιδευτικού, στις οποίες φαίνεται μάλιστα η τάξη και ο εκπαιδευτικός και οι μαθητές/ριες. Φαίνεται ότι μέσα στον οίστρο του επιθεωρητισμού θεώρησε ότι ο νόμος για απαγόρευση βιντεοσκόπησης/φωτογράφησης εν ώρα μαθήματος ισχύει μόνο για τους μαθητές/ριες και όχι για τους επιθεωρητές! (ευτυχώς, μετά από την παρέμβαση συναδέλφων/ισσων αφαίρεσε τις φωτογραφίες…)

-Επιθεωρήτρια, γνωστή για τις στενές της σχέσεις με τη χριστιανική εκκλησία, διακόπτει συνεχώς τον αξιολογούμενο εκπαιδευτικό και του επισημαίνει ότι σε τούτο και σε κείνο το σημείο έπρεπε να κάνει αναφορά στη χ χριστιανική θεωρία ή να προσθέσει το τάδε βίντεο. Οι διδαχές της δεν έχουν τελειωμό σε σημείο που να προκαλούν την αγανάκτηση ακόμη και των παιδιών.

-Άλλη επιθεωρήτρια ενημερώνει τον αξιολογούμενο εκπαιδευτικό ότι θα τον χαρακτηρίσει ως «μη ικανοποιητικό» γιατί έχει μόνο 2 μαθητές στην τάξη και δε θα ανταποκρινόταν το ίδιο καλά αν είχε 27 μαθητές. Μαντικές ικανότητες, λοιπόν, διαθέτει η αξιολογήτρια! Αφού οδήγησε τον αξιολογούμενο στο απόλυτο αδιέξοδο αναγκάστηκε να ανακαλέσει μόνο μετά τις αντιδράσεις τόσο της διεύθυνσης του σχολείου όσο του Συλλόγου Διδασκόντων .

-Μια ακόμη «καλή» αξιολογήτρια, αφού πρώτα με ένα αμφίσημο έγγραφο καλεί όλους τους εκπαιδευτικούς της ειδικότητάς της, συγκεκριμένων σχολείων, σε τηλεσυνάντηση, τους ενημερώνει ότι δεν τους ήθελε όλους αλλά μόνο όσους είχαν ειδοποιηθεί ατομικά και τους υπόσχεται «εύκολη και καλή» αξιολόγηση!

Αυτά και άλλα πολλά παρόμοια περιστατικά αποδεικνύουν ξεκάθαρα ότι η αξιολόγηση κανέναν στόχο βελτίωσης του εκπαιδευτικού και του σχολείου δεν έχει. Ο στόχος της είναι ο ίδιος που ήταν και πριν κάποιες δεκαετίες με το θεσμό του επιθεωρητή: ο έλεγχος και η απόλυτη χειραγώγηση τόσο του ίδιου του εκπαιδευτικού όσο και συνολικότερα της εκπαιδευτικής διαδικασίας και γιατί όχι και της ίδιας της προσφερόμενης γνώσης. Κι αν η γνώση δε συμβαδίζει με τις θρησκευτικές/πολιτικές αντιλήψεις του επιθεωρητή τότε πρέπει να αλλάξει η γνώση γιατί διαφορετικά ο/η εκπαιδευτικός δεν έχει θέση στο σχολείο.

Το εκπαιδευτικό κίνημα οφείλει να συνεχίσει τον αγώνα ενάντια στον επιθεωρητισμό, για να πάρει αυτό το αίσχος τη φυσική του θέση στο χρονοντούλαπο της ιστορίας!

 

Με στοιχεία από το έντυπο "Παρέμβαση εκτός τάξης" (Απρίλιος 2024) της Ενωτικής Αριστερής Παρέμβασης Εκπαιδευτικών ΔΕ Ιωαννίνων

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Δημοτικά Σχολεία: Αλλάζει το ωράριο αποχώρησης των μαθητών

ΑΣΕΠ: Σε 2 ημέρες ΕΥΚΟΛΟ Online Proficiency GOLEARN ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση (Μόνο 10 ημέρες έμειναν για την ΑΛΛΑΓΗ!)

Παν.Πατρών: Ανακοινώθηκε το 1ο σε Ελλάδα Μοριοδοτούμενο Πανεπιστημιακό σεμινάριο στην Τεχνητή Νοημοσύνη για εκπαιδευτικούς

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 24/5

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

euroekloges.jpg
Ευρωεκλογές: Πότε θα μείνουν κλειστά τα σχολεία - Η εγκύκλιος
Τα σχολεία της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης δεν θα λειτουργήσουν την Παρασκευή 7 Ιουνίου 2024 και τη Δευτέρα 10 Ιουνίου 2024
Ευρωεκλογές: Πότε θα μείνουν κλειστά τα σχολεία - Η εγκύκλιος